Ik heb het boek altijd fascinerend gevonden, goed gedaan door Johan Fabricius. Zelfs al klopt niet alles met de realiteit van toen.
Johan Fabricius schreef veel meer en onder andere ook De Avonturen van Arretje Nof. In vijf delen.
Hij illustreerde de boekjes zelf.
Dat deed hij in opdracht van een bedrijf dat later Calvé zou gaan heten, maar in 1926 was het nog de Nederlandsche Olie Fabriek in Delft.
Arretje Nof dus.
De boekjes waren niet te koop. Je kon ze sparen met zegels die je kreeg bij aankoop van de produkten van de N.O.F., bijv. bij de margarine.
Enfin, Arretje Nof werd erg populair. En er verschenen ook recepten. Bijvoorbeeld van Arretjes Cake.
Die cake heb ik van mijn leven nooit geproefd, maar ik heb er vaak iets over gelezen en altijd, maar dan ook altijd dacht ik: dat ga ik eens maken.
Heel makkelijk, er komt geen oven aan te pas. Wel een koelkast.
Het komt er op neer dat je boter en chocola smelt, alle ingredienten door elkaar roert en op laat stijven in een cakevorm in de koelkast .
Er zijn heel veel recepten te vinden met en zonder rauw ei. Ik deed zonder.
Verder suiker, boter, chocola en Mariakaakjes in stukjes.
Ik heb het gedaan, gewoon omdat ik het een keer gedaan wilde hebben.
Eenmalig hoor, want oh oh... , die ingrediënten die zijn niet best voor een mens.
En er is nog zo een ding dat ik een keer gemaakt én gegeten wil hebben en dat is Jan-in-de-Zak of Broeder. De zak ligt al klaar
Tja, dat heb ik soms
18 opmerkingen:
En nu de vraag, smaakte het...
Jan in de Zak maakte mijn oma vroeger bij speciale gelegenheden, verjaardagen bijvoorbeeld. Toen ze naar het bejaardenhuis ging (in de jaren zeventig) kon dat niet meer, want het keukentje op haar kamer was piepklein en niet bedoeld om te koken. Niemand nam het maken van Jan in de Zak over en we hebben het daarom ook nooit meer gegeten.
Nu weet ik waar arretjescake vandaan komt. En Broeder is ook lekker,dat maakte ik wel eens
Ik ken alleen arretjescake, onze buurvrouw vroeger maakte het wel eens.
Jan in de zak heb ik vroeger vaak gegeten. Bij een ander aten ze pannekoeken, wij Jan in de zak.
Arretjes cake! Je brengt me op een idee voor een middagje 'bak' plezier met kleindochter. Leuk om die hele geschiedenis er omheen nog een keer te lezen. Jan in de zak sla ik over maar ben benieuwd naar jouw ervaringen ermee.
Ik dacht dat het een gewone cake was. Maar nu weet ik beter. Fijn dat hij smaakte. Nu ben ik benieuwd naar die Broeder.
Arretjes cake heb ik vroeger wel eens gemaakt, heerlijk maar niet echt gezond! Jan in de zak heeft me nooit aangetrokken, maar wie weet is het lekker.
Haha, tja, dat heb ik soms.... er zijn ergere dingen om te hebben Bertie! Leuk verhaal overigens, ik wist niet van de historie van de Arretjescake.
Ikhebm ooit een keer arretjescake geproefd, als ik me goed herinner op een scrapbijeenkomst. Om me heen hoor ik eigenlijk altijd dat het zo lekker is maar mij kon het eerlijk gezegd niet bekoren. Misschien moet ik het toch nog een keer zelf maken. Hoewel... wat je zegt... niet best voor een mens. ;)
Het originele recept van de Arretjescake wordt gemaakt met Delfia Frituurvet. Ik heb een uitgeknipt recept dat bij mijn oma vandaan komt, zij had een heel plakboek met uitgeknipte recepten in jaren verzameld. Ik nam het mee toen zij in 1975 naar verpleeghuis ging.
Heb het vaak gemaakt maar van te voren nooit verteld dat er frituurvet in zat en iedereen vond het heerlijk. Met boter vind ik hem ook minder lekker, echt andere smaak en vooral mondgevoel, minder glad ook. In het recept staat als koekje San Francisco.
To trying new things!
Arretjescake, ik vind het vies.
Nostalgie ten top….
Arretje cake:maakten we thuis samen met ons mam o.a met verjaardagen en storten de cake na nacht in de koelkast op broodplank.Mijn broers noemden het” stront langs een baantje”
Ik maak het nog heel zelden,paar jaar geleden voor mijn zus in model van salami worst met rondom poedersuiker,net echt.
Wanneer we bezoekje brengen aan Thee-Tuin,waar het bijna altijd op de kaart staat neem ik plakje,ach ik weet dat harde vetten niet goed zijn voor LDH maar ik eet geen hele cake en wanneer ik lees op al die blogs wat er gesnoept en gegeten wordt aan gebak en andere vettigheden ben ik niet heel verkeerd bezig.
Jan in de zak een keer gemaakt.Gebruik liever een van de twee poffertpannen die ik heb.Het woord Broeder voor deze lekkernij komt uit het Bakkersgilde vandaan.
NOF kwam ik vaak tegen in de tijd dat ik bij Vereniging van Maastrichts aardewerk was en jarenlang verzamelden,de modernistische NOF decors spraken mij niet aan.Heb zelfs grote ovalen tegel in dienblad op pootjes wit gemaakt met krijtverf.
Leuk om het verhaal achter de Steegjes cake te lezen.
Wel vaak over gehoord maar nog nooit gegeten laat staan klaargemaakt. Ik ken nu in ieder geval het verhaal.
ik bak nog weleens een broeder in de juspan.Dat is net zo iets als Jan in de zak.
mijn moeder kookte dan custard om er over heen te doen.
en arretjescake werd van hard frituurvet gemaakt.
ik nooit mijn smaak geweest.
Ooit, vlak voordat ik glutenvrij ging, heb ik arretjescake geproefd. Lekker maar machtig. Maar nooit meer gegeten want.
Hier het recept lezend denk ik... met glutenvrije kaakjes moet dit lukken. Dus wie weet...
Een reactie posten