vrijdag 19 april 2019
Papaja
In onze leesclub, gaat het niet altijd alleen over boeken. Er komen zo kletsendeweg heel wat verschillende onderwerpen aan de orde.
De laatste keer ging het bijvoorbeeld ook over gezondheid en dingen die goed voor je zijn. Zo noemde J., de papaja.
Ik ben heel snel te lijmen, als iemand zegt dat een papaja zo gezond is, wil ik het proberen. Maar ja, het was winter en in de winkels zag ik geen papaja's. Nu nog steeds niet.
Maar op de zaterdagse markt, waar ik trouwens steeds vaker groenten en fruit koop omdat ze daar niet aan rare en overbodige verpakkingen doen, waren ze ook niet. 'Het is iets voor de zomer, mevrouw', zei de koopman desgevraagd. Die was nu blijkbaar aangebroken want ze waren er volop. Ik kocht er een. Ik heb wel eens papaja geproefd als ik ergens uit eten was, in een dessert, maar ik had er nog nooit een zelf gekocht.
Leuk hè, met die pitjes. Die moet je er met een lepel uitscheppen en die gebruik je verder niet. (ik ga wel proberen ze te planten).
Je schilt het ding dan en snijdt het in blokjes. Tenminste dat deed ik want ik had een recept opgezocht waar je blokjes voor nodig had.
Het werd een papajasalade en lekker dat die was! Het recept is van AH en je kunt het hier vinden: klik
Gemaakt met limoen, koriander, tuinerwten, geitenkaas, ui en spinazie.
Een mevrouw op de markt die er ook een stond uit te zoeken vertelde dat ze het altijd als fruithap maakt. Met flink wat limoen besprenkelen en dan ijskoud laten worden, zei ze. Even in de vriezer.
Ook dat lijkt me heerlijk.
Die limoen is wel nodig, want alleen papaja, dat smaakt een beetje flauw. Erg flauw zelfs.
En waarom zo'n ding nou zo gezond is?
Daar is veel over te vinden hoor, maar ook nogal wat tegenstrijdige berichten. Maar in ieder geval goed voor het hart, voor de huid, voor de ogen en voor de spijsvertering.
Beetje jammer dat ik net na onze eerste papaja, een klein ontstekinkje aan mijn oog had. Is al weer over, dus wie weet hoe lang het anders zou hebben geduurd, haha.
Hoi Bertiebo,
BeantwoordenVerwijderenwat een mooie kleurige salade! Ik schuif aan...
Maar.. zoals alles wat te veel is: teveel papaya is ook niet goed.
Er was iets met uitvallende tanden of zo...
Hahaha... gewoon lekker eten en morgen weer wat anders!
Vrolijke paas!
Ik heb vanavond seideravond...
Groetjes van Marlou
.
Ik geloof ik moet er ook eens ene op te kop zien te tikken... Ziet er goed uit.
BeantwoordenVerwijderenNou ben ik er ook benieuwd naar! Ik heb nog nooit papaja geproefd. Het oogt in ieder geval al zo mooi kleurrijk met die groene erwtjes.
BeantwoordenVerwijderenDie salade klinkt heerlijk! Fijn weekend.
BeantwoordenVerwijderenKlink lekker! XX Esther
BeantwoordenVerwijderenNog nooit gegeten. En ik heb ook geen idee hoe gezond zo’n papaja is. Maar het recept lijkt me heerlijk.
BeantwoordenVerwijderenNog nooit gegeten, eigenlijk ook niet in de winkel gezien volgens mij.
BeantwoordenVerwijderenZiet er lekker uit, de kleur is net als pompoen, die eet ik wel graag.
Misschien toch eens proberen, gezond of niet.
Ziet er heel lekker uit! Zelf ben ik héél voorzichtig met uitheemse vruchten wegens ernstige allergie voor kiwi.
BeantwoordenVerwijderenMet koriander erdoor kan het niet mis gaan, zo lekker! Ik ga me er ook eens aan wagen!
BeantwoordenVerwijderenjammer dat ie zo flauw is van zichzelf, hij ziet er zo mooi uit. Misschien hou ik het toch maar bij mango.
BeantwoordenVerwijderenMij is deze vrucht heel bekend! Ik heb in Brazilië gewoond en de bomen van de papaja stonden bij ons in de tuin. Elke dag in het seizoen aten wij deze vrucht, heerlijk gemengd met andere vruchten. En als je de zon-gerijpte vruchten hebt, mmmm...heerlijk zoet zijn ze dan. Geniet ervan!
BeantwoordenVerwijderenNooit gezien (denk ik) en zeker nooit gegeten. Toch eens naar uitkijken.
BeantwoordenVerwijderenDe salade lijkt me heerlijk!
BeantwoordenVerwijderenIk ken het ook niet, maar het ziet er heerlijk uit.
BeantwoordenVerwijderenPapaja is heerlijk ... Alleen niet geschikt voor zwangere dames. Iets met vruchtafdrijvend vermogen.
BeantwoordenVerwijderenDaarom kreeg ik het ten tijde van mijn zwangerschap niet van de kok van het Indiaase restaurant waar wij toen regelmatig kwamen.
Never used papaya in a salad, use it as a fruit only.
BeantwoordenVerwijderenIn Africa where I grew up we ate lots of papayas, and here in Australia, we also have them, and I have two papaya trees in my garden, the fruit is just starting to ripen.