Totaal aantal pageviews

vrijdag 3 januari 2020

Vuurwerk

Een jaar of vijf geleden, zat ik naar de radio te luisteren.
Het ging over de vraag of vuurwerk nog wel van die tijd was.
Of het niet zo langzamerhand tijd werd voor beperkende maatregelen.
Ik was op dat moment actief op Facebook en bedacht dat ik wel eens wilde weten wat 'mijn vrienden' er van vonden.
Ze reageerden en de meesten wilden geen verbod. De meesten vonden dat er al te veel betutteld werd in dit land.
En hoewel ik vuurwerk háát, al van kindsaf aan, was dat ook mijn mening. Niet te veel betuttelen.
Maar nu, voortschrijdend inzicht, vind ik toch echt dat er wat moet veranderen. Dan maar betuttelen. Dan maar strenge regels, dan maar flinke straffen.
Ik zag dat er ook dit jaar weer allerlei ellende is ontstaan door dat vuurwerk. Ik las in het Parool een verlag van een politieagent die dienst had in Amsterdam en zijn bevindingen op Facebook had gedeeld. . 'Het leek wel oorlogsgebied'. 
Ik herinner me de school van mijn kinderen die in de nieuwjaarsnacht afbrandde. Ik herinner me de angst van onze hond de laatste jaren. Ik zag gisteren de rotzooi op straat.
Enfin, ik kan nog wel even doorgaan. De kranten stonden er vol van gisteren. Het is allemaal te erg voor woorden.
Ik vind dat er wat moet veranderen. NU

23 opmerkingen:

izerina zei

Helemaal met je eens. Ik hoop ook,dat er in de opvoeding iets gaat veranderen. Zodat die uitingen van geweld op een andere manier gekanaliseerd worden.

Mevrouw W. zei

Vuurwerk, mensen bekogeld met vuurwerk, agressie, vernielingen, auto's in de brand, ruiten ingegooid... Dit is niet normaal meer! Heeft niks meer met de jaarwisseling te maken.

KnutzEls zei

Maar hoe gaan we dat handhaven? Dan wordt het juist nog aantrekkelijker voor de relschoppers, sufferds en ongeregeld tuig. Dan wordt het smokkelwaar.

Emie zei

Handelaren in vuurwerk en mensen die het graag afsteken op een aangewezen plek in de gemeente alleen siervuurwerk laten afsteken, daar ben ik enorm voor. De rest verbieden.

Kitty zei

Ik ben het helemaal met je eens. Ik hou zelf wel erg van siervuurwerk eerlijk gezegd en vind wensballonnen mooi om te zien zweven. Maar zelfs dat is niet veilig, daar is mogelijk de molen Ceres door afgebrand, zó ontzettend jammer! Ik ben wel bang dat 'ze' het dan over de grens gaan kopen en bij illegale handelaren. En handhaven zal moeilijk worden...

pourquoi pas ??? zei

Lieve Bertie wat ben ik het met je eens. Weet je als ze zich aan de regels zouden houden maar die keiharde knallen (illegaal vuurwerk) dat is niet meer te doen.
En al die arme dieren, zieke mensen en noem maar op.
Ze zijn gewoon te ver gegaan.


ps. wat geniet ik altijd van je uitjes zoals je verhaal van gisteren.

Von zei

Helemaal mee eens! Doden, zwaar gewonden, belegerde hulpverleners, angstige dieren, mensen met ademhalingsproblemen en miljoenen schade! En dat allemaal omdat het "Traditie" is! Bah! Maar ik vrees dat het niet gaat lukken om het te verbieden! Het type mens dat vuurwerk misbruikt zal dat tegenhouden. Zie de mensen in Den Haag die boos werden omdat ze geen fikkie meer mochten steken op het strand... dan steek je toch gewoon de wijk waarin je woont in brand!

sjannesblog.com zei

Ingewikkelde kwestie. Aan mij is vuurwerk niet besteed en als ik dan in de media alle negativiteit hoor, die het met zich meebrengt, dan ben ik het helemaal met je eens. Maar als ik dan uitga van mijn eigen ervaring bij ons in de straat, dan denk ik ook weer, waarom zou je deze mensen dat plezier ontnemen. Het was hartstikke gezellig in de nacht. Het oude jaar is feestelijk uitgeluid. Niks overlast, in de ochtend is de straat weer aangeveegd, klaar. Waarom moeten de goeden onder de kwaden lijden?

... zei

Ja, je hebt gelyk. Het wordt te gek voor woorden.
Alleen een totaal verbod zal gaan helpen. Tezamen met het stoppen van vuurwerk-import.
En dan wat gebieden aanwijzen waar het onder brandweerbegeleiding, en met verplicht gebruik van oog-bescherming, nog wél mag.
En handhaven met strenge boetes.
Hier moeten we ons sterk voor maken.
.
Henry Kloostra.

Sjoerd zei

Ik sluit me bij je aan, maar ik vrees dat het dan alleen nog maar illegaal vuurwerk is dat er wordt afgestoken. Dat werkt alleen als de omringende landen dit ook doen, een Europees nee tegen vuurwerk.

Neeltje zei

Mee eens!

mar zei

Lastige kwestie. Ik ben geen vuurwerkliefheber. Ik heb er nooit geld aan uitgegeven. Het juiste antwoord heb ik niet. In mijn maakbare wereld hanteert een ieder vuurwerk op de juiste manier en ruimt een ieder zijn rotzooi op.

Jeanne zei

Mee eens

nicole orriens zei

Er gebeuren inderdaad wel erg veel vreselijke dingen met vuurwerk! Dus waarom niet gewoon verbieden als het in het belang van de mensen is.

Ferrara zei

Ik neig ook naar verbieden, maar het is wel de niet nadenkende mens die er een puinhoop van maakt. Het gaat steeds meer uit de hand lopen en alles moet maar kunnen. Hulpverleners bekogelen, waar slaat dat op.
En het emotionele pleidooi van de oogarts gisteren op de radio hakt er ook wel in evenals dat van de politieman.

Maar ik kan Jeanne (sjannesblog) ook wel volgen.

Ineke zei

En het is zo slecht voor het milieu, laten ze het maar afschaffen. De boeren worden ook betutteld :-(

schrijfselsvanmij zei

Ik heb nooit iets gehad met vuurwerk, van mij mag het verboden worden

willy zei

in Vlaanderen is vuurwerk verboden, tenzij de gemeente een vergunning toestaat...

dat was onder andere het geval in Antwerpen waar het vuurwerk op de schelde, een massa toeschouwers opleverde..

er waren wel veel ongeregeldheden, zo was de Brusselse politie tevreden met slechts 20 auto's die brand gestoken werden en 221 arrestaties..

om van de andere schadegevallen maar te zwijgen...

vorig jaar was de schade nog groter en niemand werd gerechtelijk veroordeeld...

geen repressie, met alle gevolgen van dien

groeten




Mrs. T. zei

Het gaat misschien niet eens zozeer om het vuurwerk (al mag dat van mij ook verboden worden), maar vooral om het gedrag van bepaalde mensen. Vernielen, geen gezag tolereren, hulpverleners aanvallen en lastig vallen: dat vind ik pas erg. Die gasten mogen wat mij betreft hard aangepakt worden.

Mirjam Kakelbont zei

Volkomen met je eens! Het tij is aan het keren. 60 procent van de mensen willen geen knalvuurwerk meer. Traditie? Tijd voor een breuk!

Ageeth Mooij zei

Ik heb begrepen dat er ook dit jaar weer meer geld is uitgegeven aan vuurwerk in Nederland. Het lijkt wel of de meerderheid van de mensen zich niet niets aantrekt van de staat van onze wereld. Gisteren in de supermarkt kochten de klanten voor en na mij ook gewoon een plastic tas. Ik begrijp er niets van!

Nietzomaarzooo zei

Las een artikel dat het 'mogen afsteken' van vuurwerk bij sommigen ervoor zorgt dat alle remmen los gaan. Dat er in het hoofd iets gebeurt waardoor ze zich van niks meer iets aantrekken.

Ik hou wel van vuurwerk, maar dan siervuurwerk en mea culpa, heb vroeger ook wel met mijn kinderen rotjes afgestoken, maar meer dat ik als vrouw dat ook wel durf en ook om te laten zien hoe je eea veilig doet. En ook om het minder aantrekkelijk te maken in het kader van je suffe moeder doet dat ook...Alles wat niet mag is immers aantrekkelijk voor pubers (en mensen met vergelijkbare breinen).

Die zware knallen en bom-achtige zaken die mogen wel verboden worden. Vraag me echt af of dit normaal is. Zo hard. Maar stel dat de gemeentes mooi vuurwerk organiseren, daar zou ik niets op tegen hebben. Hoop dat we daar naar toe veranderen. Geen groot en zwaar particulier vuurwerk meer.

Judy zei

Eens! Helemaal verbieden. Dat is nog het duidelijkst.