Totaal aantal pageviews

donderdag 7 mei 2020

Van een dekbed en een ui

Wat denk je, zal ik ooit nog eens een goeie huisvrouw worden? Niet eentje van lik-me-vestje?
Ik denk het niet, maar ik ben altijd bereid om trucjes te leren die het makkelijker maken.
Zo zag ik op een blog en ik weet helaas niet meer waar, iets over een dekbed in de hoes krijgen, op een handige manier. Het filmpje ging over een tweepersoonsdekbed en dat lijkt me inderdaad een ramp.
Wij hebben aparte dekbedden en zelfs dat vind ik lastig. Het luistert bovendien nauw, als het dekbed er niet goed in zit, moet ik er midden in de nacht uit om het goed er in te stoppen.
Voor mezelf dan hè, niet voor mijn man, die vindt het totaal niet belangrijk.
Enfin, ik kon het dus niet meer terugvinden, maar op youtube barst het werkelijk van de filmpjes. Het is dus blijkbaar een zeer bekend iets.



Kijk zelf maar. Ik koos dit filmpje omdat ik het leuk vond in het Frans en omdat ze het zo lekker snel voordoet en omdat het een leuke hoes is, omdat ze de worsteling laat zien en streng zegt 'Attention'
Ook omdat ze ons bonne nuit wenst en met haar kleren aan onder dat dekbed kruipt. En tenslotte omdat ze ergens uitroept: 'Victoire!'
Want zo voelt het inderdaad als het klaar is. Victorie

Het allerleukste van deze manier is dat de dekbedhoes binnenstebuiten moet.
En het bijzondere is dat hoe dan ook mijn dekbedhoezen binnenstebuiten uit de wasmachine komen.
Maakt niet uit hoe ik ze er in stop, maar ze komen er binnenstebuiten uit. Zeer irritant.
Maar nu komt het mooi uit, want voor deze truc moet dat ook.

Nou en dan nog de ui. Ik pel en snijd toch echt al heel lang uien. Mijn moeder was een schat, maar ze heeft me op het gebied van koken nooit iets bijgebracht en dus deed ik maar wat.
Nu zat ik te kijken naar een instructiefilmpje van AH. Over uien pellen en snijden.
En ik dacht nog: wat een onzin. Iedereen kan dat toch. Maar uit nieuwsgierigheid of verveling, dat weet ik niet, keek ik toch. En zo leerde ik dat je de ui het best eerst door midden kan snijden, omdat het pellen dan veel makkelijker gaat. Echt!
Dat weten jullie natuurlijk allemaal al lang, toch? En anders weet je het nu.

24 opmerkingen:

KnutzEls zei

Het blijft een crime dat dekbed. Ik heb het uitbesteed. Leo doet het altijd. Ik doe de kussens en het onderlaken, hij de hoezen. Zeer tot tevredenheid.

sjannesblog.com zei

Ik heb hier weer veel geleerd vandaag!!

miekequilt zei

Hier maakt Jeroen altijd het bed op. En doet met gemak een tweepersoonsdekbed in de hoes. Maar die drukkertjes aan het voeteneind vindt hij een ramp. En de uien doe ik toch maar op mijn eigen manier.

Judy zei

Wauw wat simpel! Ik heb bij al mijn dekbedhoezen openingen aan de zijkant bovenaan gemaakt waar je het dekbed door naar binnen kunt trekken. De hoezen van I.kea hadden vroeger van die openingen standaard erin zitten.
En uien... ik koop meestal gesneden uien kant en klaar. Schaam schaam.

Floor zei

Grappig hoor, maar zo makkelijk gaat het niet haha!
Even de hoeken er in en dan eventjes één keertje schudden en klaar.
Dat schudden is juist zo zwaar en moeilijk met een groot tweepersoons dekbed.
Met z'n tweeën is het makkelijker maar alleen blijft het een ramp.
Uien koop ik altijd gesneden, dat scheelt een hoop tranen :-)

mar zei

Herkenbaar🤣

klaproos zei

whahahaha de uitdrukking lik me vestje is lang geleden dat ik die hoorde,
die van het dekbed en de ui kende ik wel ja,
en troost je..
mijn dekbed komt er óók altijd anders uit :-)

Marlou zei

Ha Bertiebo,

het EI van Columbus!
Ik ga het zeker proberen, want ik kan er ook zo mee worstelen...
Binnenstebuiten, oprollen.. nou ja... kind kan de was doen.

Groetjes!
Marlou

Lot zei

De uien snij ik inderdaad altijd eerst door, en ik snij de ene helft in ringen en de andere helft in partjes. Mijn schoonmoeder deed dat omdat dan de smaak zoeter zou worden. Geen idee of dat zo is maar ik vind het vooral leuk om het zo te doen.

Dekbed in formaat XXXXL doen we altijd samen dat gaat het makkelijkste

Emie zei

Ha, ha, ha. Die methode ga ik niet volgen hoor. Ons twee persoons dekbed doen wij altijd samen. Daar zijn we inmiddels zo bedreven in dat het snel en efficiënt gaat. Maar het blijven grote en onhandige lappen. Dat je gesneden uien kunt kopen, zoals sommigen in de reacties melden, wist ik niet. De truc van halveren of, als je hele ringen wilt hebben, kop en kont eraf snijden, pas ik altijd toe.

Kitty zei

Wij stropen de hoes ieder aan een kant op onze arm en pakken ons lits jumaux (hee, da's ook Frans ;) ) maatje dekbed van buiten naar binnen bij een punt, even schudden, klaar.
Die ui, dat doe ik niet zo, maar ga ik wel proberen. Dat gepiel af en toe met die droge dunne velletjes...

Nietzomaarzooo zei

Ik doe die wrap ook al een aantal jaren, maar heb wel een twee-persoonsdekbed en in de winter dubbeldik. Dus ja...zo eenvoudig als even schudden met een dun zomeréénpersoonsdekbedje, zo gaat dat niet in het echt. Ik rol de wrap weer uit en pas dan schud ik het geheel.
Mijn hoes was ik altijd binnenstebuiten en zo ligt hij ook gevouwen in de kast. En wassen doe ik sinds kort met een (haar)elastiek om de onderkant (de open kant) zodat er geen sokken of andere dingen in de hoes zich verstoppen. En de hoes zich niet kan omkeren.

Youtube is heel fijn om handige dingen te leren. Die inderdaad sommigen wel van huis uit mee krijgen of een partner hebben die dat kan of snapt of doet.

Mevrouw W. zei

Het gevecht met het dekbed heb ik allang opgegeven. Mijn man doet dat daarom altijd :)

Als ik dekbedovertrekken was gaan ze ook vaak tijdens het wassen binnenstebuiten en het liefst van al gaat de rest van de was er dan gelijk maar in. Daarna raakt de wasmachine uit balans omdat het wasgoed niet meer goed verdeeld is en centrifugeert hij niet meer...

schrijfselsvanmij zei

Mijn geluk is dat ik het dekbed (2 persoons, 240x220, echt groot) over de balustrade in de gang kan hangen, en in mijn uppie het dekbed er goed in krijg. Echt waar :-) En dat van die uien doe ik per ongeluk goed :-)

Jolande zei

Wij hebben ook elk een eigen, extra lang, dekbed maar ik heb nooit problemen om ze netjes in de hoezen te krijgen.
Ik heb wel moeite met het onderlaken, we hebben een waterbed en daar moet je de hoeken van optillen om het laken er omheen te krijgen, maar dat doet Paul altijd.
Van uien snij ik eerst de boven- en onderkant af en dan pel ik ze.

Ageeth Mooij zei

Uien en ik kunnen goed met elkaar overweg. Maar het trucje om ze eerst doormidden te snijden, doe ik wel met knoflooktenen!
Voor de dekbedhoezen heeft mijn man ooit ergens clips gekocht (plastic met metaal) en die zijn best handig (Fijn dekbedclips). Maar de tweepersoons zijn en blijven een crime!

Adriaantje zei

Leuk filmpje, maar ik laat het mijn man niet zien: veel te leuk dat geharrewar (hij weet altijd precies hoe het moet `n heeft wel gelijk...) als we het samen doen. ;)

Sjoerd zei

Dekbedden opmaken is altijd een gevecht wat we samen aangaan. Vijf minuten werk, maar wat een ergernis. De dame doet het leuk voor, maar mij is het zo nog nooit gelukt...

Ferrara zei

Dekbed in de hoes doen we samen en het opschudden laat ik daarna aan meneer F. over
Het dekbed zonder (druk)knoopjes maak ik voor het wassen even dicht met een paar kleine veiligheidsspeldjes.
Ook om te voorkomen dat de slopen zich er tijdens de was in ophopen.

Miriam zei

Dekbedhoezen doe ik altijd in de wasmachine waarbij ik in de hoes een knoop heb gemaakt. Wonderbaarlijk hoe die knoop er dan toch altijd weer uitgaat in de machine, maar er zitten dan geen andere kleinere stukjes was in zoals de slopen. Handigheidjes in het huishouden leer ik steeds weer bij, zo ben ik na jaren modderen er achter gekomen dat asperges vijf minuten in heel ruim water gekookt moeten worden en daarna nog tien minuten moeten blijven staan van het vuur af. Ach ja.

Céline zei

Hier doen wij het precies hetzelfde!
Gaat prima zo.

Mrs. T. zei

Met het dekbed heb ik nooit problemen. Dat van die ui wist ik niet. Dus bedankt voor de tip!

Marthy zei

Wij hebben een tweepersoons dekbed en doen het karwei met zijn tweeën. Maar dan nog...!
Ui door midden snijden, nee dat wist ik niet. Wel een andere tip. Eenmaal gepelde en nog niet gesneden ui en het mes even afspoelen onder de koude kraan, helpt tegen die tranende ogen die ik altijd heb. Leerde ik van een zoon.

Mirjam Kakelbont zei

Allebei een eigen dekbed. Dat verlengt de houdbaarheidsdatum van je huwelijk (-: Onze dekbedhoezen komen ook altijd binnenstebuiten uit de wasmachine. Ergens wel een giller.
Man en ik hebben de klus verdeeld: ik haal de bedden af en was ze (nou ja, de automaat...) en Joris maakt ze weer op. Nóg handiger dan het filmpje!