Totaal aantal pageviews

zondag 22 augustus 2021

Een huis vol

Een huis vol... een serie die ik al een aantal jaren volg. Het gaat over grote gezinnen, met zes kinderen of meer. Dit gezin hierboven op de foto bijvoorbeeld: de familie Jelies, van Urk. Zij hebben acht kinderen en het negende kindje is op komst. Zeven meisjes hebben ze en een jongen, Harrie. Dus nu hopen ze dat het weer een jongen wordt. De ouders én de kinderen zijn zo lief. Behulpzaam en beleefd. Maar ik heb natuurlijk geen enkel zicht op wat er van de opnames wordt weggelaten.  
Deze familie is  Christelijk, traditioneel en laten dat zien. Het gezin deed vorig seizoen ook al mee en is bij mij favoriet. Hoewel ze moeten wedijveren met een nieuw gezin:
 
Ook weer van die vriendelijke, lieve mensen. Geduldig en grappig zijn ze. En vooral allemaal erg aardig tegen elkaar.  Dit is het creatieve gezin, de moeder heeft een bedrijf met allerlei workshops voor kinderen. De vader is schrijver, van kinderboeken geloof ik. De moeder was zwanger en ging een echo laten maken. Vader had met de oudste dochter al een babypakje uitgezocht en die avond zouden ze het aan de andere kinderen vertellen. Na de echo. Maar op die echo zagen ze dat het mis was gegaan. Terug naar huis, waar de taart al klaar stond. Hoe ze dat gingen vertellen aan de kinderen. Op een manier... echt bewonderenswaardig. 

Dan is er nog een gezin met elf kinderen(11) en een kleinkind. En een gezin met zes dochters waaronder een vierling.

Zelf ben ik enig kind. Alleen is maar alleen. Daar had ik trouwens als kind geen probleem mee hoor. Ik heb alleen maar goede herinneringen aan mijn jeugd Maar ik vond het wel altijd erg gezellig bij gezinnen met veel kinderen. Dus o.a. daarom hebben wij drie kinderen. En dat vond ik al veel. 

Toch verklaart het nog niet helemaal waarom ik dit nou zo'n leuk programma vind. Nou ja, maakt ook eigenlijk niet uit hè.

 

25 opmerkingen:

Judy zei

Het komt af en toe voorbij met zappen, maar ik blijf eigenlijk nooit lang kijken. Ik kan ook niet goed uitleggen waarom. Ik heb wel mateloze bewondering voor deze grote gezinnen.

Emie zei

Ha! Ik volg dit programma al jaren en ben ook altijd onder de indruk terwijl ik zelf niet moet denken aan zo'n groot gezin. In Italië komt het er niet van om te kijken maar binnenkort ga ik beslist een inhaalslag maken.

miekequilt zei

Ik vind het een heel leuk programma. Zelf heb ik alleen een ( hele leuke) broer. Mijn man komt uit een gezin van acht kinderen. Ik heb veel bewondering voor het feit dat deze gezinnen zich laten filmen.

Kitty zei

Nog nooit gezien maar het lijkt me een hele klus om al die kinderen netjes af te leveren. Ik weet uit mijn omgeving iemand (en die doet het al jarenlang in haar eentje) dat het heel goed kan lukken!

elly zei

Meestal begin ik zulke dingen maar niet te kijken maar als ik begin, blijf ik kijken. Vraag me niet waarom. Dat weet ik ook niet niet

Mormorsweb.blogspot.com zei

Nee, programma nooit gezien, logisch als je in DK woont. Ik ben zelf uit de tijd dat er veel grote gezinnen waren. In het katholieke Brabant was dat heel gewoon. Dat het er niet overal gemakkelijk aan toeging kon je merken. Er was toen ook niet veel geld en moeder was thuis voor de kinderen. Tja, grote gezinnen terwijl we nu al kampen met teveel mensen op aarde....

schrijfselsvanmij zei

Laatst toevallig eens gekeken. Moet er zelf niet aan denken, een gezin met zoveel kinderen

mar zei

Wij zijn ook trouwe kijkers.

Sjoerd zei

Ik vind het in deze tijd van overbevolking gewoon niet passen...

Griemmank zei

Ik weet nu wat deze grote gezinnen ons als samenleving kosten. Belasting betalen ze helemaal niet en ze krijgen een bak geld aan subsidies. Mij maakt het niet zoveel uit, want er gaat in ons land al heel veel down the drain, dus dat kan er ook wel bij. Maar als je het nu over de zorgen over de overbevolking hebt....
Het zal allemaal best gezellig en lief zijn en zo, maar dat kan ook heel goed in een gezin met max. drie kinderen. Mijn vader zei altijd over die grote gezinnen: 'Heeft die man geen hobbies?' Waarop de rest dan in koor riep: 'Ja hoor, eentje'.

Neeltje zei

Zag het laatst voorbijkomen. Er zal vast het een en ander geknipt en geplakt worden op verzoek van de gezinnen. Niemand wil zijn of haar vuile was op straat hangen. Maar het is een leuk programma, er gebeurt altijd wat.

Jolande zei

Het programma heb ik nog nooit gezien.
Ik ben bijna acht jaar enig kind geweest en vond het vreselijk. Toen ik eindelijk een zusje kreeg was het leeftijdsverschil natuurlijk enorm, maar ik was toch heel blij dat ik eindelijk niet meer alleen was.
Zelf had ik wel 6 kinderen willen hebben, maar dat vond Paul teveel en daarom hebben we er ook 'maar' 3.

Floor zei

Heb er toevallig van de week een klein stukje van gezien. Vond het allemaal zo druk, en dat is het natuurlijk ook.
Eigenlijk denk ik dan gelijk aan één ding: het huishoudelijke werk. Zoveel boodschappen, zoveel eten koken, wassen, kamers schoonhouden en de afwas.
Nee, helemaal niet mijn ding, en eigenlijk kan het ook niet meer in deze tijd zou ik zeggen.
Maar er zijn veel mensen die liever geen kinderen op de wereld willen zetten, dus het houdt elkaar weer in evenwicht.

In de weer zei

Wij kijken ook en deze twee gezinnen zijn bij ons favoriet, alhoewel het gezin met de vierling ook wel wat heeft.

Iris Flavia zei

It were surely different times back then with so many pregnancies.
If you´ve seen Die Maus... the language was Netherlands :-)

Nietzomaarzooo zei

Kijk af en toe ook en weet hoe druk een gezin met veel kinderen kan zijn, maar dit is wel erg veel kinderen in deze tijd. Dan is het echt een bewuste keus. Leuk om te kijken naar de verschillen in opvoeding en uiteraard snap ik dat er flink geknipt zal zijn om de leukste plaatjes te krijgen.

berber zei

Ben ook enig kind en zelf ook geen kinderen en ik vind het prima. Ik heb niet het idee dat het voor elk gezin een bewuste keuze is/was, al die kinderen, zeker niet als je christelijk bent.
Ik snap het echt niet, dat je zoveel kinderen wilt

biebkriebels zei

Nog nooit gezien, snap ook niet waarom je zoveel kinderen op de wereld zou willen zetten.

Kitty zei

Ik zeg wel eens dat elk kind er recht op heeft dat er naar hem of haar (...) verlangd is. Het verlangen naar een kind is iets magisch in mijn ogen. Bij mij is het verlangen na de tweede niet meer gekomen, maar dat is heel persoonlijk.

Marthy zei

Ik kom uit een gezin met elf kinderen en heb een heerlijke jeugd gehad. Er was niet veel geld maar wel veel liefde. Ik heb drie kinderen maar dat hadden er van mij ook vijf mogen zijn.

Coby Breitner zei

Nou ik zie een heleboel reacties en ik volg het ook al jaren. Geweldig vind ik het. Ben zelf ook enig kind en heb er nu drie. Ik weet zeker dat dit bewuste keuzes zijn voor deze mensen, ze vinden het heerlijk.
Ik ben 57 jaar en rond mijn 25e hoorde ik een radiogesprek van een feministe ja ja een feministe die het zei, wij europeanen moeten meer kinderen krijgen anders gaat de islam overheersen. Vaak denk ik hieraan terug en heb angst. Niet dat ik tegen de islam ben maar laat die mensen maar lekker veel kinderen krijgen van Urk of waar dan ook want ik ben het zeker mee eens ze moeten niet gaan overheersen de islam. De familie Jellies is ook mijn favoriet.

Marion van de Sande zei

Ik kijk ook ieder jaar met veel plezier en overigens ook zonder principiële ideeën over wat het de maatschappij kost, wat we de wereld aandoen, al dan niet bewust gewenst oh en om een balans te houden.

Ik geniet van het programma en geniet van de gezinnen terwijl ze meestal totaal anders zijn dan ik of mijn/ons gezin. Ik geloof in al die tijd was er slechts 1 gezin uit omgeving Boskoop waar ik niet graag naar keek omdat het zo liefdeloos leek.

Ik vind het een warm programma, het nieuwe gezin uit Amsterdam: zo respectvol en liefdevol, ik kijk er graag naar. Alhoewel ik soms bij de Jelies (eigenlijk alleen bij de vader)twijfel of het oprecht is, het is zó zoet en 'lachend bij tegenslagen'. Maar dan denk ik weer "kom, ga van het goede uit, het zal heus niet onoprecht zijn van die man".

Maar absoluut, een erg leuk programma.

Sami zei

Wow, I admire these couples who have huge families, they must be very organized and have lots of money. That many children must be quite costly!

Jeanne zei

Ik kijk af en toe, als het zappend voorbij komt meestal.
Het trekt mij ook aan, een groot gezin.
Maar ik denk dat het vooral dat romantische idee is, altijd iemand in de buurt, gezellig samen eten, spelletjes doen, etc.
De realiteit zijn elke dag wasmanden vol te wassen en te strijken, elke dag heeel veel aardappelen schillen, constant vieze vloeren, dus heel veel poetsen,….hmmm…. Ik denk dat de nadelen groter zijn, maar toch…..het is leuk om te zien hoe mensen dat allemaal organiseren.

Nicole Orriëns zei

Ik ga de serie ook nog weer kijken. Hij is gelukkig goed 'in te halen'.