Totaal aantal pageviews

vrijdag 20 augustus 2021

Een wandeling met Krop

Tijdens onze zondagochtendwandelingen stuitten we al vaak op het werk van Hildo Krop (1884-1976). Dat is in Amsterdam echt niet te missen, dat werk. De kunstenaar was dan ook veertig jaar in dienst van de gemeente Amsterdam en in 1956 kreeg hij de ere-titel stadsbeeldhouwer. 
 
Enfin we namen ons voor om eens een HildoKrop-wandeling te doen. En nu was er eentje onder leiding van een deskundige,  georganiseerd bij Art Zuid. Helaas, die wandelingen waren al volgeboekt op de dagen dat ik kon. Dus bedachten we dan maar een van Internet geplukte wandeling te doen. Ook leuk hoor. 
 

Ik maakte op deze wandeling zo'n zeventig foto's van Krop-kunstwerken. En tussendoor natuurlijk ook nog van andere zaken. Maar je snapt, toen we aankwamen bij de Lyceumbrug, punt 4 van de wandeling, toen hadden we echt al een en ander gezien.  
Op de Lyceumbrug worden de pijlers bekroond met een moeder en dochter, een meisje, een vader en zoon en een jongen. Je ziet hier het vrouwelijk gedeelte. Gemaakt uit Franse kalksteen

Sowieso zagen we veel werk bij scholen. Hier dus het Amsterdams Lyceum, maar ook bij de Joke Smit School en de Gerrit van der Veen Scholengemeenschap. De laatste twee namen waren  in de tijd van Krop anders,  maar  ze herinnerden ons nu weer even aan deze mensen die het waard zijn herinnerd te worden. 

Onderwijs was belangrijk in de ogen van Krop. Hij was een idealist met socialistische en communistische sympathieën. 


 Wij kwamen ondertussen aan op de Kindertjesbrug en ik hoopte dat daar kinderen te zien zouden zijn. En ja hoor: een jongen met konijnen en een meisje met eekhoorns. Gemaakt uit Beiers graniet.

 
En aan de overkant van de brug een groot steigerend paard met een klein meisje tussen de voorbenen: 'De onbevangenheid der mensen tegenover het leven'. 



Genoeg voor deze keer. Ik zit aan mijn (eigen) grens. Ik kom er nog een keer op terug. Omdat ik het zo bijzonder vind wat deze man heeft gemaakt en daarmee gepresteerd.






16 opmerkingen:

Judy zei

Ja, wat een mooie beelden! Die jongen met de konijnen...

Emie zei

Wat prachtig toch als een stad zoveel doet aan kunst op straat.

Nietzomaarzooo zei

Wat laat je ons weer mooie dingen zien en gewoon op straat te bekijken.

Sjoerd zei

Mooi dat dat in die tijd allemaal nog kon... Ook mooi in beeld gebracht.

miekequilt zei

Wat een mooie beelden laat je zien. Ik ken de naam wel, maar wist niet dat hij beeldhouwer was. En wat voor één!!

Jeanette Renting zei

Knap gemaakt. Zo groot, en toch gedetailleerd.

Iris Flavia zei

Great art and yes, education is important. A great way too bring it on through art.

nicole orriens zei

Dit lijkt mij ook een leuke wandeling om te doen. Wat fijn dat je hem ook gewoon online kunt downloaden!

Jeanne zei

Mooi! Een bijzondere wandeling

Mormorsweb.blogspot.com zei

Inderdaad bijzonder - mooie - kunstwerken.

biebkriebels zei

Ja ik ben ook een groot liefhebber van Hildo Krop. Ben opgegroeid in de buurt met zijn beelden, je zag ze overal. Op de MMS gezeten, nu het Gerrit v.d. Veen College.

s.c zei

En dan te bedenken dat ik op de lagere school zat tegenover het atelier van Hildo Krop op de Plantage Muidergracht en dat deze met helpers vaak met de deuren open werkte op n soort binnenplaats waar wij buitenspelend dan altijd naar binnen keken wat ze nu weer aan het maken waren.

Marthy zei

Nou, inderdaad, deze man heeft zeker wat gepresteerd. Die jongen met de konijntjes, zo leuk.

Charlie zei

Je hebt de zondagochtendwandeling weer goed besteed: Hildo Krop, ik vind hem ook geweldig!

sjannesblog.com zei

Zo'n wandeling staat ook nog op mijn lijst! Leuk!

elly zei

Robuust en krachtig werk wat hij maakte. Passend bij de sfeer van Amsterdam. De plaatsnamen zeggen me natuurlijk niet zoveel. Daarvoor ken ik Amsterdam te oppervlakkig. Leuk om hier te lezen en te bekijken.