Totaal aantal pageviews

donderdag 19 augustus 2021

Oud

 

Twee dagen voor mijn verjaardag, mijn zeventigste verjaardag, ging ik bij de lijstenmaker alhier, een borduurwerkje ophalen dat ik had laten inlijsten. Het zag er goed uit. 
'Nou', zei ik tegen de lijstenmaker, 'dit zal wel de laatste keer zijn dat ik een borduurtje laat inlijsten. Ik hou van borduren, maar het is best prijzig en ik kan niet nog meer borduurwerken in mijn huis hebben dan ik al heb'. 

Hij keek me keurend aan. 
'Ik schat dat u nu  vijfenzeventig bent. Dan hebt u nog zo'n jaar of tien te gaan. Als u dan nu nog zo graag wil borduren, waarom zou u zich dat dan ontzeggen? '. 
 
Ik keek hem ook aan, waarschijnlijk met iets van moordlust in mijn ogen. 
Maar ik zei niks. Niet ad rem genoeg. Hoewel ik buiten precies wist wat ik had moeten zeggen vóór ik de lijst op zijn kop kapot timmerde, zei ik niks.

Enfin, dames en heren,, hier zien jullie Iris Apfel. Mode-icoon, ontwerpster. En zij wordt op 29 augustus aanstaande honderd jaar. 
Nu mag iedereen vinden wat-ie vindt natuurlijk, maar Iris máákt er wat van! 
Dat ga ik dus ook maar doen, zij het ietsje anders.  Lijkt me het beste!

(Nb: de foto maakte ik van een poster op straat, een aankondiging van een tentoonstelling over het verlangen naar eeuwige jeugd.)

25 opmerkingen:

Mevrouw W. zei

Daarom zal ik ook niet snel iemands leeftijd schatten... ;)

Toevallig las ik van de week iets over die tentoonstelling, die helaas nog maar een paar dagen duurt. Jammer! Als ik het eerder had geweten, dan was ik misschien nog wel naar Rotterdam afgereisd.

izerina zei

oei,niet leuk

Judy zei

O wat vreselijk, Bettie. Denk maar zo: er zijn net zo veel mensen die je jonger schatten, dat weet ik uit ervaring. En die maken alles weer goed!

Marthy zei

Moordneigingen krijg je van zo'n kerel!

KnutzEls zei

Gewoon blijven borduren, wel andere lijstenmaker zoeken.

Emie zei

Wat een domme lijstenmaker! Het is maar goed dat je niets meer in te lijsten hebt.

Sjoerd zei

Beslist geen blogvriend hier... Ik heb gelukkig ook geen krantenartikel gevonden met vrouw slaat lijstenmaker op zijn kop..

Jeanne zei

Wat een hork!
En voor de rest sluit ik me aan bij de reactie van Els.

Iris Flavia zei

Sorry, you made me laugh after I thought, "WHAT did he dare to say?!" - and google translate gave me the word "Mordgeist". I´d had that, too!

Wow. 100 and still so fit and funny.
To us following her!

miekequilt zei

Oei, die lijstenmaker maakte een kostbare fout, want hij is jou als klant kwijt. Hoewel, zullen er nog veel lijstenmakers zijn? Maar waarom zou je stoppen met borduren als je het leukst vindt? Weet je hoeveel quilts ik ingepakt heb? Minstens 50! En het maken was zo leuk, ik ga nog wel even door hoor. Er bestaan nl kasten om je borduur- of quiltwerk in te doen.
En deze Iris is natuurlijk geweldig. Wat een vrouw!!

mar zei

Die lijstenmaker had zijn goede bril niet op.

berber zei

Er is een blog, Advanced Style, van Ari Seth Cohen, over o.a. oudere dames en mode, ik volg het al jaren en heb al heel veel foto's van Iris gezien, maar ook andere kleurrijke dames en af en toe een heer. Heerlijk om naar te kijken (ook Pinterest, Instagram).
Zullen we met zn allen ff bij die lijstenmaker langs gaan???

Nietzomaarzooo zei

Lijstenmaker is niet goed in small talk. Nooit iemands leeftijd inschatten (je kan er zo ontzettend naast zitten) en zeker niet van een vrouw. Had hij nou maar 65 gezegd he!

Blijven doen waar je energie van krijgt; en inlijsten...ach..als hij nou goed inlijst en slecht leeftijd inschat, dan heb ik liever dat hij het eerste wel goed doet. Daar betaal je voor tenslotte.

Griemmank zei

Oh oh oh..... zo'n kerel zou óf een nieuwe bril moeten halen óf gewoon zijn kop moeten houden. Ik zeg: 'Lijstenmaker, blijf bij je lijst.'

Op zich had hij wel gelijk. Je moet jezelf nooit iets ontzeggen, dat je erg leuk vindt om te doen. Dan speelt gevorderde leeftijd geen enkele rol.

Floor zei

Ach lieve schat, trek je er niets van aan. Sommige mensen kunnen niet schatten, en ik vind het ook niet verstandig van die man om zoiets te zeggen, je weet nooit of je er iemand mee kwetst.
Toen ik nog 69 was, dacht iemand dat ik ouder was dan haar moeder.... "hoe oud is ze" vroeg ik toen.
Ze was 80 !
Ik was even in shock en zei tegen haar "dat kan je nu nooit meer goed maken met mij, omdat ik pas 69 ben."
Het is overigens gewoon goed gekomen hoor, het is haar vergeven... doe jij dat ook maar met de lijstenmaker. :-)

Jolande zei

Niet echt slim van die lijstenmaker. Zie hem helemaal voor me met de lijst om zijn nek hahaha
Iris vind ik een geweldig leuk mens.

Marion van de Sande zei

Aiiiiiiiiiiiiii, was hij nog jong? Mijn zoon vindt iedereen boven de 35 oud.

Dat gezegd hebbende.......... waarom zou je stoppen met iets dat je leuk vindt omdat het niet meer in je huis past? Ik borduur omdat ik het leuk vind, niet omdat ik kale muren heb. Zo'n opmerking heeft misschien ook iets ouwelijks (zei zij heel voorzichtig.....) en de toon van je blog is nooit ouwelijk.

Je hebt domme mensen en je hebt domme opmerkingen, ongetwijfeld past de lijstenmaker in één van die hokjes. Overigens zou ik hem alsnog laten weten dat de opmerking je geraakt heeft, gewoon om de verstandigste en de oudste te zijn, iemand laten weten dat het niet handig is om zoiets tegen je klanten te zeggen!

biebkriebels zei

Geen handige opmerking, je moet een vrouw altijd jonger schatten dan je denkt dat ze is. Dan krijg je pas klanten die altijd blijven kopen!

sjannesblog.com zei

Laat lekker kletsen............

elly zei

Hihihi en jou boosheid. Wordt nu niet nog bozer hoor omdat ik moet lachen. Het zegt immers niets over jou maar alles over die inlijster. Plak hem achter het behang en ga fris en fruitig borduren, zou ik zeggen. 🙈😏🤗

Ferrara zei

Kan het jou schelen, je weet toch beter. Die man hoopte natuurlijk op klandizie, die kan hij nu wel vergeten. Het lijkt alsof Iris niet kan kiezen, 'dan trek ik alles maar uit de kast.' Kleurrijk is ze zeker.

Mevrouw Niekje zei

Wat een ei! Lekker laten kletsen! Ik ben niet zo'n kleurrijk type als Iris Apfel op jouw foto, maar wel van plan om de rest van mijn leven rode lippenstift te blijven dragen, en dan mogen ze me ook een gek oud maf mens vinden, ze doen maar!

juffrouw Ooievaar zei

Oeps, zat hij er goed naast!
Ik zie het al voor me, hoe je die (dure lijst) op zijn hoofd stuk slaat ;)
Wat een hippe vrouw die Iris, hipper als dat ik ben (60 jaar)
Gewoon doen en blijven wie je bent, Je bent perfect zo :-)
Groetjes Anita

schrijfselsvanmij zei

Wat een hork, die kan geen juiste leeftijd schatten

Kitty zei

Ik ben ook héél goed in het schatten van iemands leeftijd, heb wel eens een collega in de gordijnen gekregen, hahaha. Maar idd, die Iris maakt er wat van en dat moeten wij ook maar doen!