Totaal aantal pageviews

vrijdag 12 november 2021

Walraven van Hall

Er was een tijd, nog niet zo lang geleden dat ik vaak naar de film ging.  Die tijd is voorbij. 
Maar er was dus een tijd dat ik soms wel drie films in de week zag. Van de week zat ik daarover na te denken en keek onder het kopje film op mijn blog. 
Leuk (voor mezelf) om te zien over welke films ik iets schreef. Er waren er al heel wat uit mijn geheugen verdwenen, of erg vaag geworden. 
Maar toen stuitte ik op een verslagje over de film Bankier van het Verzet. En die film herinnerde ik me nog heel goed,  vond hem zeer boeiend.  Vooral omdat ik het verhaal van die bankier, Walraven van Hall,  nauwelijks kende. 
Je kunt kunt mijn verhaal van toen over de film  hier lezen.


Ik schreef toen ook dat ik beslist van plan was om het monument te bezoeken dat voor Walraven van Hall,  is opgericht in Amsterdam. 
En dat hebben we ook gedaan op een Amsterdam-dag in 2019.  

Natuurlijk maakte ik toen foto's. Maar ik heb er nooit iets van laten zien, omdat ik dat mapje kwijt was. 
Mijn foto's gaan allemaal in mapjes. Ik heb een behoorlijk goed systeem al zeg ik het zelf en kan alles altijd terug vinden. Maar soms schuif ik zo'n mapje per ongeluk in een andere map en als ik dat dan niet merk, wordt het een lastig verhaal.
Enfin, de foto's van het monument vond ik dus vorige week terug in een mapje genaamd '16', precies een dag nadat ik over de film had gelezen. Als dat geen bijzonder toeval is? 






Het monument is een boom... een gevallen reus. En dat vond ik een mooi symbolisch idee. 


Ben je geïnteresseerd, kun je hier van alles lezen over de geschiedenis van Walraven van Hall. Een moedig man, die niet ouder werd dan negenendertig jaar. Klik
De tekening hierboven, naast de foto,  komt uit een prachtig getekend stripverhaal van Joost Hölscher en Wim de Bell.  Een stripverhaal dat je ook kunt bekijken als je klikt. 

Ps: De film wordt vast wel weer eens uitgezonden en ik vind het een aanrader. Er is veel kritiek op geweest, dat herinner ik me,  er zouden veel historische fouten inzitten. Ik heb ze niet ontdekt, maar het zal best. Het maakt mij niet uit. Zonder de film had ik niets geweten van Walraven van Hall. 

15 opmerkingen:

Iris Flavia zei

I´ve never heard of him. He looks like a serious man.
I don´t like going to the cinema, last time was... 2016! "Head full of Honey"....

Céline zei

Deze film staat nog steeds op mijn lijstje, maar nog niet gezien.
Wat een indrukwekkende monument heeft hij gekregen.

Emie zei

Op de foto lijkt de man veel ouder dan negenendertig. Dat heb ik vaker met portretten uit die periode. De film.lijkt me erg interessant, wie weet is het op Netflix nog op te zoeken.

Sjoerd zei

Als het zo doorgaat wordt het filmkijken ons wel heel moeilijk gemaakt. Ik en zowel de film alsook de man niet.

Marlou zei

ha Bertiebo,

een reus!
Wat een schitterend idee voor dit monument.
Ik wil de film wel weer een keer proberen.
Ben destijds uit de bios gelopen. Kon er even niet meer tegen...

Groetjes, Marlou

nicole orriens zei

Wat een prachtig monument, zo'n gevallen boom! En bijzonder hoe een film kan inspireren tot een bezoek aan Amsterdam. Hoe komt het overigens dat je nu niet meer zo vaak naar de film gaat?

Judy zei

Mooi monument, die boom! Ik herinner me de film ook.

Floor zei

Prachtig monument. Zover als ik me herinner is daar ook een prachtige televisie serie van geweest een paar jaar geleden. Was ook de moeite waard.
Had dacht ik wel een andere titel, maar het ging over hem, misschien heb je de serie wel gezien?
Dat was een nieuwere uitvoering dan de film, dus misschien waren de feiten wel helemaal juist, geen idee.

Bertiebo zei

Nou eerst was het natuurlijk lang corona en toen een tijdje dat het wel kon maar ik nog niet goed durfde. Ik denk nu nog steeds dat ik het niet prettig vond in een zaal met zoveel mensen

Nietzomaarzooo zei

Prachtig monument. Weet half half wel wat erover, maar de details niet. Dit blogje prikkelt weer tot uitzoeken. Dank je!

In de weer zei

Ik zag de film, erg indrukwekkend !

Mrs. T. zei

Ik word af en toe een beetje boel moe van mensen die dingen tot in de puntjes historisch correct willen hebben. En daarbij: wat is historisch correct?
Vond de film ook mooi. En goed dat ie gemaakt is. Er kan nooit genoeg aandacht voor deze gebeurtenissen zijn wat mij betreft.

Marthy zei

Prachtig monument voor een sterke man.

Hans zei

Heb de dvd en vond het een indrukwekkende film, met monument dat is goed gekozen. Hans

Miriam zei

Het monument ga ik beslist binnenkort bekijken, ik kende het niet, wel de Van Hallstraat in Amsterdam. Bedankt voor de tip!