Totaal aantal pageviews

zaterdag 2 april 2022

Sub Rosa

Sub Rosa... Ik ken de uitdrukking, al heb ik hem nog nooit gebruikt. Het betekent zoiets als 'In het geheim'. Of 'Onder geheimhouding'.
Maar ik werd pas nieuwsgierig toen ik dit had gezien. 



Want waar komt dat nou toch vandaan. Sub Rosa. Letterlijk toch onder de roos. Niet in de roos. Tijd om een beetje te googelen. 

Ik vond de uitleg bij het Genootschap Onze taal:

Onder de roos is een vertaling van het Latijnse sub rosa. In de Middeleeuwen gold de roos als symbool van stilzwijgendheid. Die symboliek bestond al in de Oudheid en gaat terug op een verhaal over een onderonsje tussen enkele liefdesgoden (Cupido en de Egyptische Harpocrates): Cupido schonk Harpocrates een roos (toen al symbool van de liefde) om hem tot discretie te bewegen over de strapatsen van Venus. 

Later ontstond de gewoonte om rozen op het plafond van bijvoorbeeld feestzalen te schilderen. Soms stond daar nog een tekstje bij: "Al wat hier onder de roos geschie[d]t / Laat dat aldaar, en meld het niet."



Ja en dan zou ik nu natuurlijk graag weten wat er hier onder de roos geschiedt. Maar ja, dat blijft eh... sub rosa

Ps. Dit zag ik op een fietstocht in West-Friesland. Ik denk dat het in Twisk was. Of in Nibbixwoud. Het is niet dat ik het geheim houd hoor, ik ben het gewoon vergeten!


14 opmerkingen:

KnutzEls zei

En dan zo'n aparte plek voor een naam, op de schoorsteen. Wat een geheimzinnigheid.

Judy zei

Grappig dat het op een schoorsteen staat. Wat zou zich daaronder afspelen?...

miekequilt zei

Van deze uitdrukking had ik nog nooit gehoord. Wat een vreemde naam om voor een huis te gebruiken. Ik ben meteen gaan googlen maar kon niks vinden. Jammer want er zit vast een bijzonder verhaal achter.

Jolande zei

Ik ken het uit de DaVinci Code, maar heb nog nooit zoiets gezien. Inderdaad, wat zal er allemaal onder die roos besproken zijn?

biebkriebels zei

Ook nog nooit gezien of van gehoord. Geheimzinnig.

Kitty zei

Ik word daar ook altijd nieuwsgierig van als ik bepaalde spreuken zie. Leuk stukje weer :)

Ferrara zei

Prachtig exemplaar, de stolp staat in Twisk. Misschien was de verbouwing peperduur en houden ze dat geheim. Zoals altijd weer een leuk verhaal.
https://www.medemblikactueel.nl/2021/01/12/online-discussieren-over-bijgebouwen-in-twisk/

Sjoerd zei

Wat hier in huis gebeurt, blijft hier in huis...

Iris Flavia zei

Oh, I didn´t know about this! Hmmm, my roses are still here - week four!
No secrets, though.

Nietzomaarzooo zei

Misschien kennen ze zelf de betekenis niet van de uitdrukking. Kan ook he... Ken de uitdrukking wel, maar wordt nog weinig gebruikt.

Leuk gespot!

Mrs. T. zei

Wow, wat een prachtig pand!

klaproos zei

prachtig gebouw, en mooi gevonden wat het ook betekenen mag :-)

Anoniem zei

Ja, die uitdrukking ken ik. Stond op een mooi Delfstblauw wandbord bij mijn ouders. Sommige zaken daar praat je niet over. De vuile was niet buitenhangen zoiets. Groet, TinekeD.

Marthy zei

Ik kende de uitdrukking niet. Wel mooi.