Totaal aantal pageviews

zondag 24 juli 2022

Ik ben Pelgrim

Wel eens een boek gezien zonder de naam van de schrijver op de voorkant? 
Nou, nu wel.   De schrijver is Terry Hayes. 

Dit boek kreeg ik ruim een jaar geleden mee van mijn nichtje Trudie. 'Neem maar mee' zei ze, 'ik kom er toch niet aan toe'. 

Wat ik deed, want de titel deed een belletje rinkelen. Dat boek was een paar jaar geleden een hype. Een boek dat men, indien thrillerliefhebber,  gelezen moest hebben, een boek waar over werd gepraat. 
Maar het is een erg dik en zwaar boek. En ik kwam er ook niet toe. Tot een paar maanden geleden. Even geen biebboek in huis en het lag er toch dus... 

Mensen, wat heeft dit boek me gegrepen. Ongelooflijk. Ik kon er niet mee ophouden, maar ik kon er ook niet al te lang achter elkaar in lezen. 
Ik vond het makkelijk leesbaar, fantastisch bedacht en supersuperspannend. Ik dacht de hele tijd: het zou zomaar kunnen. Ja en dan nu het lastige. Hoe kan ik er iets over vertellen zonder te veel te vertellen? Poging:
De eerste hoofdpersoon is Pelgrim. Die naam komt overigens pas later aan de orde. Hij is een ex-topspion dus niet meer als zodanig werkzaam. Eigenlijk bestaat hij niet meer.  Hij schreef een boek over forensisch onderzoek. En daar begint dit boek. Als er ergens in NY een moord is gepleegd, zoals Pelgrim dat had beschreven. Het boek ligt ook bij het lijk.
Dan gaan er diverse zaken aan het rollen en leren we langzaam aan Pelgrim kennen. Geadopteerd kind, rijke ouders, bovenmatig intelligent en een leven als spion, een leven dat hij niet meer wilde. 

De andere hoofdpersoon is de Saracceen. Hij is een fanatieke, radicale moslim. Ook bovenmatig intelligent.  Zijn vader is onthoofd toen hij veertien was en de Saracceen wil sindsdien wraak, Hij wil Amerika treffen, hij wil de Westerse wereld treffen en hij staat nu, vele jaren later op het punt zijn alles vernietigende plan uit te voeren. 

En dan begint een race. 

Wat een boek was dit, wat een boek.  Ik hijg nog een beetje na. En net als bijna iedereen vind ik dit boek een absolute aanrader. Als je van het genre houdt natuurlijk!

17 opmerkingen:

izerina zei

Je maakt me enthousiast. Ik ga reserveren

Anoniem zei

Ja, van dit soort boeken houd ik wel. Meteen gereserveerd bij de bieb. Hopelijk komt het nog voor onze vakantie binnen Groet, TinekeD.

Emie zei

Deze sla ik (voorlopig) even over.

Iris Flavia zei

Not the point, but, oh! Trudie, what a very cute name!
Sounds like a great book. I love those crime series on TV that show how you can trace back what happens using science.

Griemmank zei

Ik ben het helemaal met je eens. Het is een uitstekend geschreven erg spannend boek. Zes jaar geleden heb ik er ook iets over geschreven:

https://griemmank.wordpress.com/2016/07/12/ik-ben-pelgrim/

Bertiebo zei

@Griemmank, dat was natuurlijk dat rinkelende belletje

Nietzomaarzooo zei

Die lijkt me heel fijn om in de vakantie te kunnen lezen. Ik reserveer 'm ook.

Bertiebo zei

Mijn man zei: het is maar goed dat die mensen waarschijnlijk niet dezelfde bieb hebben!

Von zei

Geweldig boek!!!!

miekequilt zei

Mijn lijstje is zoooooo lang dat ik er maar even geen nieuwe boeken op zet. Veel leesplezier voor de anderen

berber zei

paar jaar geleden gelezen, bijna in één adem. Goed geschreven, heeeel spannend en het zou zo maar ooit kunnen gebeuren (of gebeurt deels al??)
Heb het aan wat vrienden aangeraden en die waren er ook weg van

Sjoerd zei

Naar aanleiding van je verhaal een boek wat moet lezen. Zeker gezien ook de rest van je reacties. Maar op de een of andere manier komt het me bekend voor.

schrijfselsvanmij zei

Super spannend boek

Marthy zei

Ik hijgde ook een beetje na. Juli 2016 schreef ik er al over op mijn blog. Schitterend boek.

Antoinette van Schaik zei

Inderdaad een heel spannend en vlot geschreven boek, spannend tot het einde.

Mrs. T. zei

Jaaaaaaa, wat een boek, wat een boek! https://www.triltaal.nl/2014/04/27/ik-ben-pelgrim/

Al zo lang geleden dat ik dit gelezen heb. Ik ga 'ns kijken of hij nog iets nieuws geschreven heeft. Heerlijk voor op vakantie!

Jolande zei

Een genre waar ik van hou. Ik hou het in mijn achterhoofd voor als ik het nog eens tegenkom in een kringloopwinkel.