Totaal aantal pageviews

donderdag 14 juli 2022

Over water

 Twee keer zwommen we in zee, een keer 's morgens vroeg. Het strand was sowieso heel stil. Maar 's morgens om half zeven. We waren echt helemaal alleen. Magisch!



Maar wat we vooral deden: fietsen, fietsen en nog eens fietsen. En overal rondkijken. Het is echt een fietseiland. Wandelen kan natuurlijk ook, maar wij wilden het eiland ontdekken. We hadden twee dagen dus dan is fietsen echt beter. 
We zagen  water, overal water. Bossen, duinen, beboste duinen en een prachtig gebied: Het Bokkendal.  

Toen de Vlielanders nog in armoede leefden, konden ze zich geen koeien veroorloven. Dus werden het geiten ofwel armeluiskoeien. De bokken werden uit het dorp geweerd, vanwege hun geur. Vandaar de naam. 

Het is hier het waterwingebied van het eiland. Er bevindt zich een zoetwaterbel onder het eiland en daaruit wordt per jaar 200. 000. 000 liter drinkwater opgepompt. Dat is toch superinteressant hè. Op een eiland omgeven door zout water! En handig, dat ook. 


Een klein stukje verder kwamen we bij de Torenvijver. Daar vond ik het geloof ik het allemooist. Zo'n rust, zo'n vrede. Er zat een overduidelijk verliefd stelletje romantisch te doen. Maar er was plek genoeg voor ons allemaal. 
Al dachten twee chagrijnige wandelaars daar overduidelijk anders over. Boos dat er fietsen kwamen op een wandelpad en dat luidkeels uitend. 
Later hadden we een leuk gesprek met een eilander die vertelde dat de toeristen natuurlijk nodig waren. Zij had zelf een B&B. Maar dat ze toch ook wel vaak irritatie opwekten. 



Deze vijver is een oude turfput. Hier liet men blokken turf, uit Drenthe, zich volzuigen met water. En als er dan bomen werden aangeplant op het duin werden die blokken gebruikt om de verdroging van de aanplant tegen te gaan. 



18 opmerkingen:

Mevrouw W. zei

Wij klagen ook weleens op de toeristen: ze lopen, rijden, staan in de weg. Ze treuzelen, ze kennen de weg niet, maar we hebben ze wel nodig. En daarnaast zijn wij ook weleens ergens waar we de weg niet kennen en in de weg staan of treuzelen. Dan zullen anderen zich ook vast aan ons ergeren.
Wij wandelen altijd en ik kan wel heel erg van fietsers schrikken. Die zoeven dan opeens langs, zonder dat we ze hebben horen aankomen.

Iris Flavia zei

Sounds like you have a real great time! Poor couple, though! ;-)

Judy zei

Wat een prachtig eiland is het! Ja, fietsen op wandelterrein... zelfs hier in de stad is dat een ergernis. Omdat je ze niet hoort aankomen en ze niet verwacht. Maar ja, ik snap jullie overwegingen om te fietsen.

Bertiebo zei

Wij waren met de fiets aan de hand dat paadje ingeslagen. Je zag het van de overkant liggen. Wij zaten rustig op een bankje en de fietsen stonden aan de achterkant tegen het bankje. De woede van de wandelaars betrof een groepje fietsers die dit plekje ook vanaf de overkant uitzochten voor een foto. Ook zij liepen, met de fiets aan de hand. De wandelaars waren gewoon twee chagrijnen.

Sjoerd zei

Hier in Limburg is voornamelijk overlast van groepen tourfietsers. Vooral voor en na wielerrondes. Op smalle wegen kan dat knap irritant zijn. Maar ik zie jullie hebben het fijn gehad. Dat is het voornaamste.

Emie zei

Die afwisseling in het landschap is prachtig en nooit geweten van die zoetwaterbel, heel bijzonder!

Anoniem zei

Ik ‘zag’ jullie al niet al fietsend op een wandelpad, hahaha.

Anoniem zei

Hee, nou ben ík anoniem😂 Reageer via m’n telefoon, dat zal het zijn.
Groetjes, Kitty

Floor zei

Prachtig de torenvijver! Word al rustig als ik naar de foto kijk.

Ineke zei

Wat interessant blogje, bedankt voor het delen. Sommige mensen zijn nou eenmaal chagrijnig 😊

Ferrara zei

Verdraagzaamheid lijkt steeds meer af te nemen, jammer is dat. Prachtig eiland.

Mormorsweb.blogspot.com zei

Mooi Vlieland krijgt natuurlijk veel toeristen. Tjaaaa..

Jolande zei

Wat een mooie plekken laat je zien.
Heerlijk zwemmen in zee, wij wachten nu al een paar weken tot de wind eindelijk eens draait en die vervelende Portugese Oorlogsschepen de andere kant op gaan.
Toeristen kunnen inderdaad heel vervelend zijn, dat zien we hier ook. Soms lijkt het alsof ze denken dat de regels alleen voor de bewoners gelden, we zien hier af en toe dingen die ronduit gevaarlijk zijn om over de platgestampte natuur nog maar te zwijgen.

sjannesblog.com zei

Wij zijn nu eenmaal soms met teveel op een klein stukje. Geven en nemen dus, zeker in vakantietijd. Maar wat laat je mooie dingen zien van dat eiland!

In de weer zei

Een groene oase, prachtig !
Super stoer, dat zwemmen zo vroeg !

Els04 zei

hemels mooi en zalig dat zwemmen!

Anoniem zei

Wat een mooie reclame voor Vlieland. Mooie foto’s, ik geniet er van.
miekequilt

Hans zei

Nog wat jutten op het strand en genieten van de omgeving. Hans