Totaal aantal pageviews

donderdag 9 november 2023

Een Amsterdamse school

 

We wandelden over de Prinsengracht in Amsterdam. In eerste instantie stopten we om naar dit gebouw te kijken. Een Amsterdamse school en het leek me ook Amsterdamse School qua stijl. 

Toen zag ik wat er op de deur stond: Artemis Academie, Hogeschool voor Trend-Forcasting, Styling en Art-Direction. 
Dat maakte me nieuwsgierig. Vooral dat Trend Forecasting. Een trend voorspellen. Kan je dat leren dan? 

Het was net lunchtijd en er kwamen aardig wat aardige studenten naar buiten. Dus mijn man knoopte een praatje aan, daar is hij heel goed in en zo kon ik makkelijk wat vragen over dat voorspellen. 
Eentje voerde het woord en nam er ook de tijd voor. Dat vond ik erg leuk. Ook dat ze ons na afloop bedankte dat we belangstelling hadden getoond.
Maar goed, ze vertelde dat het vooral kijken, kijken en nog eens kijken is en verder kon ze nog niet zo veel zeggen,  want ze was nog maar net een maand bezig met deze HBO-opleiding (die vier jaar duurt). Wel dat het heel breed is met veel kunst en kunstgeschiedenis en dat ze er beslist een toekomst in ziet. 

En ik was alsnog een beetje jaloers. Een beetje. 
Er zijn tegenwoordig zo ontzettend veel mogelijkheden voor een vervolgopleiding na de middelbare school. Echt leuke, mooie, interessante studies.  
De andere kant van het verhaal is dat het kiezen voor die kinderen natuurlijk ook lastig is. Dan ben je zestien en dan moet je kiezen. Eigenlijk heb je al eerder moeten kiezen natuurlijk en daarmee ook al dingen afgesloten. Bijna niet te doen lijkt me. 

Maar deze studenten zaten er kennelijk niet mee en hadden het erg naar hun zin.


Toen ging ik nog even op zoek naar het gebouw. Het was ooit een Hervormde school en inderdaad Amsterdamse school. Ontworpen door Cornelis Kruyswijk.  
De koppen bij de ingang (van beeldhouwer Theo van Reyn)  hebben een betekenis,  las ik. 
De ene kop heeft de ogen dicht, de andere open. Door onderwijs worden ogen en geest geopend! 

En dan nog een toevalligheid:
  • Ik kom tamelijk vaak in een straat genoemd naar deze architect: de C. Kruyswijkstraat. Maar nog nooit vroeg ik mij iets af over deze naam.

13 opmerkingen:

Judy zei

Wat een toeval, ook nog die straatnaam! Leuk dat die studente de tijd nam om dingen uit te leggen. Zulke opleidingen bestonden vroeger niet.

Iris Flavia zei

Very interesting. I just read that designers as trend start to create things for elderlies not only via function but also take care more it´s a modern design.
Agreed, it must be overwhelming to have so much to chose from.
But then... I only know my Brother who still works in the field he learned. I come from architecture, worked as IT/Web-designer, then trains, now again usability etc. Today´s work-life is not one fix job anymore.
Luckily! How boring it must be to be an optometrist only... (OK he sells watches etc too, but...).

Sjoerd zei

In dat opzicht waren we vroeger niet zo wereldwijs als de kinderen nu, je was vel meer wijkgericht dan wereldgericht.

Emie zei

Mooi hoe alle verhaallijnen in jou blog bij elkaar komen!

Kitty zei

Mooi stukje is dit weer :)
Toen ik het plaatje zag dacht ik ook: Amsterdamse school! Je pikt het er toch zo uit he?

sjannesblog.com zei

Leuk zo'n praatje op straat! Je moet het maar kunnen!

Janny zei

Wat leuk dat jullie uitleg kregen van een studente!

Mormorsweb.blogspot.com zei

Het is maar goed dat je met een afgeronde studie op veel plaatsen terecht kunt, maar ook dat je niet perse in een richting hoeft te blijven hangen. Ik geloof dat ik ooit las dat een derde deel van alle afgestudeerden in de loop van hun leven iets heel anders doen dan waarmee het begonnen is.
En nee, van deze opleiding had ik nog nooit gehoord. Lijkt me wel een hele interessante!

miekequilt zei

Er zijn wel mensen die trends voorspellen, bijv. Lidewij Edelkoort, en ook een man laat vaak van zich horen. Hoe ze dat voorspellen doen, weet ik niet. Maar is vast en zeker toekomst in, dat blijkt wel uit jullie leuke gesprek.

Marthy zei

Leuk, zo'n leerzame ontmoeting. Ja, jonge mensen van tegenwoordig heb een scala aan mogelijkheden voor verdere studie. Lijkt me niet makkelijk om te kiezen.

roentare zei

The design of the facade is very unique

Jeanette Renting zei

In Amsterdam is echt op elke straathoek wel een verhaal te ontdekken. Grappig hoe hier dingen bij elkaar komen, waarvan je je eerder niks afvroeg. Die opleiding lijkt mij heerlijk om te volgen. Maar ik begin er toch maar niet meer aan :-)

Jolande zei

Wat praatjes aanknopen betreft lijkt jouw man wel op die van mij.
Leuk dat je op die manier toch dingen kon vragen die je wilde weten.