Totaal aantal pageviews

donderdag 22 augustus 2024

Hendrick de Keyser Monumenten

 'Kom binnen in de nationale woongeschiedenis', zeggen ze bij Hendrick de Keyser Monumenten.   En dat is precies wat we de laatste tijd een paar keer hebben gedaan. 
Sommige huizen die de vereniging in bezit heeft zijn opengesteld als museumhuis o.a natuurlijk Huis Bonck waar ik vrijwilliger ben. 

Je kunt naar binnen in het huis en dan kun je er gaan zitten of liggen. Je kunt in alle kasten kijken. Je kunt de zolder zien en de kelder.  Voelen aan het meubilair, luisteren naar audiotour, informatie krijgen van de vrijwilligers, in de bedstee gaan liggen, op het stoepje voor het huis zitten of in het kantoortje van koopman Bonck . Een kopje thee, een beetje mijmeren en zo krijg je een beeld van het wonen en dus ook van het leven in 1624. 
Dit heb ik allemaal al eerder verteld. Huis Bonck vind ik fantastisch. 

Maar er zijn meer huizen opengesteld als museumhuis. Verspreid door het hele land liggen ze. Heel wat mensen willen al die verschillende huizen bezoeken, wij ook! 
Maar dat duurt natuurlijk wel even. Tot nu toe ben ik  met Bonck mee in vijf huizen geweest. 


Dit waren de eerste twee. Huis Bartolotti in Amsterdam en  Huis Barnaart in Haarlem. Over allebei heb ik al eerder geblogd. 
De tekeningen die je hier ziet zijn trouwens gemaakt door Pia Sprong. Met Kerst kregen de vrijwilligers dit jaar een kalender met tekeningen van alle Hendrick de Keyserhuizen. Zo aardig en ook zo leuk. 

Toen we toch in Leeuwarden waren laatst bezochten we daar ons vierde huis:  Huis van Eysinga. 

Dat is een stadsvilla uit de 18e eeuw. Totaal anders dan Bonck, maar juist die variatie in de woongeschiedenis is zo interessant. 
Wat er niet anders is, dat is de hartelijke ontvangst die je in zo'n huis krijgt. Die was in alle huizen hartstikke fijn. Je voelt je meteen thuis.

Een andere keer laat ik wat meer zien van dit huis.  


16 opmerkingen:

Sjoerd zei

Leuk dat van die huizen tekeningen gemaakt zijn. Dat geeft toch een heel andere kijk op al die huizen.

izerina zei

Leuk,dat je al je zintuigen kunt gebruiken. Ik zou aan veel dingen even voelen.

Judy zei

Leuk! Ik zou de bedstee wel even willen proberen.

miekequilt zei

Wat een leuk initiatief. De moeite waard om eens zo'n huis te bezoeken. Haarlem staat binnenkort op ons programma. Dan kunnen we ook naar dit huis gaan. Je linkjes werken helaas niet.

In de weer zei

Prachtige tekeningen ook !

Emie zei

Ik ben dol.op woonhuizen bekijken en deze tip ga ik zeker opvolgen.

Kitty zei

Mooie huizen. Mooie tekeningen ook.

ella zei

Zo interessant die Museumhuizen. Mijn dochter is vrijwilligster in Huize Beeckestijn in Velsen, zij geeft daar rondleidingen. Ik ben wel eens meegeweest maar ik kreeg niet de indruk dat je daar in de bedstee mocht gaan liggen. Het lijkt me dat het dan toch een beetje een zooitje wordt als iedereen dat gaat doen met waar wel leuk. Groetjes Ella.

Tine de Jong zei

Mooie tekeningen heb je ervan geplaatst en ook ik houd er wel van maar het ontbreekt me even aan de tijd om er te gaan bezoeken. Andere bezoekjes gaan nu even voor. Maar je hebt een mooie tip gegeven aan al je bezoekers en lezers.

Bertiebo zei

Ik heb nog niet meegemaakt dat een bezoeker er echt in ging liggen. Terwijl ik het altijd wel zeg. Maar ik heb het zelf wel gedaan

Bertiebo zei

Dat is gek, Mieke. Bij mij deden alle linken het, alleen Barnaart niet. Die doet het nu ook

Anoniem zei

Bij mij nu ook allemaal. Mieke

Charlie zei

Wat een mooie tekeningen! Ik heb er nu al van genoten en jullie al het hele jaar door die kalender! Ik ga ook wat bij Pia Sprong bestellen.

Ferrara zei

Prima idee om al die huizen te bezoeken. Ik ken er een paar die we met OMD bezochten. HdeK is goed voor zijn huizen, maar ook voor de vrijwiligers. Die kalender is een plaatje en ik herinner me dat je ooit eens schreef over een uitje.

Karel zei

wat een prachtige tekeningen van die prachtige huizen
nooit geweten dat deze ook te bezichtigen waren

Marthy zei

Die tekeningen zijn ontzettend leuk.