Totaal aantal pageviews

zaterdag 2 juni 2018

TuinBijna vier jaar geleden maakten we een nieuwe start met de tuin. De achtertuin, de kleine achtertuin.
Tot dan toe waren we erg blij geweest met onze tuin. Het was een prima ontwerp.
Maar na vijfendertig jaar moest er wel iets veranderen. Voornamelijk omdat we 's zomers eigenlijk nergens goed konden zitten, te weinig ruimte en geen schaduw op de zitplek. Ook werd de tuin wel wat ruig.
We hebben een ontwerp láten maken en de tuin is ook niet door ons aangelegd. Daar hadden we wel wat twijfels over, want zo'n klein tuintje, dat kan je toch zeker zelf wel...
Nou, wij dus niet en wat ben ik blij dat we het toen hebben gedaan. Meteen al vanaf het begin hoor, waren we blij,  maar ja de eerste paar jaar is zo';n tuin nog wat kaal. Een beetje braaf.
Nu nog wel een heel klein beetje truttig , maar alles groeit en bloeit en we genieten er werkelijk iedere dag van. Overzicht:

Het zeepkruid is inmiddels bijna uitgebloeid, maar de tuin is zo opgezet dat er telken wel weer iets nieuws gaat bloeien.
Ook de papavers hebben hun best gedaan en zijn bijna klaar. Deze kon ik nog net vastleggen:Iets nieuws is ook de vijg, die ik van onze Marokkaanse buurman kreeg.  Uit de tuin van zijn moeder.
Hij staat daar links, bijna tegen de muur. Er achter staat nog een zonnebloem.
Heel toevallig had ik er zelf ook net eentje gekocht. In een pot. Omdat ik het blad zo mooi vind.Volgens mij is het dit jaar een extreem goed rozenjaar.
De New Dawn doet het weer geweldig. Ik vind deze roos prachtig, maar zelfs als ik dat niet zou vinden, mocht ze toch voor altijd blijven, want die geur is zo heerlijk, je ruikt het door de hele tuin. Ze is ook samen met de hortensia's en de kleine stenen overgebleven uit de oude tuin. Verder is alles nieuw.
Voor de donkerrode roos (eeste foto)  zijn we speciaal naar een rozenkwekerij in Zutphen gereden. En dat is de moeite waard gebleken. Maar ze geurt niet.

Ook voor het eerst hebben we een clematis die het doet. Ze is nog een beetje iel, nog niet helemaal gewend, maar ik voel dat het goed komt.


17 opmerkingen:

Alet Venhuizen zei

Jullie hebben een mooie achtertuin.
En ja wat bloeien jullie rozenstruiken geweldig!!

Sjoerd zei

Mooi al die rozen. In onze tuin willen ze het maar niet doen. Wellicht te nat en te weinig licht.

Jeanne Hinke zei

Lichtelijk jaloers kijk ik naar je tuin, mooi!

Onlie Mie zei

Mooi allemaal die bloeiende planten. Ook een mooie indeling hebben jullie. Zo een vijgenboompje lijkt me ook wel wat maar moet dat niet binnen in de winter? Wij wonen in een bos dus een beetje beperkt wat bloemen betreft. Je rozen doen het heel goed maar ik heb de indruk dat dat met alle planten zo is dit jaar : de seringen, rhododendron en nu ook de hortensia's. Vorig jaar was het maar triest. Hopelijk gauw weer wat zon en dan kan je weer 100% genieten van de heerlijke geuren.

Bertiebo zei

Nee die vijg kocht ik toen het nog vroor en mij werd gezegd dat het geen probleem zou zijn. En dat zei de buurman ook

Nietzomaarzooo zei

Mooi en ook goed bij te houden. Mijn New Dawn had ik flink teruggesnoeid, maar begint nu ook weer te bloeien.

Purperpolletje zei

O, wat prachtig! Precies mijn smaak!

Matroos Beek www.beekblog.com zei

Heel mooi aangelegd. De rozen zijn prachtig!

schrijfselsvanmij zei

Heel verstandig dat jullie een plan hebben laten maken want een kleine(re) tuin goed inrichten is heel wat moeilijker dan een grote(re). Prachtig, die rozen. Ik heb alleen nog rozen op stam, maar ooit had ik een New Dawn en een Zépherine Drouhin. Voordeel van deze laatste was dat ze dorenloos was. En die oranje papaver is prachtig!

miekequilt zei

Wat een leuke tuin. Jullie kunnen weer heerlijk genieten. De vijg gaat het zeker doen hoor.

Ageeth Mooij zei

Ik vind het mooi Bertie. Het is zo de moeite waard om iemand die er verstand van heeft en naar je luistert een plan te laten maken. Maar dat is mijn man niet met mij eens, hahaha! Ik hou niet van rozen, maar dit jaar zijn de struiken erg mooi!

Marthy Berends zei

Je hebt een ontzettend leuke tuin, Bertie met alles erin wat een mens maar wensen kan.

Floor zei

Wat is je tuin leuk en gezellig. Mooi aangelegd hoor.
De rozen zijn schitterend. Heb juist pas ook een geurende roos gekocht, verrukkelijk. Weer een andere dan jij hebt.
Lekker genieten maar.

Mrs. T. zei

Mooi!

In de weer zei

Fijn is dat wanneer er het hele jaar door steeds wat anders in bloei staat, mooie indeling.

Emie zei

Jullie tuin ziet er heerlijk uit en ik denk bij een kleine tuin altijd aan Toon Hermans. Hij zei: ik heb een kleine tuin, maar wel heel hoog!

Jeanette Renting zei

Heerlijke tuin heb je. Het is zo fijn om een buiten te hebben, al is het maar klein. Dat is hier ook zo.
Gisteren hebben wij een roos kado gegeven, Minerva, en daar stond bij dat hij heerlijk rook. Misschien ook iets voor jullie?