Totaal aantal pageviews

dinsdag 20 oktober 2020

De jaren zeventig

Er stond een heel aardig stuk in het NHD over een nieuw uitgekomen boek. 70'- Het levensgevoel van de jaren zeventig in advertenties.

Er worden in dat krantenstuk een paar voorbeelden genoemd van advertenties, die ik me absoluut herinner, die ik voor me zie,  die ik af zou kunnen maken als die maar half werden genoemd.

* Fa, met de wilde frisheid van limoenen
* Schat , staat de Bokma koud
* Giroblauw past bij jou 
* Durex, the best there is. 
 

 
Ik zou dit lijstje zo kunnen aanvullen. Dat kan ik echt niet met de reclames van vandaag de dag. 

Dat is een boek dat ik graag wil bekijken, al wacht ik daar wel mee tot het in de bibliotheek zal zijn. 
Maar nu al, zette het me aan tot denken over de seventies. Het decennium was heel belangrijk in mijn leven.
 
Ik werd juf en kreeg mijn eerste echte baan en de tweede en de derde. Ik werkte me te pletter, maar we hadden lange vakanties. Mijn eerste flat en mijn tweede. Veel vrienden en vriendinnen. Vaak naar het theater en vaak naar de kroeg. De reizen gingen niet langer alleen naar Frankrijk of London. Ik had een rode eend en nog een.
Ik ontmoette mijn man.  Mijn ouders waren er nog en ik kreeg schoonouders en schoonzussen en een zwager. We kochten een huis. Ik verliet Zeeland en daar was ik toen heel blij mee.

En verder herken ik alles wat de schrijver noemt. Wat was het een heerlijke tijd eigenlijk, de schrijver noemt het een ontspannen samenleving. 
Er waren minder regels, geen helmplicht, geen autogordels- plicht. Je kon drinken en roken. Zonnebaden in je blote lijf. Shag was geen vies woord. Aids bestond nog niet, de pil wel. Je kon aanvankelijk nog onbezorgd benzine tanken. Op de achtergrond zat het rapport van de Club van Rome wel in mijn hoofd, maar inderdaad op de achtergond. Het kabinet den Uyl, was een hoopvol kabinet, in mijn ogen. 
Sowieso, een hoopvol decennium.
 
 

28 opmerkingen:

mar zei

Mooi onder woorden gebracht.

Els04 zei

Nostalgie! Fa herinner ik me zelfs en ik ben van '79!

klaproos zei

grappig om er daar elke dag een paar van te lezen lijkt me

miekequilt zei

Wat een leuk boek. Ik begon met mijn eerste baan in 72 of 73? Trouwde, ging in een andere plaats wonen. Verhuisde naar Almere, een hele grote stap was dat. Er is veel gebeurd in die jaren. Maar er was wel autogordelplicht volgens mij.
Ik ga straks mijn fotoboeken pakken en even terug in de tijd.

Bertiebo zei

Nee, voorin verplicht vanaf 1975. Achterin pas sinds 1992

guusje zei

Ja fantastische tijd. Deed al die dingen die jij opnoemt. Denk er nog vàak aan. Eerste salaris nog in een loonzakje mee naar huis (kamer met koudwaterkraan gelegen aan spoor 8 in H), Uitgaan tot vroeg in de ochtend, daarna settelen in zo'n groene slaapstad. Maar alles ging zo gemakkelijk en ontspannen. Alles was anders, maar niet persë beter.
Want als ik dat ga zeggen word ik oud. Maar dat beb ik eigenlijk al (een beetje). Het blijft leuk terugkijken op de voorbije decennia en tevens genieten van het nu en wat nog komt. Leuk blogje!

Iris Flavia zei

Oh, yes, I can so relate! Back then the ads were so different to today´s dumb ones. To be honest, mostly I turn off the sound!
And even though I was far from drinking alcohol (apart from that sip of beer Dad gave me when I was still sitting in my high-chair) I have the fondest memories of the 70´s. The colors, the clothes, the hairdos. We had the coolest wallpaper and I still have a mat with that pattern, lamps from back then and also an orange telephone. Happy times. And yes, no seat belts, that´s how I lost a milk-tooth, LOL.

Sjoerd zei

Een prachtig stukje, daar kan ik me helemaal in vinden, de tijd van mijn leven, alles kon en alles mocht, provo's, kabouters, flowerpower... de liefde, starten met werken... heerlijke tijd. vroeger was alles beter denk ik wel eens, wellicht niet echt beter, maar wel vrijer.

Judy zei

Ja, leuk, die oude reclames! Ik ging studeren in de 70's.

Nietzomaarzooo zei

Ben iets jonger, maar herinner me die reclames ook nog wel. Daar keek je ook naar want wegzappen dat kon nog niet echt. Daar moest je voor opstaan! Leuk tijdsbeeld.

Kitty zei

Het was zeker een hoopvol decennium Bettie. Ik kon het niet helpen dat ik even moest denken: Hoe-oe, hoe-oe, hoe zijn we hier beland...

biebkriebels zei

Ben het helemaal met je eens, we hadden een leuke tijd zonder zorgen en tegenstellingen.

Floor zei

Ach ja, de jaren 70.... wat gebeurde er dan veel in je leven hè?
Dat was bij mij ook zo... trouwen, kinderen krijgen.
Zelf ben ik gek op die rustige jaren 50, toen in mijn kinderogen iedereen nog tevreden was met bijna niets. En die rust.... geen t.v. geen computer en geen telefoon.
Maar ja, zouden we dan terug willen???

Anoniem zei

Een hele andere tijd en niet te vergelijken met nu. Wat grappig dat je een rode eend had, ik had een blauwe eend.

Ferrara zei

Vast een leuk boek. Voor mij waren de jaren 70 Toptijden. Goede herinneringen aan en vrienden voor het leven gemaakt. Fijn werk in studentenstad Groningen. Zou hele stukken zo over willen doen.

Lot zei

Ik ben benieuwd of de Heineken reclame erin zit van 2 mannetjes die op de maan zitten en naar de Aarde kijken die langzaam verandert in het logo an Heineken., dan zie je ze slikken. Dat is het, zo subtiel gedaan, en zoveel beter dan de herriereclames van tegenwoordig

Mijn geboorte jaar is 1950, heb dus de 70-er jaren volop meegemaakt.

Vind de wereld niet ten goede veranderd. Wij konden gewoon zonder topje zonnen, nu krijg je er bijna een boete voor of je wordt verwenst.

nicole orriens zei

Ik ben geboren in 1969 en herinner me de jaren zeventig niet zo bewust, maar zoals jij ze beschrijft klinken ze inderdaad heel prettig!

schrijfselsvanmij zei

Warme zomers, hele dagen in het zwembad. Eerste vriendje. Middelbare school. Eindexamen. Vervolgopleiding. Thuis (blijven) wonen. Mooie tijd.

Emie zei

Ook mijn jaren zeventig waren heel bepalend. Begon als vrijgezel en eindigde met man en twee kinderen in koophuis. Wat een leuke en gelukkige jaren waarin zoveel gebeurde!

Marleen zei

Die reclames kan ik me ook nog moeiteloos herinneren. Volgens mij was de wereld toen een stuk overzichtelijker.

Ageeth Mooij zei

En we wonnen het Songfestival met Teach-In! Ik ben van 1964 en de jaren 70 waren voor mij ook vrij zorgeloos. Maar achteraf zijn er altijd plooien gladgestreken.

In de weer zei

Heerlijke jaren, verliefd, huis gekocht, getrouwd, kinderen gekregen, huis verkocht, camper gekocht, half jaar door Europa getrokken, vrijheid, ja heerlijke zorgeloze jaren !

mirjam kakelbont zei

Dat lijkt me zeker een leuk boek, al heb ik minder met de 70's dan jij.
Giroblauw past bij jou. Wat een reclame was dat met John Cleese (-:

Firma Fluitekruid zei

Ik ben van 1967, dus mijn kleuter- en lagere schooltijd speelde zich in die jaren af.
Ik herinner me ook nog: 'Drie glazen melk per dag, en dat is geen sprookje', met Joris Driepinter. Later kwam ik er pas achter dat dit helemaal niet zo gezond was.
Maar we hadden een boterberg en een melkzee, en er moest meer vraag gecreëerd worden.

Bij ons thuis werd veel gemopperd over de toestand in de wereld, maar vergeleken met nu was het een onbezorgde tijd.

KnutzEls zei

Wel een verscbil met nu. Maar we waren jong. Zorgen maken deden oude mensen. Nu zijn wij de zorgende ouwetjes. Maar er komen aktijd betere tijden.

Marthy zei

Mijn mooiste jaren. Getrouwd, drie kinderen en ook nog een bedrijf gekocht en daardoor verhuisd naar een wildvreemd dorp. Maar we waren onbezorgd, konden de hele wereld aan.

Anoniem zei

Wat een mooi geschreven blog. Ik ben van 61 en herinner me vooral de hoop, het vertrouwen en solidariteit met elkaar. En moet je nu zien wat een onderlinge agressie er is. En de ieder voor zich mentaliteit. Ik word daar wel een beetje weemoedig van. Yolanda.

Amy zei

You are so right. I'm nearly 50 and I look back sometimes with some nostalgia on how life use to be. But no chance to go back in time.