Totaal aantal pageviews

vrijdag 23 oktober 2020

Klepperdeklepperdeklep klep klep

 

Herkennen jullie deze dingen nog? Ik weet bijna zeker dat Anna geen idee heeft. 
Kleppers, want dat zijn het,  zijn uit ons leven verdwenen, ik gok begin jaren zestig.  
Het was zo'n kinderspel dat in bepaalde periodes van het jaar ineens weer terug was. Zoals het ineens knikkertijd of touwtjespringtijd was, zo was het ook ineens kleppertijd. 
En dan móést je natuurlijk kleppers hebben. Dat kon niet anders, dat moest. 
Je kon ze kopen, maar mijn vader zal gedacht hebben, dat fiks ik zelf wel even en hij maakte prachtige kleppers voor me. Van eikenhout en met van die mooie hoeken.  
En dan maar klepperen. Je deed een klepper tussen je wijsvinger en je middelvinger. De andere tussen je middelvinger en je ringvinger en dan kon je gaan klepperen. Ik weet nog heel goed wat een moeite het me heeft gekost om het een beetje behoorlijk te doen. En ik weet ook dat er kinderen waren die er steengoed in waren
 
Oh ja en zingen. Je moest er bij zingen. Er waren verschillende liedjes.  Dit is een opname uit 1933, maar dat liedje was in mijn tijd nog hetzelfde. 
 
 


Mijn kleppers staan op de nominatie om in de haard te gaan. Kurkdroog en goed hout. En toch... ik kan het nog niet over mijn hart verkrijgen. Misschien aan het eind van het seizoen.

31 opmerkingen:

Firma Fluitekruid zei

Die zijn net van voor mijn tijd, denk ik. Het liedje ken ik wel, maar dan van André van Duin. Deze versie is lekker kneuterig. Beetje ochtendgymnastiek-muziek. :-)

Judy zei

Ik herinner ze me nog, de kleppers. En het liedje ook! Maar ik kon er niks van.

izerina zei

Kun je nog klepperen? Ik probeerde een paar jaar geleden de hoelahoep. Ging helemaal niet meer. Dit zou me ook niet lukken.

Neeltje zei

Jaaaaaaaaa! Leuk zeg!

Emie zei

Dat jij ze nog hebt is wel bijzonder. Is het niets voor je kleindochters?

klaproos zei

neeeeeeeee niet in de haard?? iets wat je vader nog voor je gemaakt heeft,,
je kinderen kleinkinderen zullen er blij mee zijn...

en anders ik wel :-)

Sjoerd zei

Ik kan me dat ook nog wel herinneren. Die moet je zeker niet wegdoen, die geef je aan je kinderen of kleinkinderen. Of verkopen uiteraard, daar zijn zeker liefhebbers voor te vinden.

Bertiebo zei

Ik denk niet dat mijn kleinkinderen dit soort dingen leuk vinden. Echt niet.

Kitty zei

Ah, ja, Avro's kinderkoor, hahaha, dat kennen we (ja Rob ook). Ik had niet zulke mooie kleppers en kon er ook niet veel van. Zou het Museum van de Twintigste Eeuw jouw kleppers niet willen hebben? Of het Zuiderzeemuseum? Ze zijn prachtig.

Iris Flavia zei

I´ve never heard of this and sadly I cannot watch the video. Sounds complicated! And like nice childhood-memories.

nicole orriens zei

Dit kende ik helemaal niet! Ik ben van 1969 en toen was dat er blijkbaar al niet meer.

guusje zei

Nee zeker niet in de haard. Komt misschien ineens terug. Over een paar jaar vinden je kleindochters het misschien wel leuk. Vintage speelgoed kan zo weer in zijn. En ze nemen helemaal geen plaats in toch.

biebkriebels zei

Ach ja die heb ik ook gehad en kon het best wel goed als kind. Heb het laatst nog eens geprobeerd maar dat lukt me niet meer!

Jolande zei

Ik ken het niet en heb ze ook nog nooit gezien. Bij mij werkt de Youtube link niet, dus ook het liedje kan ik niet horen :-(
Maar die kleppers zou ik niet in de haard gooien, zeker niet als je vader ze zelf gemaakt heeft,nu vinden je kleindochters het misschien niet leuk, maar wie weet later wel en anders zijn er misschien wel verzamelaars die er interesse voor hebben.
Dan zal ik nu eens op YT gaan kijken of ik het liedje kan vinden.

miekequilt zei

Wat een leuke kleppers. Ik ken ze wel, maar heb geen idee of ik ze zelf ooit had. En het liedje is geweldig!

Lot zei

Nee dat is me nooit gelukt, was noooit zo goed in behendigheidsdingetjes die snel moeten, Inspringen in draaiende touwen heb ik ook nooit goed onder de knie gekregen. was wel goed in gooien en vangen met softbal

Anoniem zei

Je kunt ze ook in verpleeghuis afgeven voor hun memorykastjes.

elly zei

Oude tijden laat je hier even herleven. Zo leuk. Ik heb ze niet meer, helaas. Volgens mij had mijn vader ze ook zelf gemaakt voor mij.

Marthy zei

Ja, ik ken ze wel en heb er ook wel geluid mee uit gekregen maar ik weet nog dat het moeilijk was.

Anoniem zei

Dat liedje ken ik. Ik heb vroeger ooit een poging gewaagd om te klepperen, dat lukte niet.

Mevrouw W. zei

Toen ik de titel van je blog zag, wist ik gelijk waarover het ging. Klapperdeklepperde klep klep. Of het in mijn tijd nog in was weet ik niet meer, maar met drie oudere broers en zus boven me, hadden we wel kleppers in huis.
Wat ik me ook nog herinner zijn klik klak ballen.

Matroos Beek zei

Dat ken ik niet. Zoals ik kan lezen, leek het me best moeilijk!
Wat lief dat je vader deze voor je maakte.

Ferrara zei

Ja mij zegt het veel. Mijn broer maakte voor mij een stel kleppers. Mooi gelakt en een dun rood randje ter versiering. Erg bedreven was ik er niet in. Maar dat liedje en zeker het refrein ken ik nog. Bewaren en wie weet kan je kleindochter er toch iets mee.

KnutzEls zei

Dat kon mij moeder wel, klepperen. Ik niet, ook nooit op mn vingers kunnen fluiten 😣

Marleen zei

Ik heb er wel van gehoord maar is van voor mijn tijd. Die bijzondere van jou zijn museumstukken!

blauwruitje zei

De open haard...? toch wel zonde hoor.

anja zei

Ze waren nog wel wat later in gebruik hoor, ik ben van 1965 en heb er ook gehad, en veel geklepperd! In de haard? Nee joh, gemaakt door je vader, dus misschien leuk voor (klein)kind? Of anders een museum?

In de weer zei

Wat ontzettend leuk Bettie. Ik heb zelf nooit kleppers gehad en kan me ook helemaal niet herinneren dat er op school of door vriendinnen of in de buurt werd geklepperd.
Wel weet ik nog dat mijn vader er over vertelde en dat hij ooit kleppers had van been.
Nooit wegdoen zou ik zeggen, ergens in huis leggen en afwachten of de kleinkinderen vragen “oma vertel eens, wat zijn dat” en ondertussen maar vast oefenen ;-)

Nietzomaarzooo zei

Wat leuk dat je die nog hebt. Ik ken ze niet; ben van de klikballen-generatie (die zo lekker op je pols bonkten). Nederlandse castagnetten die kleppers van jou.

schrijfselsvanmij zei

Dit is net van voor mijn tijd

Floor zei

O ja, dat herinner ik me nog wel. Kon er ook helemaal niets van :-(