Totaal aantal pageviews

zondag 31 oktober 2021

Afval op straat

 


Een vroege zondagochtend in Amsterdam. Twee mensen hard aan het werk. Ik vroeg eerst of ik een foto mocht maken en dat mocht. Daarna vroeg ik of het hielp.
Als uit een mond zeiden ze: 'Niet echt'. 
Ze zijn bezig met onderzoeken wie hier het afval heeft achtergelaten. Naast de containers. 
Is het een bedrijf, is het een particulier, een burger zeg maar? 
Als ze een adres vinden, zou het kunnen zijn dat diegene die de rotzooi achter liet een boete krijgt. Voor burgers 95 euro en voor bedrijven 475 euro. 
Nou, dat is kennelijk voor veel mensen niet een bedrag waar ze zich zorgen over maken. Want de laatste keer dat we echt aan de wandel waren in Amsterdam,  ergerde de troep op straat me behoorlijk. En in alle buurten hè. Dus ook in de dure buurten! 
Ik zou werkelijk niet weten wat de gemeente zou moeten doen om de rotzooi te verminderen. Nog hogere boetes? 
Maar ja de mensen met geld malen er niet om en de mensen zonder geld kunnen dat toch niet betalen. Treurig is het. En niet alleen in Amsterdam...


19 opmerkingen:

Miriam zei

Toevallig las ik gisteren in De Volkskrant dat het nog erger is in Den Haag ....

izerina zei

in de tijd,dat de ondergrondse restcontainers gewoon open waren viel het hier mee. Veel mensen raapten ook zwerfvuil op. Maar nu kun je alleen met een sleutel de container openen. En blijft alles,inclusief hondenpoep liggen

Sjoerd zei

Hier is het erger geworden nadat de gemeente de ophaalfrequentie van twee naar vier weken heeft gezet.

miekequilt zei

Er wordt natuurlijk veel via internet gekocht. En daar zit veel meer verpakkingsmateriaal om waar containers niet tegenop kunnen. Dus zet men het maar " netjes" naast de containers. Vreselijk vind ik het. En als het geregend heeft is de ellende helemaal niet te overzien.

KnutzEls zei

O, daar kan ik me ook zo aan ergeren. Ook op parkeerplaatsen, waar blikjes, flesjes en nog veel meer troep ligt.

Judy zei

Hier precies hetzelfde. Vreselijk vind ik het. En ook toezichthouders die in het afval graven, om de daders te beboeten. Maar het helpt idd niet.

Kitty zei

Ja vreselijk.
Bij ons werden de bewijsstukken vroeger bewaard, maar wel met een anti-stinkzakje eromheen... Lekker hoor :(

sjannesblog.com zei

De gemeenschapszin is ver te zoeken in deze, zo jammer. Het wijzende vingertje naar de gemeente, die het allemaal altijd maar moet oplossen stoort mij erg. Het is een lastig probleem.

Floor zei

Hoe het in de stad is in Utrecht (kom er vrijwel nooit) weet ik niet, maar hier is het bij onze afvalcontainers redelijk tot heel netjes.
Soms staat er iets bij wat te groot is, soms zijn ze vol en dan zetten de mensen het vuil er natuurlijk naast.
Er wordt hier geen restafval opgehaald, maar de containers zijn wel vrij toegankelijk.

Ximaar zei

Hier in Alkmaar gaat het redelijk goed. Heeft ook te maken met de afvoer. Als de ophaaldienst een zaterdag heeft overgeslagen, dan is het maandagochtend een puinhoop. Ook door meeuwen die vrijwel elke bak weten te plunderen als ze ook maar 1 patatje ruiken. Wat ik een uitkomst vind zijn de zwerfluikjes die in onze ondergrondse afvalbakken zitten. Kan je dus gewoon wat kleins in gooien. Die bakken staan vooral in het centrum. Heb er wel eens om gevraagd in onze buurt net buiten het centrum, maar helaas. Als hier iets naast een ondergrondse bak staat, dan gooi ik het er meteen in. Gelukkig betalen we niet per kilo, want dan ben je een dief van je eigen portemonne. Gelukkig zie ik zelden iets naar de bak.

Anoniem zei

Hier ook zo. Vroeger kon je je groot vuilafval een dag in de week ergens neerzetten om opgehaald te worden. Dat gebeurd niet meer. En de afgesloten containers is hier natuurlijk ook schuldig aan en als laatste: de mensen die van elders komen en hun afval gewoon bij diverse containers dumpen.

Iris Flavia zei

Even worse here. What´s going on in their minds.
Here in Braunschweig they don´t provide many public little bins, so sometimes I carry a piece of candy-paper over a kilometer, so what, not that heavy is it, the candy weighed more.

johmar zei

De regels voor afval in Zwolle worden steeds strenger, onder het mom we willen afval verminderen, mag je nog maar 1 keer per jaar je grof vuil gratis aan de weg zetten. Wil je dat vaker doen dan moet je betalen of het zelf wegbrengen naar de stort. De gaten in de stortcontainer zijn kleiner geworden zodat je niet te veel in eens weg kunt gooien en in de toekomst ga je per storting betalen. Heel veel electrische apparaten worden ook niet meer opgehaald , want men gaat er vanuit dat je als er iets stuk gaat een nieuw apparaat koopt en de leverancier het oude apparaat meeneemt. Maar wat als je geen geld hebt om een nieuw apparaat te kopen, dan moet je het oude apparaat zelf naar de stort brengen. En als je dan net als ik geen auto hebt ? Tja dan heb je een probleem , want zelfs tegen betaling word witgoed niet meer opgehaald. Dit zijn allemaal maatregelen om de hoeveelheid afval te beperken, maar ik denk dat het juist illegaal dumpen bevorderd. Zo werd in de buurt waar mijn dochter woont al veel illegaal gedumpt, maar sinds kort zie ik het in mijn buurt ook steeds vaker gebeuren.

Ellen zei

Ook in Maastricht ligt er genoeg rommel op straat. Mensen dumpen vanalles. Gooien hun flesjes en blikjes in de plantsoenen en soms zelfs pizzadozen. Ze hebben dan wel het "geluk" dat er nooit een adres te vinden is. Grijze vuilniszakken worden ook geregeld leeggehaald en onderzocht en dan hoop ik dat de dader ergens iets van een adres heeft achtergelaten.
Wij vragen ons vaak af hoe dat toch komt. Wij denken dat het te duur is geworden om van je afval af te komen. Vanaf de tijd dat de mensen moeten betalen om afval weg te brengen begon de ellende. Ik weet nog dat ik in die tijd buitenaf woonde en dat er matrassen en vuilniszakken in de struiken lagen. En neem eens de vuilniszakken die je moet kopen bij de gemeente, die zijn ook veel te duur. Het is een landelijk probleem en er zal echt iets aan gedaan moeten worden.

Marthy zei

In ons dorp valt het reuze mee maar het is maar een klein dorp van 5000 inwoners en de sociale controle is hier tamelijk groot. Maar ergelijk is het en ik zou geen oplossing weten. Terugstorten in de voortuin van het adres dat eventueel wordt gevonden, zegt manlief.

Mrs. T. zei

Het is echt bizar hoe mensen zich soms gedragen.

klaproos zei

een bron van ergernis overal bertie,
mensen zijn smeerkezen :-(
zelf een dier maakt zijn nest niet vuil, en de mens..... bah bah bah

Hans zei

Men gooit gewoon met alle gemak het afval neer.
Gewoon midden op straat en paden.
Ook hier een afvaldumping deel op het fietspad en op een parkeerplek.
BOAS doen hun best, maar lijkt soms vechten tegen de bierkaai. Hans

Alet Venhuizen zei

Ja, het is echt een heel vervelend en ergerlijk probleem