Totaal aantal pageviews

zondag 24 oktober 2021

Doggerland

Dat we naar het huis van Hilde gingen, dat was min of meer toeval, omdat we toch in Castricum moesten zijn. 

Maar naar Doggerland gaan, een tentoonstelling in het Oudheidkundig Museum in Leiden, dat was gepland. 

Dat is het museum waar Krijn werd getoond, de eerste Nederlandse Neanderthaler. Je zou kunnen zeggen de oer-Nederlander. 

Die wilde ik echt graag zien. 

Krijn was ook een zeer fraaie reconstructie. Veel moeilijker dan Hilde denk ik, want van hem was niet een heel skelet aanwezig, alleen een stukje van zijn schedel. Wel een stukje met een blijkbaar zeer karakteristieke wenkbrauwenboog. Waarschijnlijk een goedaardige tumor. 


Vijftigduizend jaar oud. Ongelooflijk hè. Gereconstrueerd door de gebroeders Kennis. 


Wat een schatje.  En ook nog een vrolijk type zo te zien. Nou, weer superinteressant natuurlijk. Maar toch was ik in dit geval meer geboeid door wat ik zag en las over het gebied waar Krijn heeft geleefd: Doggerland. Toen was het land, nu is het de Noordzee. Doggerland, daar wist ik nauwelijks iets van af. 

Toen had je door een dal naar Engeland kunnen lopen. Een dal waar voorlopers van de Rijn en de Maas doorheen stroomden. Er woonden dieren, als mammoeten en grottenleeuwen en reuzeherten. 

De eerste mensachtigen verschenen er.  En later dus de eerste Neanderthalers, dat was zo'n 90.000 jaar geleden. 

En toen warmde de aarde op, de ijskappen smolten, de zeespiegel steeg en zo'n 8000 jaar geleden was het klaar met dat Doggerland en verdween het voorgoed onder de golven. 

Tja, toen ik gisteren naar het journaal keek, ging een belangrijk onderdeel over de huidige opwarming van de aarde. Over de ijskappen die smelten in een zeer verontrustend tempo. Nu niet door natuurlijke oorzaken, maar door veranderingen die de mens heeft veroorzaakt.  Je zou kunnen denken dat de mens dan ook het hoofd zal kunnen bieden aan veranderende omstandigheden. Maar dat is eigenlijk nergens op gebaseerd. De gevolgen van ons handelen vormen een serieuze bedreiging. Niet in de verre toekomst, maar NU.

13 opmerkingen:

In de weer zei

NU, maar er zijn nog héél veel mensen die dat niet doorhebben !

izerina zei

Die groepen neandertalers hadden ruimte genoeg om elders te gaan wonen. Waar moet iedereen uit de kuststreek nu naar toe?

miekequilt zei

Ik zag een interview met die broers Kennis. Een passende achternaam als je ziet hoeveel zij weten over onze voorgangers van lang geleden. Ook weer een boeiende tentoonstelling , lijkt mij.
En het klimaat? Heel zorgelijk.

Judy zei

Wat een leuke man, die Krijn. :) Ja, dat klimaat... inderdaad: NU.

Sjoerd zei

En we gaan met zijn allen gewoon maar door...

Ferrara zei

Je maakt mooi gebruik van de maand van de geschiedenis. Als we niet bijdraaien zijn wij binnenkort ook geschiedenis. Ik zag gisteravond een herhaling van de Stand van Nederland, je schrikt je rot als je ziet en hoort hoe het rond Rotterdam gesteld is. Dan kunnen wij als burger nog zo ons best doen, als de grote vervuilers er met de pet naar gooien komt het nooit meer goed.

Iris Flavia zei

Krijn sure looks funny and friendly! Cute.

Yes. It makes me mad "we" travel to Mars and our Earth, pfffft.

biebkriebels zei

Die Krijn ziet er vrolijk uit!

Neeltje zei

Doggerland, ik was ook onder de indruk. En besefte tegelijkertijd wat we de aarde aandoen. Ik doe mijn best, al lijkt het klein. En hoop dat we met z'n allen tot inkeer komen.

Floor zei

Heb ook nog nooit van Doggerland gehoord. Gek idee dat je toen zo naar Engeland kon lopen en dat het nu allemaal zee is.
Als het zo doorgaat met de mensheid is Nederland straks ook zee :-(
Vind Krijn een leuke man, zou zeker niet bang zijn als hij opeens op de stoep stond haha!

KnutzEls zei

We weten wel dat de natuur er aan gaat, maar wat doen we eraan met z'n allen?

Nietzomaarzooo zei

Interessante tentoonstelling in een mooi museum.

Hans zei

Castricum, nou mooi strand, ben er vaak geweest.
Het Oudheidkundig Museum in Leiden heeft een mooi collectie.
Op een Neanderthaler lijken we niet meer, nou beetje dan. lol Hans

@ Nou het stencilapparaat was ook een ding.