Totaal aantal pageviews

donderdag 28 oktober 2021

Nellie Bly

 

Heb je wel eens van deze vrouw gehoord? Ik niet tot voor kort. 
Het is Nellie Bly (1864-1922). En wat een interessante vrouw was zij. 
Amerikaans was ze en ze heette eigenlijk Elizabeth Jane Cochrane. 
Ik ben net begonnen in een boek over haar leven. Daar kom ik nog wel op terug, maar eerst even een beetje gegoogel 

Zij was zo'n beetje de eerste vrouwelijke onderzoekjournalist, haar schrijversnaam was Nellie Bly.   Ze ging werken bij een krant in New York, dat was al bijzonder, ze was een van de eerste vrouwen. 
Maar wat ze deed was nog veel bijzonderderderder. 
Ze ging incognito in een krankzinnigeninstituut nadat ze zich had voorgedaan als gestoord. Over haar ervaringen daar, die zeer slecht waren, schreef ze verschillende artikelen en al heel snel daarna was de situatie in dat gesticht al aanmerkelijk verbeterd. 
Ze had afgesproken dat ze na een week door de hoofdredactie 'bevrijd' zou worden, maar dat duurde een paar dagen langer. En hoewel ze zich vanaf het moment dat ze binnen kwam volkomen normaal had gedragen, had ze toch geen enkele kans om te verdwijnen. Tot het moment dat iemand van de krant kwam en meldde dat ze voortaan door een familielid verzorgd zou worden. 

Ze deed nog veel meer, Nellie. Zo schreef ze een keer over vrouwen die in een fabriek werkten onder ongezonde omstandigheden. 
Nadat ze een tip kreeg over een man die in een koets rondreed in Central Park en jonge meisjes oppikte en ze vervolgens dronken voerde om... verkleedde ze zich, liet zich oppikken en publiceerde de volle naam van de man in de krant, plus zijn adres. 

Toen ze kritiek kreeg dat ze te moralistisch was, schreef ze ook geheel andere artikelen over schaatsende en schermende vrouwen, over vrouwen die secties verrichten aan Vassar, over actrices en een wild-west-revue
 

Je ziet haar hier klaar staan voor een reis om de wereld. Niet in tachtig dagen, zoals Phileas Fogg, de held van Jules Verne deed, maar in tweeënzeventig dagen. 
Een vrouw alleen? In die tijd? 
En dan werd het nog een wedstrijd ook, want een andere krant stuurde ook iemand, ook een vrouw,  op een reis rond de wereld, maar dan de andere kant op. Nellie won!
Je ziet Nellie hier in haar reiskleding. Een wollen, lang pak en een geruite mantel. Veel meer had ze niet bij zich. ( De foto's heb ik gejat van National Library of Congress)
 
Want ik hou van zulke vrouwen. 
Vrouwen die zich niet echt iets aantrokken van wat de wereld er van dacht, vrouwen die gewoon deden wat ze meenden te moeten doen. 

(Ps: ik heb het boek inmiddels uit, maar ik vond het niks, dus daar ga ik het niet meer over hebben. Het leuke was de kennismaking met Nellie)

15 opmerkingen:

Elizabeth zei

Wat een bijzondere vrouw, èn met een behoorlijke portie lef!

izerina zei

Soms zou je vergeten dat de huidige gelijkheid aan zulke vrouwen te danken is.

Judy zei

Fantastische vrouw! Ik kende haar ook niet. Ik zou als de dood zijn geweest dat ze me nooit meer uit dat gesticht lieten gaan. Dat waren rare plekken in die tijd.

miekequilt zei

Wat een Vrouw!! Leuk dat je haar aan ons voorstelt. Jammer dat het boek tegenviel.

Emie zei

Jij hebt met dit verhaal al een miniboek voor ons geschreven. Bedankt dat we even kennis konden maken met deze bijzondere vrouw.

Jolande zei

Ik heb het boek gelezen en zodoende wist ik weet ik wie Nelly Bly was. Interessante en dappere vrouw.

Iris Flavia zei

Wow - I only knew about her trip around the world, now I want to read the book (sorry I´m late - need to do taxes, arrrrrgh!)
I have too many books but let me get my job done and I´ll add her to my kindle, thank you! What a brave, intelligent woman!

Floor zei

Op de foto ziet ze er ook al uit als een standvastige sterke vrouw. Mooi!

KnutzEls zei

Er zijn gelukkig veel vrouwen geweest die zich niet aan het aanrecht vastklonken. Altijd leuk om over te lezen.

Els04 zei

Super cool! Jammer van het boek!

Sjoerd zei

Alleen de foto al, die vrouw straalt gewoon iets uit...

Marthy zei

Mooi dat er zulke vrouwen waren die dingen durfden te doen die voor hun tijd niet gewoon waren. Jammer dat het boek niets was anders had ik het graag gelezen wan took ik hou van dit soort vrouwen.

Mrs. T. zei

Ik heb gewoon eenzelfde soort jas (iets korter dat wel) als deze bijzondere dame. :-)

Hans zei

Nellie Bly is wel een vrouw die de moed had om dingen aan de tand te voelen.
Denk dat we door haar anders zijn gaan denken en ze voor veel vrouwen een voorbeeld was. Hans

Ferrara zei

Dappere dame voor die tijd. Ze heeft goed werk verricht. De wereld kan dit soort vrouwen nog steeds gebruiken.