Totaal aantal pageviews

zaterdag 2 oktober 2021

Amaai

 

Amaai, het viel nog niet mee om de juiste weg te vinden hoor, de borden in België zijn voor ons niet altijd even duidelijk. We hadden geen routekaart mee, dus het was rijden op de borden:


Bovendien bleken we midden in de route van het wereldkampioenschap wielrennen te zitten. Dus er waren wat afgezette stukken. Maar het was uitstekend geregeld. Het was niet erg druk, geen pelotons want de tijdritten waren bezig. En als wij er dan eigenlijk door wilden, werd zo'n afzetting gewoon even open gezet. 

We kwamen eerst nog in Damme. Dat is de 'geboorteplaats ' van Tijl Uilenspiegel. Ik had gedacht dat er voor Tijl wel veel aandacht voor zou zijn in dat stadje. Maar ik vond bijna niets. 
Wel was er een prachtige 13e eeuwse kerk. Het leek wel een beetje op een burcht. Het was ook echt een plek voor uilen en/of vleermuizen. Die uilen hoorde ik wel, maar ik zag ze niet. 



De bouw van de kerk, begon dus in de 13e eeuw, twaalfhonderdzoveel. Dat vind ik toch echt bijzonder, zo oud! 


Enfin, we wandelden nog een beetje door Damme. Zagen hopen wielrenners en duiven: 


En toen zat de heenweg er bijna op. Nog een klein stukje en daar was Brugge. Ik zei al: we waren er nog nooit op de fiets, maar het is echt zoveel makkelijker. Geen parkeerplaats zoeken, niet in een parkeergarage. Gewoon de fietsen parkeren, midden in het centrum en voilá:







14 opmerkingen:

izerina zei

Je blogs roepen herinneringen op. Vroeger fietsten we dat stuk(vanaf Middelburg) als we met leerlingen op werkweek in Brugge gingen. Een lang eind op de terugweg,als iedereen moe was.

Mevrouw W. zei

Ergens in Damme is een beeldengroep van Tijl Uilenspiegel, maar dat is dan weer niet midden in het centrum(pje). Een paar jaar geleden hebben we de toren beklommen. Geen idee of dat nu nog kan, want het was wel een beetje krakkemikkig binnen.

miekequilt zei

Ach, heb je het beeld van Tijl gemist? Dat is zo leuk. Wij waren er zo'n 40 jaar geleden maar ik neem aan dat het er nog staat. Ik vind je verslag van de fietstocht enig en ben benieuwd wat je van Brugge vond.

Judy zei

Wat een prachtige oude kerk! Een leuke fietstocht!

Iris Flavia zei

Oh, the Smurfs... I really had the LP back then, ewwww, horrible, LOL!
Sounds like an adventure!
Till Eulenspiegel, as we call him, sits right around the corner here! Never knew he came from your country! You can still buy his cookies here, as he lived here (they assume) - reckon you know the story how he fooled the baker and made some money from that?
The fountain where he sits was not put away in WW II and by a miracle no bomb fell on him! (Henry was brought to safety).

Not a fan of pigeons, but these are cute!
Sounds like a great day!
Are your languages alike?

mar zei

Leuke stad: Brugge. Waren wij ook ooit op de fiets.

Bertiebo zei

@ Iris: Till Eulenspiegel, auch Dil Ulenspiegel und Dyl Ulenspegel (niederdeutsche Schreibweise: Dyl Ulenspegel [dɪl ˈʔuːlnˌspɛɪgl̩], hochdeutsch beeinflusst: Til Ulenspiegel), ist der Protagonist eines mittelniederdeutschen Volksbuchs. Laut dieser Schwanksammlung war Eulenspiegel ein umherstreifender Schalk des 14. Jahrhunderts, der sich dumm stellte, tatsächlich aber gerissen war und seinen Mitmenschen immer neue Streiche spielte. Das Volksbuch erschien erstmals um 1510 unter dem Titel Ein kurtzweilig lesen von Dil Ulenspiegel, geboren vß dem land zu Brunßwick, wie er sein leben volbracht hat […][1] bei dem Straßburger Verleger und Drucker Johannes Grüninger. Das Buch, dessen Verfasser unbekannt blieb, wurde bereits im 16. Jahrhundert zu einem Bestseller.

pourquoi pas ??? zei

Ik zit mee te genieten en te glimlachen hier. Dank je wel. Wat een goed idee van die gekleurde duiven.

biebkriebels zei

Ja Brugge is zo mooi om te bekijken. Stoer hoor op de fiets, de oudjes doen het nog goed!

Sjoerd zei

Een lekkere tocht op die manier. Zo zie je in ieder geval meer dan met de voiture.

sjannesblog.com zei

Ik wachtte al totdat je door Damme zou fietsen. Lek het terug te zien!

Marthy zei

Heerlijk, die Belgische taal! Een van onze Belgische vrienden gebruikt dat 'Amaai' heel vaak, klinkt zo lekker.

Hans zei

Mijn zoon was een jaartje terug op klus in Antwerpen, al snel gebruikte hij Amaai.
Lijkt Holland wel met de verkeersborden.
Tijl Uilenspiegel, daar praat men nog over de deugniet.
Hij is net zo gekleurd als de duiven. Hans

Els04 zei

IN Damme zijn er veel boekenwinkeltjes en er is ook het Stadsfestival van Stichting IJsberg.