Totaal aantal pageviews

zaterdag 19 maart 2022

Ik ben een eiland

 

Een boek, met op de kaft een aanbeveling van Raynor Winn, de schrijfster van het Zoutpad, daar zou ik wel belangstelling voor hebben gehad. 

Maar de echte aanbeveling kwam van Else van onze boekenclub. En die volgde ik meteen op.  

Ja, we waren eindelijk weer eens bij elkaar, vorige week zaterdag en het was,  behalve erg gezellig,  ook inspirerend. Maar dit terzijde. 

Dat boek dus: wat een verhaal is het. Ik las het achter mekaar uit. Kon het echt niet wegleggen. Op de achterflap staat dat het een boek is over dromen, overlevingsdrang, veerkracht, zelfontdekking en de natuur. En het is echt waar, daar gaat het over en het klopt allemaal.

Het verhaal: Het bevalt Tamsin Calidas en haar man niet langer in de drukte van London. 

Hoe dat mogelijk is snap ik natuurlijk niet, maar dit ook terzijde

Ze besluiten op een Schots eiland te gaan wonen en kopen daar een huisje, een croft heet dat daar en gaan schapen fokken. Ze hebben er geen waterleiding, geen elektriciteit, het huis is koud en verwaarloosd en ondanks alles gaan ze toch. Maar hoe mooi het ook lijkt (en aanvankelijk is het idyllisch hoor),  het is niet zo mooi. De plaatselijke bevolking is uiterst wantrouwend en vervelend. Ze passen er niet tussen. 

Tamsin wil graag zwanger worden, maar dat lukt niet. Haar man wordt ook naar en gaat bovendien vreemd en uiteindelijk blijft Tamsin alleen op het eiland. Alleen met de natuur en oh ja, de honden, de schapen en één vriendin. Het is moeilijk, het is hard, het is heftig. Ik kreeg het al koud alleen door het te lezen. Er gebeurt meer, veel meer, maar uiteindelijk komt het neer op de helende kracht van de natuur. De overgave. Tamsin wordt een met die natuur. Ze gaat planten eten, verzamelen, elke dag zwemmen in het ijskoude water. Ze wordt het eiland!


17 opmerkingen:

mar zei

Klinkt goed.

Iris Flavia zei

Interesting, yet tough book, it seems.

Jeanne zei

Dat lijkt me weer een tip die verzilverd moet worden ;-)
Dank je wel weer

Sjoerd zei

Dat klinkt helemaal niet verkeerd.

Jolande zei

Klinkt als een interessant boek.

"Hoe dat mogelijk is snap ik natuurlijk niet, maar dit ook terzijde" Whahaha

KnutzEls zei

Het zoutpad kon me niet boeien, maar dat kwam door de schrijfstijl. Dit boek gaat op mijn verlanglijstje bij de bieb, want anders wordt de stapel naast de bank te hoog.

miekequilt zei

Het Zoutpad was echt niet mijn boek. Dus of een aanbeveling van de schrijfster mij overhaalt dit boek te lezen, weet ik niet.

anneke broos zei

ik vond het een prachtig boek en ik wil het nog wel een keer lezen.

Jeanette Renting zei

Heb het boek ook gelezen, wat een verhaal en wat een stoere vrouw. Het zoutpad vond ik veel minder, maar dat kwam door de schrijfstijl (en het 'geklaag' van de schrijfster).

Ferrara zei

Schrijf het bij in mijn biebboekje, ik zal het moeten reserveren want mijn bieb heeft het niet in de kast. Het moet uit Hoorn komen 😉

Marthy zei

Alleen de titel al trok mijn aandacht. I am a rock, i am an island staat hoog in mijn hitnotering, heel hoog kan je wel zeggen. Maar ook je beschrijving van het boek trekt me aan, echt een boek voor mij. Ga het direct bestellen, bedankt.

Bertiebo zei

Haha, ik heb het ingeleverd hoor

Emie zei

Een voor mijn lijstje dus.

Bertiebo zei

Marthy: I am a rock, I am an island. And a rock feels no pain. And an island never cries

elly zei

Ik heb heel lang niets met boekbesprekingen gehad maar nu ik bij de nederlandse e book bieb ben ingeschrven en op de tablet kan lezen, ga ik maar eens kijken of ik het kan lenen.

Alet Venhuizen zei

Komt zeker op m'n lijstje!

Els04 zei

Immens goed boek hé!