Totaal aantal pageviews

vrijdag 11 maart 2022

Kerk te koop

 

We zijn sinds vorige week weer eens even lekker aan het fietsen. Heerlijk hoor, met dit weer. Warm is het niet, het is dan ook nog maar begin maart, maar goed ingepakt en met handschoenen... fijn,

Het valt me op dat je hier toch echt overal kerktorens ziet . Je ziet er een, je fietst een klein stukje verder en je ziet er weer een, een andere. Het is echt ongelooflijk hoeveel kerken er zijn...

 
Soms staan ze te koop, soms zijn ze al verkocht en is er al iets anders van gemaakt. Maar de ontkerkelijking zet door. Dat is een ding dat zeker is.

(Ik heb het nog even opgezocht, in 2019  was het aantal Roomskatholieken gedaald van 28% naar 9 % en Protestanten van 18% naar 6%. Jaarlijks haken zo'n 100.000 mensen af. Cijfers van het Sociaal en Cultureel Planbureau)


20 opmerkingen:

mar zei

In Hoorn zijn er ook meerdere kerken waarvoor andere doeleinden worden gezocht. Stond gisteren in de krant.

izerina zei

Ja hier op Walcheren ook zoveel kerkjes. De dorpen hebben zelfs dat ....kerke in hun naam

Sjoerd zei

Hier staat ook van alles leeg of is afgebroken.

Judy zei

Het is leuk als ze omgebouwd kunnen worden tot iets anders.

Iris Flavia zei

I never heard of churches being for sale here.
But, last Sunday morning when we went to deliver my contract we heard church bells all the time! Never saw them, never knew how many churches we have here!

What do the new owners do with the churches? I saw a docu on a couple who transferred one into a home in Great Britain.

nicole orriens zei

Hetl ijkt me heel bijzonder om in een kerk te wonen, maar ik vind ze nu ook geschikt om vluchtelingen in op te vangen.

Emie zei

Het zijn echt de bakens in ons landschap en ik ben altijd blij als er een nieuwe bestemming voor gevonden wordt. Vooral kleine kerken zijn geliefd om in te wonen al spreekt mij dat niet aan.

Marlou zei

ha Bertiebo,

dir zijn de fijnste fietstochtjes: deze mooie blauwe lucht en weinig wind.
Ik ben er gek op!

Groetjes, Marlou

KnutzEls zei

In Rotterdam zijn er een aantal afgebroken. Altijd jammer, maar het onderhoud is vaak het struikelblok

Anita Willems zei

Het is raar: ik zit zelf ook niet meer bij een kerk, maar vind de ontkerkelijking toch een treurige aangelegenheid. Het heeft iets armoedigs (op mentaal vlak) dat mensen er massaal uit stappen. En toch zou ik er niet naar terug willen. Hoe tegenstrijdig is dat.

Ferrara zei

Ja elk kerkgenootschap zijn eigen kerk. Een nieuwe bestemming zoeken is beter dan afbreken.
In Alkmaar wordt momenteel een monumentale kerk omgebouwd tot appartementen en het is niet de eerste kerk waarmee dat gebeurd.

biebkriebels zei

Ach ja kerken, vind het wel leuk om ze even van binnen te bekijken, al die pracht en praal vaak, maar verder ben ik er niet mee opgevoed.

Anoniem zei

In Heerlen wordt een kerk omgebouwd tot regionaal archief. Het is een na-oorlogse kerk dus redelijk modern qua architectuur. In Kunrade is de kapel behouden, maar de rest omgebouwd tot woonvorm voor dementerende mensen. Dit is in samenspraak met de parochie gebeurd.
Waarom zou je vooral de na-oorlogse kerken niet op die manier gaan gebruiken. Het doet eer aan het gebouw en de vorige bestemming. Kijk een monumentale kerk uit de middeleeuwen ombouwen tot sportschool, ja daar heb ik ook moeite mee. Dat doet het gebouw geen eer aan.

Els04 zei

Bij ons komt de bib in een stuk van de kerk, daar ben ik wel benieuwd naar!

conny's quilts en creaties zei

In Groningen heb je het grootste museum van Nederland. 98 oude Groninger kerken (vaak nog uit de Middeleeuwen) zijn gekocht, hersteld en beheerd als monument, of als onderdeel van het erfgoed, door de stichting oude Groninger kerken. Kijk maar eens op hun website om te zien wat voor moois ze daar mee doen. www.groningerkerken.nl

Floor zei

Het is ook heel erg duur om een kerk te onderhouden, en er komen steeds minder mensen naar toe.
Wel mooi als er iets anders in komt, want vroeger werden veel kerken gesloopt, terwijl het er zo mooi uit ziet om overal die torens bovenuit te zien steken.

In de weer zei

Ik zat ooit, samen met onze toenmalige buurvrouw, op een cursus pottenbakken in een klein kerkje hier in de buurt.
Lekker veel ruimte hadden we, helaas zit de pottenbakker er nu niet meer.

Marthy zei

Op een dorp van 5000 inwoners hebben wij hier 4 kerkgenootschappen. Twee delen de oude kerk in het dorp, een heeft de diensten in een verenigingsgebouw en voor de laatste is er een aantal jaren geleden een gloednieuwe gebouwd met een aparte pastorie. Tijdens ons fietsrondje van zaterdag j.l. kwamen we in een heel klein dorp vlakbij Stolwijk een gloednieuwe kerk tegen midden in een weiland en niet zo'n kleintje. Wij wonen dus in een streek waar van ontkerking niet veel te merken is.

sjannesblog.com zei

In mijn kleine dorp hebben we twee kerken. Ze zijn nog in gebruik, maar men stelt ze ook al ter beschikking voor ander gebruik, dan iets kerkelijks. Als men zo het kerkgebouw kan behouden, vind ik dat alleen maar beter. kerken zijn zo gezichtsbepalend!

miekequilt zei

Wat lijkt me dat leuk om in een kerk te wonen. Tenminste, als er glas in lood ramen zijn, een mooie tegelvloer en geld om alles te verbouwen.