Totaal aantal pageviews

zaterdag 26 maart 2022

Twee portretten

 

Twee mensen, de een geschilderd (door Piet van den Boog) en de ander gefotografeerd (door Erwin Olaf). Twee mooie, duidelijke portretten

Bijzonder mooi? Nou gewoon mooi. Bijzonder? Ja dat zeker. 

Het zijn Jaap Blokker en Els Blokker- Verwer. Het klinkt zo gewoon, Jaap en Els. 
Maar gewoon zijn ze niet. Hij was de baas van Blokker, samen met zijn broer Ab. En zij is zijn vrouw. 
Hij heeft Blokker uitgebouwd tot het internationale miljardenbedrijf dat het was. Jaap Blokker overleed in 2011. Na zijn dood ging er veel mis. 

Ik las er net een boek over. 

Ik weet heel weinig van het  bedrijfsleven en hoewel ik niet alles las, vond ik het interessant.  Ook omdat de allereerste Blokkerzaak ooit, hier,  in Hoorn,  stond. Opgericht door Jacob Blokker in 1896

De eerste foto haalde ik uit dat boek. (Blokker, Hoe het imperium de familie ontglipt. Teri van der Heijden en Barbara Rijlaarsdam) 
De tweede foto maakte ik in Hoorn, vlakbij de plek van de eerste winkel. Het is een beeld van Karin Beek en het werd de stad door het bedrijf geschonken. Titel: Naar Blokkertje toe

Terug naar Jaap en Els. Zij hadden samen een grote kunstverzameling. Een heel grote collectie impressionisten en modernisten. Daar genoten ze van. Op hun landgoed Nardinc. Tientallen jaren kunst verzamelen. 

Het bijzondere is dat mevrouw Blokker die collectie heeft geschonken aan Museum Singer in Laren. Daar hadden ze al aardig wat werk van Sluijters en van van Gestel en ... 
Maar nu hebben ze echt heel veel. Zo'n groot geschenk, dat is heel bijzonder vind ik. 

Het had ook voor problemen kunnen zorgen, want zo'n collectie moet de ruimte hebben die zij verdient en het moet onderhouden worden natuurlijk en verzekerd en zo. En ook daar heeft mevrouw Blokker een grote bijdrage aan geleverd. 
Het is nu de collectie Nardinc en vanaf vorige week te zien in de nieuwe zalen. 



Het museum is nog veel mooier geworden dan het al was en de schilderijen zijn fantastisch. Ik bijvoorbeeld heb er zeer van genoten en ik zou zomaar terug kunnen gaan om nog eens te kijken en nog eens... 

En ja natuurlijk kun je zeggen dat er nog wel een aardig potje overgebleven zal zijn. Ik hoorde het iemand ter plekke  zeggen. 
Daar twijfel ik ook geen seconde aan hoor, ik denk zelfs dat het niet een potje is maar een pot.  
Echter Jaap Blokker en zijn broer hebben kei- en keihard gewerkt voor hun miljarden en Els Blokker had het ook niet kunnen doen. 

Ik vind het echt geweldig en dit was trouwens niet het enige mooie doel dat door de Blokkers werd gesteund. Dat deden ze al veel langer en op verschillende gebieden. 

En nou heb ik nog niets van de tentoonstelling laten zien. Komt nog.


17 opmerkingen:

Sjoerd zei

Ik vind het een goed besteed doel van mevrouw Blokker. De kunst weer teruggeven aan de gemeenschap.

Jeanne zei

Boeiend verhaal weer, over prachtige mensen.

miekequilt zei

Je laat me weer een wereld zien waar ik niet veel van weet. Mooi doel van deze Blokkers. En nu maar hopen dat veel mensen er van gaan genieten.
Fijn weekend.

Bertiebo zei

Dat kan niet anders, Mieke. Het is een heerlijk museum. Niet te groot, net mooi. Er is een fin terras en je kunt er heerlijk lunchen binnen of buiten. Er is een leuke winkel bij, ze hebben mooie tentoonstellingen. En je bent in Laren waar je heel goed kunt wandelen.

KnutzEls zei

Supermooi gebaar van Els. Zou ik ook doen.. als ik zo'n verzameling had. Nu kunnen heel veel mensen genieten van de kunst.

Judy zei

Ik vind het ook een mooi gebaar! En nu wil ik de collectie zien.

Emie zei

Met z'n allen naar Laren want je hebt ons nu al enthousiast gekregen!

Kitty zei

Prachtig dat ze dat heeft gedaan! De term 'noblesse oblige' kwam in me op maar die dekt de lading misschien niet helemaal.

Griemmank zei

Het zinnetje 'ze had het ook niet kunnen doen' gebruik ik vaak als er smalend gedaan wordt over iemand met veel geld die een of andere grote donatie doet. Fijn dat nu ook andere mensen van de verzameling kunnen genieten. Ik zet het museum op mijn lijstje.

Mormorsweb.blogspot.com zei

Weer een interessant verhaal en een stukje kunstgeschiedenis. Wat zijn er toch veel prachtige tentoonstellingen in NL. Word ik een beetje jaloers van.

Floor zei

Zeker een mooi gebaar om al die kunst te schenken, nu kan iedereen er van genieten en het geld had ze dus waarschijnlijk niet nodig. Zouden meer mensen moeten doen.

Iris Flavia zei

I have never heard of them, it really is a small world (referring to your cousin ;-)...)

In de weer zei

Er zal best nog een potje overgebleven zijn, maar wat dan nog.
Het is net zo’n opmerking als “ik geef niet aan goede doelen, want je weet nooit wat er aan de strijkstok blijft hangen”.
Ben ooit eens in dit museum geweest en vond het een vriendelijk museum, voelde me er thuis zal ik maar zeggen.
Het was wel een Keulse reis, maar ik zou er best weer eens heen willen.
Wat ik superleuk vind is het kunstwerk van de twee vrouwen, niet een standbeeld van Blokker zelf, maar dit !!!

Marthy zei

Dit ga ik onthouden, niet op een lijstje hoor want ik doe niet aan lijstjes. Maar ik wil het wel graag zien, ik hou van die schilders.

sjannesblog.com zei

Ik ben er té lang niet geweest. Je hebt het prachtige museum weer onder mijn aandacht gebracht.

Neeltje zei

Mooi gebaar, nu kam iedereen er van genieten. Ben benieuwd naar wat je daar gezien hebt.

schrijfselsvanmij zei

Goed besteed!