Totaal aantal pageviews

dinsdag 22 november 2022

Hoge luchten.

 Hoge luchten heet de tentoonstelling die je nog tot en met zondag in ons museum kunt bezoeken en bewonderen. 
En ik schaam me nogal, ik weet eigenlijk niet waarom ik er niet eerder iets over vertelde. Het kwam er niet van.  Echt jammer, want fraai is-ie deze tentoonstelling.  
Veertig schatten uit het Rijksmuseum zijn te zien in onze zogenaamde Marmerzaal.  
Allemaal met een thema: het zijn allemaal schilderijen over luchten en over steden. Stadslucht maakt vrij. 
De schilderijen  komen allemaal uit het depot van het Rijksmuseum. Uit verschillende periodes, 17e eeuw, romantiek,  impressionisme...  

Johan Barthold Jongkind: Rotterdam bij maneschijn, 1881

Ik vind ze allemaal mooi en ook erg interessant. Sommige schilderijen vertellen een verhaal hè en daar hou ik van. 

Andreas Schelfhout: Binnenplaatsje, ca 1822

Weten jullie hoe lang een museumbezoeker gemiddeld naar een schilderij kijkt in een museum? Ik wist het niet, maar die dingen worden onderzocht in dit land en het is 28 seconden. 

Daarom is het leuk dat er,  ahum,  'speciaal getrainde medewerkers' op zaal lopen die samen met bezoekers die dat leuk vinden, wat nader ingaan op een schilderij. Ik was een van die medewerkers. 
Een Beleving noemen we het. Samen met mensen een schilderij beleven, soms met twee bezoekers, ook wel eens met twaalf. Tien minuten. Ieder uur een keer. 

Cornelis Springer: De Zuiderhaven in Enkhuizen, 1868
(Toen we hoorden dat dit schilderij zou komen zijn we meteen op de fiets naar Enkhuizen gegaan, om te kijken hoe de situatie daar nu is)

Voor de tentoonstelling begon hebben de vrijwilligers onder leiding van het hoofd educatie een keuze gemaakt uit die veertig schilderijen. 
En over die gezamenlijk gekozen schilderijen kregen we veel informatie. 
De bedoeling is echter niet zozeer het doorgeven van die informatie, de bedoeling is de mensen het schilderij te laten beléven. Soms met geuren, smaken en geluiden.  
Zo zijn er bijvoorbeeld twee schilderijen over een scheepswerf dan kun je de mensen teer laten ruiken en geluiden laten horen. Bijna vanzelf raakte je dan in gesprek met mensen, kwamen ze met vragen en opmerkingen. En vooral kéken ze
Bij een schilderij over ijsvermaak, van Barend Avercamp horen colfstokken, want die sport is op het schilderij te zien. En om in de stemming te komen kun je een ijssnoepje aanbieden. 

Barend Avercamp (1612-16790), IJsvermaak, ongedateerd

Normaal gesproken loop ik als suppoost rond op mijn werkdagen. En dan moet ik een uur in de zaal zijn.  Dat is een voorwaarde van het Rijksmuseum, dat er altijd iemand op zaal moet zijn. Geen straf, integendeel, ik ga het ontzettend missen. 
Maar dit, die Beleving, dat was extra en op andere dagen. 
Als de tentoonstelling klaar is bij ons, zal ik hier iets vertellen over het schilderij dat ik als eerste 'deed' en trouwens ook als laatste. 

Wellicht ten overvloede: dit is een reizende tentoonstelling uit een serie van vier. 
Lage Landen, Koele Wateren, Hoge Luchten en Hete Vuren. Die laatste komt nog. Hopelijk in het vernieuwde en verbouwde museum. 
Ik ben dan wel bijna te laat met mijn verhaal hier, je kunt nog kijken tot en met zondag.  En geen nood. Het is een reizende tentoonstelling, hierna gaan de Hoge luchten naar Gouda


17 opmerkingen:

KnutzEls zei

Gouda ligt wat meer in de buurt. Ik ga het onthouden. Altijd leuk wat meer over een unstwerk te weten. Het maakt nieuwsierig naar meer.

Sjoerd zei

Dat is een hele korte tijd, 28 sec., maar velen bezoeken een museum maar ene keer. Ik zie me niet ieder jaar een aantal musea ver weg te gaan bezoeken. En dan wil je natuurlijk wel wat zien.

Bertiebo zei

Sjoerd, deze tentoonstellingen zijn dus ook allemaal in Venlo geweest en de Hete Vuren komen daar nog.

Emie zei

Wat wordt er in musea toch veel gedaan om het bezoek te informeren, geweldig! Kan het zijn dat je deze tentoonstelling eerder wel hebt aangekondigd? Het komt me zo bekend voor.

Iris Flavia zei

28 seconds?! How sad! That, or I am slow...

pourquoi pas ??? zei

Ooit las ik dat de Hollandse luchten nergens zo mooi zijn en vanaf dat moment ben ik erop gaan letten en inderdaad. Zo weer het bewijs dat als je op iets geattendeerd wordt je er anders naar gaat kijken. Was jij dat niet die eens vertelde over hondjes op schilderijen? ook daar let ik nu extra op en met een gids op stap: moet ik ook weer eens doen, je ziet zoveel meer. Gaat op mijn verlanglijstje.

Bertiebo zei

Emie, ja aangekondigd, maar meer niet geloof ik

Simo zei

Ik heb de tentoonstelling vorige week bezocht. Helaas geen uitleggesprekje, maar er was een een boekje en dat was prima. Er waren prachtige schilderijen te zien, maar het leukste was toch om te zien hoe onze voorouders leefden. De rivier bij Dorderdrecht, daar hebben mijn overgrootouders gelopen en ik kon dat even zien! En zo meer plekjes met een kijkje in het dagelijkse leven, op zijn mooist dat wel.

izerina zei

Wat jammer,dat er geen tijdmachine bestaat

Elizabeth zei

Als je veel schilderijen bij elkaar ziet, ga je een soort verzadigingsgevoel krijgen.
Maar ja, als je in een museum bent, wil je toch wel graag alles zien.
Een schilderij beleven; dat is mooi...je afvragen wat het bij je op roept...

Judy zei

Dat binnenplaatsje... leuk! Je ziet veel meer als iemand er dingen bij vertelt.

In de weer zei

Soms staan er grote banken midden in een zaal en het is dan heerlijk om een tijdje daar te zitten (als het niet te druks) en uitgebreid te genieten van een kunstwerk, maar soms ook niet.

Miriam zei

Hé, dat is een leuke tip. Ik ga proberen om de tentoonstelling in Gouda te zien, dat is wat dichterbij.
Ik ben vaak met groep 8 naar de Amsterdamse museumlessen geweest. Over het algemeen werden er maar twee of drie schilderijen bekeken met de kinderen in een uur. Soms was het me een beetje té traag, maar er werd wel goed gekeken op deze manier. Kunnen we nog wat van leren.

Ferrara zei

Wat een fijne bijkomstigheid voor een vrijwilliger om zo bezig te kunnen zijn. Wij hebben elkaar nooit ontmoet, maar ik denk dat het helemaal bij je past. Alleen al het feit dat je in Enkhuizen gaat kijken hoe het er nu uitziet, zegt genoeg. Liefde voor je werk.

Jeanette Renting zei

Hoge luchten, ik hou ervan. Hier thuis, op vakantie en in het museum. Mooie schilderijen laat je zien. En wat een leuk idee, om het te laten leven voor de bezoekers. En ook voor jullie, maakt je werk afwisselend.

Floor zei

Oeps! Ik ben ook zo iemand die maar kort naar een schilderij of ander kunstwerk kijk als ik in een museum ben.
Maar dat schilderij van het binnenplaatsje vind ik zo mooi, daar zou ik zeker langer naar kijken, en het liefs mee naar huis nemen :-)

Marthy zei

Wat leuk voor jou om dit te mogen doen als suppoost en ook zo leerzaam, ook voor jezelf. Ik ga kijken in Gouda!