Totaal aantal pageviews

vrijdag 11 november 2022

Shantymen

Een paar jaar geleden heb ik erg genoten van de film Fisherman's Friends. Wat ik er van vond, daar heb ik natuurlijk over geblogd: hier 

En nu had ik al gezien dat er een vervolg was op die film. Ik had nog niet besloten of ik zou gaan, want een vervolg... meestal is dat toch wat minder. Tot ik hoorde dat de Shantymen gingen optreden en dat is het koor waar mijn man sinds een paar maanden op zit. Shantymen Kaap Hoorn heten ze. 


Kijk hier poseren ze bij de Hoofdtoren aan de haven. De foto heb ik gepikt van hun site. 
Ik dacht eigenlijk de hele tijd dat het een soort smartlappenkoor was, maar ik kwam er snel achter dat dat het helemaal niet is. 
Ze zingen echte oude zeemansliederen en folksongs. Ik wou dat er zo'n koor voor vrouwen was, dan zou ik zo mee willen doen. Helaas is in dit koor maar een vrouw, de accordeoniste. 

Vorig weekend was filmfestival in onze Cinema Oostereiland. En voorafgaand aan de nieuwe Fisherman's Friends film, traden,  zeer toepasselijk, de Shantymen op. Toepasselijk, want de films gáán over de belevenissen van een zeemanskoor.   

Zodoende ging ik dus toch naar die film. Het optreden was super, de film... tja, dat was een beetje een slap vervolg op de eerste film. Beetje voor de hand liggend. 
Maar ja, ik heb kennelijk een slechte smaak en ik ben maar een paar minuutjes in slaap gevallen. En voor de rest van de tijd vond ik het toch echt een leuke film. 

En door de combi met de Shantymen kwam ik  blij uit de zaal. Na afloop van de film traden ze namelijk nog een keer op en hun slotnummer was Sloop John B. 
Dat is een favoriet nummer van mijn allerfavorietste plaat ooit: Pet Sounds.  Van de Beach Boys.


Sloop John B zit sindsdien in mijn hoofd. Nou ja, er zijn beroerdere oorwurmen, toch? 


14 opmerkingen:

Judy zei

Leuk zo'n koor! De film trekt me niet zo, maar het koor wel!

Iris Flavia zei

Sounds like mainly a very fun evening.
Sad it´s not for women... open a choir yourself?
When I worked for Volkswagen we had one category (it was a B2E-portal) where workers could share their hobbies and one was a shanty choir (men only, again). Private and just for fun.

KnutzEls zei

Goed begin van de dag. Oorwurm of niet, blijft lekker nummer.

Sjoerd zei

Je hebt van die liedjes, die raak je voorlopig niet meer kwijt

izerina zei

Lopen jullie nu samen te zingen?

ella zei

Ik ben van plan om morgen te gaan, de eerste film ken ik niet maar ik zag een voorfilmpje en dat vond ik leuk. Dus ik ben benieuwd. Het is sowieso leuke muziek. Groeten Ella.

nicole orriens zei

Wat een leuk koor zeg! Wel jammer dat de tweede film inderdaad wat tegenviel. Dat is inderdaad vaak.

Mormorsweb.blogspot.com zei

Altijd leuk om te zingen. Daar word je blij van ;-)

miekequilt zei

Het lijkt mijn ook leuk om in zo’n koor te zingen. Misschien kun je stiekem meezingen als ze ergens optreden!?!

Ferrara zei

Shantykoor in de buurt, vol in de remmen en natuurlijk met een oorwurm naar huis.
Niks smartlappen.

biebkriebels zei

Het klinkt altijd leuk zo'n koor. Bij een zomermarkt hier traden een mannenkoor en een gemengd koor in de openlucht op. Het nodigde uit om mee te zingen met het refrein wat iedereen deed, gezellig hoor!

Tine de Jong zei

Hallo Bertie ik hou ook wel van die muziek en is een beetje als het shantykoor hier uit de omgeving. zij heette Shantykoor: Muiterij Kantje boord en kwamen uit Dussen. Daar heb ik eens een mooie video van gemaakt toen ze optraden in het winkelcentrum hier. En of je nu wil of niet je zingt dan ook echt gezellige mee. Je zal het kunnen vragen of je in dat koor zal mogen toch? Vragen staat vrij. De film ken ik niet maar ben ook niet echt een filmliefhebber. Maar de muziek die je deelde was heerlijk om te horen.

Jolande zei

Ik heb dat lied moeten leren spelen tijdens keyboardlessen en dan zat het dagen in mijn hoofd, nu dus weer :-)

Marthy zei

Ik hoefde maar de naam van dit nummer te horen of ik kon me de muziek en songtekst zo herinneren. Ik heb ze ooit zien optreden in Den Haag en en na afloop met ze gesproken.