Dit is zo'n blogje waar ik aan begon (in dit geval in augustus 2022) en vervolgens niks meer aan deed. Tot nu. Ik bekeek het en vind het nog steeds de moeite waard, dus... Dit schreef ik toen:
'Toen ik laatst iets vertelde over ex librissen, liet ik er ook een paar zien die ontworpen waren door Fré Cohen (1903-1943).
Ik had toen net op mijn verjaardag een boek over haar gekregen en achter elkaar uitgelezen.
Haar naam kende ik al en een beetje van haar werk ook, doordat ik meermaals in het Amsterdamse School Museum Het Schip ben geweest en daar werk van haar zag.
Zo'n bijzonder en bijzonder boeiend leven, met een intens treurige afloop.
Je ziet aan haar naam natuurlijk wel dat ze Joods was, Fré Cohen en dan is die afloop in 1943 meteen ook wel duidelijk.
Ze stierf niet in een kamp, maar in
Hengelo waar ze ondergedoken was. En toen ze voelde dat er geen uitkomst meer was, maakte ze zelf een eind aan haar leven met pillen die ze al heel lang bij zich droeg.
Ze was dochter van een diamantbewerker en het gezin was arm. Toch mocht Fré naar de MULO en leerde daar talen en bedrijfsrekenen en facultatief zelfs tekenen. Maar ja, daarna moest ze bijdragen aan de inkomsten van het gezin. Die MULO was al meer dan toen in dat milieu gebruikelijk was. Ze ging dus op kantoor, bij Draka en mocht daar haar eerste reclames ontwerpen. Van een deel van haar verdiende geld nam ze tekenlessen, ging naar de Grafische school en de Kunstnijverheidsschool en tekende en tekende en ontwierp.
Ze was betrokken bij de AJC en andere socialistische bewegingen en zeer actief. Boekomslagen, kalenders, ex librissen dus, posters voor bijeenkomsten, statistieken voor de gemeente Amsterdam enfin, noem maar op'.
Hier zie je Fré in haar atelier.
Edith Brouwer schreef ' De Letterkast', een roman over deze vrouw. Een goed geschreven boek. Ik zei al, een boek dat ik achter elkaar uit las.
Een paar maanden nadat ik het boek las, was er in museum Het Schip een grote tentoonstelling gewijd aan Fré Cohen en die tentoonstelling bezochten wij ook.
Ik zal daar nog meer van laten zien, nu ik eenmaal begonnen ben.
Toen we trouwens naar die tentoonstelling gingen, waren we veel te vroeg en wandelden wat rond in de buurt. Het was prachtig weer en toen zag ik deze vrouw. Ze stond, heel stil, te genieten van de zon in het vroege licht. En op een of andere manier vond ik het achteraf precies passen bij de tentoonstelling en bij het leven van Fré Cohen.
15 opmerkingen:
Prachtige letters! En interessant om te lezen wie maakte.
Mooie laatste foto, spannend omdat ik niet weet wie en waarom. Fré kende ik niet, ben benieuwd hoe het verder gaar.
Wat had dat boekje een mooie uitstraling. Die foto is precies de sfeer. Lastig te verklaren maar het raakt de juiste snaar.
Dat boek komt op mijn wensenlijstje. Wat een tragisch einde van een veel te kort leven.
Dank je wel voor altijd weer die fijne leestips. Heb het boek direct gereserveerd.
These images do tell a story!
Interessant. Dank voor de boekentip pook.
Wat een prachtige foto van die onbekende mevrouw! Ze heeft ook iets karakteristieks vind ik.
Het prachtige ontwerp voor het giroboekje kende ik wel, Fré Cohen niet. Zeker een lezenswaardig blogje, fijn dat je het toch nog hebt gepubliceerd.
Prachtig ontwerp!
Ik had nog nooit van haar gehoord en het giroboekje kende ik ook niet, leerzaam blogje dus.
Een fijn atelier had ze, rust straalt het uit, een heerlijke plek om te werken.
Mooi blogje.. ik ga kijken of het boek in mijn ebookbieb staat. Maar het zal wel niet
Jaaaa het staat erin. Ik heb het in mijn lijstje gezet. Dank je wel
Inderdaad, het logo van de girobank. Wat een passende foto tot slot.
Een reactie posten