Totaal aantal pageviews

donderdag 8 september 2022

Ex Libris

 

Dus ik was al hartstikke blij met dit boek en de illustraties... zat er ook nog een superleuke en zeer toepasselijke ex libris in. 


Dat hele idee van een ex libris (uit de boeken),  bevalt me buitengewoon. Je ziet het bijna nooit meer en ik heb er zelf nooit eentje gebruikt. En als ik nu niet bijna al mijn boeken wegdeed, zou ik er alsnog aan beginnen. Maar ja...

Vroeger lieten mensen er gewoon eentje ontwerpen. En er waren ook kant-en- klare ontwerpen. Ik ben er trouwens niet achter gekomen of deze hierboven van Hans Borrebach zelf is. 

Heel toevallig heb ik net een boek gelezen over de kunstenares Fré Cohen. Een boeiend boek. Zij maakte ook ex librissen (naast heel veel ander werk). 
Deze drie zijn van haar en dat zijn toch echt kunstwerkjes, vind je niet. 

En op dat boek kom ik nog terug. 


22 opmerkingen:

Judy zei

Echte kunstwerkjes! Jammer dat dat in ongebruik is geraakt, ex librissen.

Petra zei

Ik gebruik altijd een ex libris in mijn boeken, al bijna 50 jaar. Speciaal voor mij ontworpen door mijn opa.

Bertiebo zei

Wat leuk, Petra.

Mevrouw W. zei

Ik had er nog nooit van gehoord! Als ik weer eens door boeken blader zal ik eens opletten of die er één bevatten.

Iris Flavia zei

Love the one with the cat most, cute! Had to look up Ex-Libris, oh, my, all the things I do not know about ;-)

Sjoerd zei

Een eigen Ex-Libris lijkt me wel wat...

Emie zei

De Ex Libris uit Babs bootje is leeg gebleven, dat is jammer. Maar mooi en toepasselijk is ie wel!

miekequilt zei

Toevallig was ik bij een vriendin en die had een tang om een ex libris in een boek te zetten. Er zat een reliëf rand om en haar eigen naam stond erin. Nu ben ik aan het zoeken waar ik zoiets kan bestellen. Maar lees ik nou dat je je boeken wegdoet? Er zullen er nog genoeg overblijven, denk ik. Want je verzamelt zo veel. Mijn boekenkast wordt ook aangepakt , maar dan omdat het er een rommeltje is.

Bertiebo zei

Emie, ik denk dat die Ineke, de eigenares van het boek die er dus wel haar naam in schreef, niet wist wat het was. Of ze vond het zonde om te gebruiken, dat kan ook

Bertiebo zei

Niet alles, maar wel veel. En dan is er nog echt wel een en ander over, Mieke

berber zei

van dezelfde schrijfster, A.M. Nachenius-Roegholt, heb ik ook een boek, Lot speelt in de levensloterij. Moet mn jeugdboeken (en boeken voor oudere meisjes) toch maar weer eens opzoeken, maar dan moet ik op een tafel klimmen en dat lukt niet meer. En dan ook kijken naar boeken die geïllustreerd zijn door Hans Borrebach.

Jolande zei

Inderdaad kunstwerkjes.

Janne zei

Toen mijn oudste dochter promoveerde (archeologie) hebben wij voor haar ex-libris, een reliëf-tang met haar initialen, een troffel en een passende spreuk, laten maken.

Mormorsweb.blogspot.com zei

Die exlibris zou inderdaad heel goed van hans Borrebach kunnen zijn. Wel zijn stijl.

Emie zei

De tang waar Mieke en Janne het over hebben heet ook wel een droogstempel. Misschien vergemakkelijkt dat het zoeken ernaar?

Els04 zei

Ja, cool!

In de weer zei

Juweeltjes !

Marthy zei

Heel mooi!

Céline zei

Ik had nog nooit van een ex libris gehoord. Maar nu gelukkig wel.

Ferrara zei

Ik heb er zelf een, ooit ontworpen door een vriend met een grafische opleiding. Het origineel staat in een lijstje in de kast, na meer dan 30 jaar ben ik wel door de voorraad heen. Als ik een boek afschafte verwijderde ik de Ex-Libris en gebruikte hem opnieuw. Ik hoor je denken laat zien, maar dan moet ik op internet veel prijsgeven (naam, geboortedatum, geboorteplaats) en je weet daar ben ik voorzichtig mee.

Anoniem zei

Ik weet het, maar jammer is het wel.

Miriam zei

Mijn vader liet ons als kind elk een ex libris ontwerpen en verdeelde daarmee meteen de aanwezige kinderboeken tussen ons vieren. Ik koos een stempel van een kievit (uit de stempelwinkel in Amsterdam op de Heiligeweg) met daarbij de letter M. Mijn zusje had een simpelere afbeelding die ze zelf getekend had, met daarbij de tekst "Een boek is als een bloem in de kast". Nog steeds bezit ik een paar van deze boeken en het is een mooie herinnering aan mijn vader, die wel echt een onderwijsman in hart en nieren was. Dat vind ik ook een beetje blijken uit deze "opdracht".