Totaal aantal pageviews

vrijdag 14 juli 2023

Pluk, pech, prachtig!

Ik denk echt dat bijna iedereen in Nederland Pluk herkent. Pluk van de Petteflet. Het jongetje dat rondrijdend in zijn rode kraanwagentje van alles meemaakt. 
Ga maar na, ik ben best al oud en ik heb het boek zelf gelezen en voorgelezen aan zowel kinderen als kleinkinderen. Pluk verscheen voor het eerst in 1968, toen waren het korte verhalen in de Margriet. 

Enfin, dit is een kaart. En ik verstuurde die kaart aan een familie in Westkapelle. Dat zit zo: 

 Toen we vanaf Westkapelle onderweg waren naar Domburg, kregen we pech met de fiets. Met de e-fiets. We hoorden een enorme knal en de fiets stond stil. Blokkeerde in een klap. Geen beweging in te krijgen. Mijn man dacht dat het de motor was. We stonden daar erg ongelukkig op een fietspad met een weg ernaast. Ik ging maar eens bij het dichtstbijzijnde huis informeren waar we eigenlijk precies waren. 

Toen we dat wisten konden we de verzekering bellen.  De deal is dat je dan naar een fietsenmaker wordt gebracht of naar huis. Nou eer ik duidelijk had kunnen maken waar we ons bevonden  namelijk op Walcheren en dat dat niet ons huisadres was en ook niet ons verblijfadres, dat dat laatste best ver was en dat we over waren gevaren van Zeeuws -Vlaanderen naar Walcheren,  was er toch wel een stief kwartiertje voorbij. 
'Ooh dus u bent in een plaats die Walcheren heet'. 'Neehee het is geen plaats. We zijn in de buurt van Westkapelle. Maar we wonen hier niet, we zijn aan het fietsen'. 'Ja en die boot dan, is dat uw boot'. Enzovoorts. (Mensen zorg toch voor een basis-topografische kennis)

Achter het huis waar ik geïnformeerd had bleek een minicamping te zijn en de vrouw aan wie ik het adres had gevraagd zei dat we rustig in de tuin mochten wachten tot er hulp kwam. Een hele lieve jonge vrouw met een schattig kindje. Mijn man kreeg koffie en eigenlijk zaten we daar best lekker en gezellig te kletsen. 

Binnen een uur zou er hulp komen. En dan zouden we wel verder horen hoe of wat. Goed geregeld dus. En inderdaad, op de afgesproken tijd kwam er hulp. Maar toen was die al niet meer nodig. Tien minuten eerder had de buurman van de vrouw, tevens haar schoonvader, nog even naar de fiets gekeken en hij zag meteen wat er aan de hand was. Het fietspompje was tussen de achterband en het frame gekomen, ter hoogte van het slot. Waardoor het wiel in een klap blokkeerde.  Er was dus niks aan de hand met de motor. We belden snel de verzekering en konden onze weg weer vervolgen. 
Naar Domburg waar ik het al eerder over had en vandaar weer naar Vlissingen. Ruim op tijd voor de laatste boot. 
We dachten dan eten we even wat in Vlissingen bij de boot. Alles dicht. Toen dachten we dan gaan we richting Groede en eten wat in een strandtent. Alles dicht. En dat op de langste dag. 

Maar die zonsondergang, die pikten we maar mooi mee. Een echte was het,  zoals dat hoort in Groede. Op de langste dag.  Prachtig dus.


En wat heeft Pluk er nou mee te maken? Nou die kaart kocht ik, thuis gekomen, als bedankje omdat de campingmevrouw net Pluk aan het voorlezen was. 


24 opmerkingen:

Judy zei

Wat een gedoe met die fiets, zeg! Maar aardige mensen daar in Westkapelle!

izerina zei

Ja er bestaan hulpvaardige mensen

roentare zei

Love the sunset photo though

Koffie Digitalix zei

Een beetje topografische kennis is niet weg maar volgens mij is luisteren ook belangrijk. Kan je daarna even gaan google-en...
Fijn dat het zo makkelijk op te lossen was.

sjannesblog.com zei

Leuk verhaal, liep dus met een sisser af.

Elizabeth zei

3x p... wat een leuk verhaal.. Pech met je fiets hebben is natuurlijk niet leuk, maar de reuring eromheen was toch wel weer leuk.
Op het eind dacht ik 'nou, en waarom nu Pluk?' En ja hoor, daar kwam het...
En nu ga ik maar eens snel achter een exemplaar van Pluk aan, want ik denk dat Guus het ook heel leuk vindt!

Iris Flavia zei

Quite an adventure! And I love the turn it took with the book!

KnutzEls zei

Waar een fietspomp al niet toe leiden kan. En Pluk is al een beetje een klassieker. Ga ik ook maar weer eens lezen.

Sjoerd zei

Een geluk bij een ongeluk. Maar wel fijn dat deze mensen je konden helpen.

Marieke zei

Gelukkig liep het met een sisser af. Leuk idee om zo'n toepasselijke kaart te sturen.

Kitty zei

Geweldig verhaal weer Bettie en fijn dat het meeviel. En Pluk, tja wat kan daar nou tegenop... ;) We hebben vorig jaar voor Daan het boek gekocht en toevallig kwam ik van de week op FB ook iets over Pluk tegen, met foto's. Ik zal je wel even taggen.

Charlie zei

Een mooi verhaal Betty met een goede afloop! Dankzij een bijdehante schoonvader! En z’n hartelijke schoondochter! Maar het is zo treurig dat gebrek aan algemene en topografische kennis!! Ondanks alle digitale technieken die de mens tegenwoordig ter beschikking staan. Luisteren kunnen ze leren!! Ook heel belangrijk!!
Erg attent om die kaart van PUK te sturen!👍

Mormorsweb.blogspot.com zei

Zo fijn met hulpzame mensen. En inderdaad, gewoon aardrijkskunde, gewoon de steden en paatsen én eilanden kennen; dat zou heel veel schelen. Hetzelfde hier hoor.Toen ik nog decaan was en een van de jongeren vroeg waarvoor je topografie nodig had, er was immers GPS, dan zei ik:"als je nu vrachtwagenchauffeur was, of expediteur, dan is het een voordeel om te weten dat je niet over Viborg moet als je naar Odense wilt.

mrs H. te B. zei

Leuk om dan even een kaart te sturen als bedankje!

Ferrara zei

Wie denkt daar nou aan, een losse fietspomp. Eind goed, al goed. Topografie? Ik wist niet wat ik zag dat onze kleindochter een kaal A-viertje had van de provincie Overijssel, waarop alle plaatsnamen een nummer hadden. Deventer is 19, Zwolle 28, ik noem maar wat. Atlas, landkaart met hoogteverschillen, rivieren en kanalen aangegeven, nooit gezien en nooit van gehoord. Ik kom steeds meer tot de ontdekking dat twee van mijn kleinkinderen op een slecht scorende basisschool zaten. Ze zijn inmiddels volwassen, maar het ontbreekt ze wel aan enige basiskennis. Doodzonde!

nicole orriens zei

Jeetje, een dag met veel tegenvallers maar uiteindelijk meer moois!

biebkriebels zei

Wat een komische spraakverwarring! Fijn dat het nog goed gekomen is.

Anita Willems zei

Nou, je maakt wat mee onderweg!
Ach, en Groede en een zonsondergang is geen straf.
Maar wel een lange dag op deze manier.

In de weer zei

Een dag waarop jullie van alles meemaakten, maar ja het was dan ook de langste !

Marthy zei

Wat aardig van die mensen om jullie zo te helpen. Er zijn gelukkig heel veel aardige mensen op deze wereld en ik ben blij dat ik altijd een fietsenmaker bij de hand heb.

Mevrouw Niekje zei

Wat lief van die mensen, en wat lief van jou!

miekequilt zei

Fijn dat het uiteindelijk goed afliep. Ik ben helemaal niet goed in aardrijkskunde, dus ik zou ook niet meteen weten waar je was. Gelukkig liep het goed af. En wat een enige kaart stuurde je, die valt wel in de smaak.

schrijfselsvanmij zei

Leuk verhaal!
Toevallig kocht ik laatst een boek met verhaaltjes van Annie MG Schmidt als cadeautje voor een lief klein babietje

Jolande zei

Wat een gedoe zeg om uit te moeten leggen waar je bent, maar fijn dat je zulke aardige mensen tegenkwam.
Pluk (en eigenlijk alles van Annie M.G) blijft leuk, dat kaartje zullen ze vast heel leuk vinden.