Totaal aantal pageviews

vrijdag 4 augustus 2023

Oppenheimer

 

Kan je er tegenop zien om uit vrije wil naar de bioscoop te gaan? 
Ja hoor, dat kan makkelijk, heel makkelijk. Ik zag er tegenop, maar ik ging toch. 
Ik wilde de film graag zien omdat het een interessant stuk geschiedenis betreft. Toch  zag ik er tegenop omdat de film drie uur duurt en dat is (voor mij) eigenlijk te veel van het goede. 
Belangstelling en nieuwsgierigheid wonnen, dus we gingen. 
Op zondagmorgen om 10.15. Was het 's avonds geweest, dan zou ik niet gegaan zijn en dan had ik een spannende, boeiende, zeer goede film gemist.
Had het korter gekund? Ik denk het niet. 

Het verhaal: J. Robert Oppenheimer (1904-1967) is een briljant natuurkundige. Maar je leert hem al kennen als hij nog student is, dan al een geniale eenling tussen al het geweld van zijn  professoren.  In 1942 krijgt hij de leiding over het Manhattan-project dat wordt opgezet in Los Alamos. Met zo'n driehonderd mensen werkt Oppenheimer zich te pletter daar in de woestijn en ontwikkelt het eerste massavernietigingswapen: de atoombom. Hij wordt niet voor niets de vader van de atoombom genoemd. 
En dan moet dat wapen getest worden. Er is een kleine kans dat het wapen de hele wereld zal vernietigen. Dat gebeurt niet;   het lukt en dat leidt tot Hiroshima en Nagasaki. Tot de dood van velen dus, maar ook tot de redding van vele anderen. 
Aanvankelijk wordt Oppenheimer de hemel in geprezen, maar dat blijft niet zo. Als hij zich gaat verzetten tegen de ontwikkeling van de nog heftigere waterstofbom en tegen de legerleiding, wordt hem dat niet in dank afgenomen.

Alweer een absolute aanrader, deze film. Prachtig gemaakt (en gefilmd) en voor zover ik weet heel echt. 

Ik was trouwens een echte Barbenheimer, want even eerder was ik naar Barbie. En als deze twee films de redding van de bioscoopwereld betekenen, dan heb ik daar maar mooi aan mee gewerkt!

20 opmerkingen:

roentare zei

Seems like a well made movie.

Nietzomaarzooo zei

Dan zou ik inderdaad ook een ochtendsessie pakken voor zo'n lange film.

Sjoerd zei

Ik vrees toch dat ik dan helemaal doorgezeten raak, of voortijdig in slaap val.

izerina zei

Ik wacht tot hij op tv/netflix komt. Kan ik de film in twee delen zien

Iris Flavia zei

I´m not a cinema-fan. Last time was 2015 or such, "A head full of honey" (great movie!) on a Sunday morning. Few people hence.
But this one sounds interesting. I still have the Hiroshima-book on my kindle. It was too disturbing, so I took a break... years ago. Thank you for the reminder.

Judy zei

Ideaal, een film kijken in de ochtend! Ik ken het verhaal van Oppenheimer, ooit een film (?) of docu over gezien. Het blijft dubbel, want mijn vader had het Jappenkamp niet overleefd als de bommen niet gevallen waren.

Emie zei

Onze kleindochter liep zich al te verheugen op de Barbiefilm. Ik denk dat Oppenheimer een belangrijke film maar ik vrees dat ik hem zal missen.

Kitty zei

Dat was dan een hele zit!

nicole orriens zei

Ik heb nog geen van beide films gezien, ondanks de hype. Maar ik ben wel benieuwd.

Céline zei

Ik ben voor het laatst naar de bioscoop geweest in 2019, naar een Buurman en buurman film. Tot nu toe vind ik het aanbod van de film niet interessant, Barbie en deze film sla ik over.

elly zei

Hij komt vast wel een keer op tv. Als ik tijd van leven heb 🤣

Marthy zei

Ik had er al over gelezen, lijkt me een reuze interessante film. Net als Elly zeg ik dan maar: hij komt vast wel een keer op de tv.

miekequilt zei

Ik las niet goed en dacht dat er Opperdoeser stond. De lekkere aardappel.
Dit lijkt me een interessante film. Wij hebben sinds kort ook een echt filmhuis, wie weet kan ik hem daar zien.

Elizabeth zei

Ja, 3 uur zitten is ook wel erg lang. Maar als je echt geïnteresseerd bent...

Mevrouw Niekje zei

IK heb het geduld niet meer voor films, thuis in ieder geval niet. De bioscoop ben ik al jaren niet geweest. ER is hier in mijn woonplaats een heel groot complex neergezet en mijn man gaat regelmatig. Hij gaat dan ook 's ochtends of midden op de dag. HIj wil Oppenheimer ook zien, ik zal eens bedenken of ik mee ga. Wie weet doe ik het wel!

Jolande zei

Ik hoor veel mensen die zowel naar Oppenheimer als naar Barbie gaan. Ik wil ze allebei wel zien, maar dan zal ik toch moeten wachten tot ze op tv komen.

Hans zei

De bioscopen doen het goed deze zomer, de films en de Hollandse zomer zorg daar wel voor.
3 uur is lang, maar er zit vast een pauze in.
Het lijkt me een heel interessante film, een ingrijpend stuk geschiedenis. Hans

Bertiebo zei

Nee, in ons filmhuis geen pauze. Nooit. Geen reclame en geen gesnoep.

Iris Flavia zei

The movie is in the TV-news right now. Crazy.

Mrs. T. zei

Ik ben er afgelopen vrijdag ook geweest. prachtige, indrukwekkende en belangrijke film. Wat een leven heeft Oppenheimer geleid.