Totaal aantal pageviews

vrijdag 25 augustus 2023

Staar

 


Midden in de Coronatijd kwam ik terecht in het ziekenhuis afd. oogheelkunde. Met een ontsteking. 
Dat werd opgelost, maar tegelijkertijd werd staar geconstateerd in allebei de ogen. Ik kwam in aanmerking voor zo'n operatie. 
Ik had daar toen geen zin in, het was niet dringend,  want ik had het niet eens gemerkt dat ik het had,  dus ik schoof het voor me uit. 

De laatste maanden ging het echter heel hard achteruit dus ik belde voor een afspraak. Helaas, dossier niet meer aanwezig en een patiëntenstop voor een jaar. Ik kon niet eens op een wachtlijst. 
En hoewel misschien wel een beetje een geval van eigen schuld dikke bult, schrok ik wel want ik zie echt slecht. 
Dus ik belde de verzekering (die hebben geen beste aan mij dit jaar) om te informeren waar ik dan eventueel terecht kon. Dat bleek ook in mijn woonplaats te zijn. Daar is net een afdeling van een ander oogheelkundig centrum, dat in Zaandam,  gevestigd. 
Hoppa, eerste consult binnen een paar weken en operatie ook binnen een redelijke tijd. Dat laatste moet dan wel in Zaandam plaatsvinden. 

Dat is wel super. Er wordt toch wel heel hard gewerkt om alles weer voor elkaar te krijgen heb ik de indruk. Ook mijn huisarts heeft inmiddels weer een paar artsen erbij in haar praktijk zag ik. Maar dit terzijde. 

Wat ik ook bijzonder vind,  is hoe dat eerste consult plaatsvond. 
Ik kwam binnen. Aan de balie een receptioniste die een en ander noteerde en 'een paar testjes deed'. 
'Nou', zei ze toen,  'gaat u in de wachtkamer zitten en maak een lekker kopje koffie voor u zelf en dan wordt u geroepen voor nog een onderzoekje'. 
Zo ging het.  Ik tapte en dronk een heerlijke cappuccino  en inderdaad daarna weer een aardig iemand die wat ging opmeten. 
Vervolgens kwam ik bij een derde persoon terecht en bij hem moest ik ook echt laten zien wat ik kon. Dat was niet veel vond ik zelf, maar voor de rest was alles oké en zo kwam men tot dezelfde conclusie als toen in het ziekenhuis: staar. 
Toen weer terug naar de balie en daar werd een afspraak gemaakt voor de oogarts. 'Die gaat dan vast druppelen mevrouw en dan wordt er echt een afspraak gemaakt  voor de ingreep'. 
Al met al was ik toen dus al door drie mensen gezien en heb ik een afspraak met de oogarts.  Had ik bovendien diverse mensen gesproken: de afdeling in het ziekenhuis, de assistente van de huisarts voor een verwijzing, twee mensen van de verzekering... 

't Is wat! 


26 opmerkingen:

Judy zei

Dat was de medische molen! Sterkte! Ik hoop dat je gauw kunt worden geholpen!

Miriam zei

Al die aparte klinieken enzovoorts doen me wat vreemd aan. Maar ik moet zeggen dat mijn moeder bijvoorbeeld via Eyescan snel, efficiënt en goed geholpen werd op een soortgelijke manier als jij beschrijft.

ella zei

Wat een gedoe allemaal, kan dat niet simpeler zou je bijna denken maar ja, als ze je maar van je staat afhelpen, dat is het belangrijkste. Gelukkig heb ik er nog geen last van. Groetjes Ella

Sjoerd zei

Als je eenmaal in die mallemolen terecht komt ben je wel onder de pannen... Maar gelukkig gaat er op deze manier wel wat gebeuren. Succes ermee.

Charlie zei

En na de ingreep gaat er weer een wereld voor je open! Veel succes !

Emie zei

Een hele generatie boomers komt er aan, het is maar goed dat ze daar op inspelen. Ik hoop dat je snel geholpen wordt.

Mevrouw W. zei

Bij ons is het op oogheelkunde in het ziekenhuis ook heel erg druk en zijn er lange wachtlijsten. Dat was voor corona ook al en het zal nu nog wel erger zijn.
Fijn dat jij in elk geval nu snel geopereerd gaat worden. Iedereen zegt altijd dat een staaroperatie meevalt.

Marieke zei

Sterkte met de ingreep.👍

In de weer zei

Wanneer alles goed gaat met de operatie, weet je pas wat je al een tijd niet hebt gezien.
Ik kom niet vaak in een ziekenhuis, maar wat mij opvalt is dat iedereen heel vriendelijk en geduldig is.

nicole orriens zei

Wat fijn dat je door de verzekering nu toch een plek hebt kunnen vinden waar je sneller geholpen wordt.

Elizabeth zei

Je eerste plaatje vind ik zo leuk!
Als je een goede kliniek treft, is het zeker niet verkeerd om daar geholpen te worden.
Ze hebben specifieke ervaring en zijn vaak heel cliëntvriendelijk...

Ferrara zei

Op naar helder zicht. Eens met 'In de weer'. Als het klaar is, zelfs al na één oog weet je wat je niet meer of anders zag.
Succes.

izerina zei

Dat is wel een geluk,om nu geholpen te worden. Wat zal straks de wereld er helder uitzien?

Petra1945 zei

Ik heb het eerder dit jaar gehad. Niks geen wereld van verschil... dat roept iedereen, maar bij mij is er geen verschil dienaangaande. Wel leef ik nu een groot deel van de tijd zónder bril. Scharrelen in huis, lezen, computeren. Als ik de deur uitga zet ik wel een bril op -- voor in de verte.
Ze overlegden hier (= ziekenhuis) tevoren wat je wilt bereiken dus daar moet je wel even over nadenken. En ik heb mijn cilinders laten aanpassen, anders had ik het nóg niet zonder bril kunnen doen -- maar dat is een behoorlijk bedrag, dat ik zelf moest betalen.

miekequilt zei

Fijn dat je toch geholpen wordt. Ik vind de zorg in Nederland niet zo slecht als altijd wordt beweerd. In mijn geval snelle actie en snelle doorverwijzing.
Hopelijk ga je verschil merken na de operatie en zie je de wereld weer fris en vrolijk.

elly zei

Ja heel herkenbaar. Ik ga ook naar een Berg,an kliniek. Wel allemaal heel vriendelijk. Maar nu hoef ik niet meer zo vaak. Uitbehandeld, niks meer aan te doen. Gelukkig zie ik nog steeds wel hoor al is het heel slecht. Maar aan jouw staar is gelukkig wel wat te doen. Succes. Dat zal een hele verbetering zijn .

Marthy zei

Wat goed dat je zo snel geholpen wordt. Ik hoop voor je dat het verbeteren gaat met je zicht. Ik zit iedere twee jaar bij de oogarts, een hele fijne vent trouwens. Mijn moeder had heel ernstig glaucoom en dat is ontiegelijk erfelijk, vandaar.

Els04 zei

wow, sterkte!

Jolande zei

´t Is zeker wat...meer dan een jaar wachten, patientenstop; echt erg.
Maar gelukkig voor jou was er toch een oplossing en nog wel dichtbij en Zaandam is toch ook niet echt heel ver weg.
Ik wens je veel sterkte voor de operatie en hoop dat je wereld er straks weer heel helder zal uitzien.

Elly zei

Je gezichtsvermogen knapt er vast enorm van op. Doet me denken aan een tante van mij. Ze belde mijn moeder op en zei: Martha, ik kan weer zo ontzettend goed zien. Ik kijk in de spiegel en schrik me rot. Wat een ouwe kop. Gelukkig kon ze er zelf om lachen.

roentare zei

It would have been a frightening journey for you.

Nietzomaarzooo zei

Moest lachen om de reactie van Elly.

Heb ook een staaroperatie gehad. Maar aan 1 oog, de andere hoefde nog niet. Maar omdat ik al jarenlang contactlenzen draag, bleven de resultaten bij de optometrist verschillend. En heb cilinders in mijn ogen. Dus veel keren terug om weer te meten. Vond het fijn dat ze zo zorgvuldig waren. En lachen dat er een heel rijtje gedruppelde mensen zat die allemaal leken te huilen. Operatie was echt fluitje van een cent. Geen enge naalden bij mijn oog, verdoving met een druppel. En een kalmeringspilletje - de eerste in mijn hele leven. Dus was zeeeer ontspannen en dat helpt. En de dag erna, toen ik het beschermende kapje eraf mocht halen; heel erg prettig. Ik zag met dat ene oog weer dingen die ik voorheen vaag zag. En zulke mooie kleuren ook! Hoop voor jou dat het ook zo'n ervaring wordt.

johmar zei

Toch komt dan in mij de gedachte op, niet zo vreemd dat de zorg onbetaalbaar is. Dat er zorgvuldig gehandeld word oke, maar toch.

Mrs. T. zei

Fijn dat het uiteindelijk allemaal zo soepel verliep.

Koffie Digitalix zei

Dat doen die speciale oogklinieken goed.
Ik ben nog steeds blij met de operatie, al hoor ik dinsdag pas met zekerheid of alles is gelukt. Denk het wel. Er is een wereld voor mij open gegaan.

sjannesblog.com zei

Wat goed zo'n extra kliniek. Nu duurt het wachten tenminste niet eindeloos lang, want ik kan me voorstellen, dat je zo'n operatie maar het liefst gehad wilt hebben.