Totaal aantal pageviews

woensdag 9 augustus 2023

Puzzel

We waren in het Stadsmuseum van Harderwijk en daar was een kleine  tentoonstelling  over het werk van Jan van Haasteren. Vrolijk en vol humor. Getiteld: Alle gekheid op een stukje. Nog te zien tot 14 januari.

 Kijk, een Jan van Haasteren puzzel. 

Ik heb hem net gekocht en de titel is 'Vrijdag de dertiende'. 
Dat vind ik leuk, omdat wij op vrijdag de dertiende zijn getrouwd en dat bracht ons geen ongeluk. (Klopt onmiddellijk op ongeverfd hout).
 

Ik legpuzzel niet vaak en als ik het doe,  dan alleen Jan van Haasteren. 
Omdat ik het echt leuk vind en fanatiek word zodra ik begin, stel ik het maken nog even uit. Want áls ik eenmaal begin, kan ik ook niet veel anders meer. Deze is 1000 stukjes. 


Jan van Haasteren begon met een eigen strip en met reclametekeningen, maar vanaf 1980 werden die  tekeningen uitgegeven als puzzels. En vanaf 1995 ging Jan speciaal voor Jumbo puzzelplaten tekenen en werd het een officieel merk met een eigen logo. Hij heeft een contract bij Jumbo voor het leven. Inmiddels is van Haasteren 87 jaar oud en tekent nog steeds drie puzzelplaten per jaar. Er werken sinds 2013 ook andere tekenaars in de studio: Dick Heins en Rob Derks

Wat ik verder nog leerde is dat iedere plaat een bepaalde stramien heeft. Altijd een hoge horizon, zodat op de voorgrond veel ruimte is om het verhaal te vertellen en zonder veel overlapping. Ook altijd een zig-zaglijn in de voorstelling:


En tenslotte een aantal figuren dat altijd in de puzzel voorkomt.  Dat op zich is al een puzzel:


Oh ja en ook nog vaak een zogenaamd lopend vuurtje. Bijvoorbeeld een stuiterend balletje door de hele voorstelling heen, of een papieren vliegtuigje. Zoiets.
 
Hmm... ik krijg nu toch wel erg veel zin in de puzzel!

Deze kleine tentoonstelling zit dus vol humor en die humor verbindt : Jan van Haasteren en Marius van Dokkum. De laatste heeft een eigen museum in Harderwijk. En daar ga ik het natuurlijk ook nog over hebben. 

22 opmerkingen:

Judy zei

Hoe krijgt ie het voor elkaar, zulke gedetailleerde tekeningen! Prachtig! Jij bent wel even zoet dus.

Mevrouw W. zei

Marius van Dokkum is ook zo leuk! Ik ben benieuwd of je daar net zo'n interessant verhaal bij hebt als nu bij Jan van Haasteren. Alvast veel puzzelplezier!

izerina zei

Gewoon beginnen

sjannesblog.com zei

Zo leuk!

Miriam zei

Dankjewel voor de info! De puzzels van hem kende ik wel natuurlijk maar over Jan van Haasteren wist ik werkelijk niets.

Sjoerd zei

Je ziet meteen aan het plaatje dan het een Jan van Haasteren is.

Marieke zei

Leo kan er geen genoeg van krijgen. Dus mocht je meer belangstelling hebben, we hebben er genoeg: Jan van Haasteren puzzels.

Kitty zei

Erg leuk die puzzels. Wij hebben er een aantal jaren achter elkaar met kerst een familieprojectje van gemaakt :) Ik was ook altijd op zoek naar de haaienvin, de verstopte oogjes, de kat enz. Nu met de kleinkinderen over de vloer lukt het even niet maar als ze wat groter zijn, wie weet...

KnutzEls zei

In de wandelclub worden dit soort puzzels ook over en weer geruild. Ik vind vooral de plaatjes zo leuk. En had je vroeger geen kalenders van Jan van Haasteren?

Elizabeth zei

Je houdt van Jan van Haasteren puzzels of niet... Persoonlijk vind ik ze er-rug druk en word ik er een beetje kierewiet van.
Maar als afbeelding bekijken is wel leuk, omdat er veel details zijn!

roentare zei

Arts in the form of puzzles! Love these on display

N8W8 zei

K heb ook een paar (oude) Jan van Haasteren-puzzels. Zo leuk altijd om ze in elkaar te zetten, ik word er altijd vrolijk van.
Door gezondheidsproblemen kan ik dit jaar niet op vakantie maar jij neemt me (onbewust) mee door je blogs! Ik heb ook zo genoten van je stukjes over Zeeland en België!
Hartelijk dank daar voor en wat heb je altijd een mooi oog voor details!
Chapeau!!!!

schrijfselsvanmij zei

Zijn ook de enige puzzels die ik (heel af en toe) leg

Jolande zei

Die tekeningen vind ik altijd fantastisch, maar legpuzzelen doe ik niet.

Janny zei

Ze zijn altijd erg leuk, ik heb er ook al heel veel van hem gemaakt, volgens mij deze ook. Succes met het puzzelen!

ireneinhetatelier zei

Mijn moeder was een grote fan van deze puzzels en ze heeft me echt aangestoken. Ze zijn druk en je kun haast niet meer stoppen. Die vaste figuurtjes, de grappige scènes, elke puzzel is een feestje!

Emie zei

Leuk, deze weetjes over de maker van die fantastische puzzels. Ik ben niet zo'n legpuzzelaar maar onze dochter mag het graag doen in de vakanties en dan altijd een Jan van Haastrecht.

Bettie zei

Wat lief deze reactie. Dankjewel.

Bettie zei


Wat leuk dat je hier kwam kijken, Janny. Ik was ook even bij jou. Mooie kaarten zeg.

In de weer zei

Ze zijn zó mooi !

Iris Flavia zei

Well, no wonder your marriage is great. Mum used to say Friday 13th is her happy day, too :-) )Knocked on our wooden floor).
Puzzles sure saved my sanity when I broke my foot. I did and do them online, though - no space required.
Happy puzzling!

Marion van de Sande zei

Om dezelfde reden begin ik vrijwel nooit aan een puzzel: ik weet dat ik dan doorga tot hij af is en die tijd heb ik rond de kerstperiode nooit (dat is de enige tijd dat ik aan puzzelen denk).

Wij waren vorig jaar weer eens in Harderwijk, het museum van Marius van Dokkum is me erg tegengevallen, ik hou gewoon niet zo van zijn stijl, hoewel er een paar mooie stillevens waren, dat wel