Totaal aantal pageviews

zaterdag 2 september 2023

De vierde plinth

 

Altijd gaan wij in London als eerste naar Trafalgar Square (en daarna eten bij de Griek). En dat deden we ook deze keer met onze kleindochter.
Nelson, admiráál Nelson is er natuurlijk altijd. Niet te missen. Hij staat in het midden. 
Dan zijn er vier plinten met een beeld erop,  op de vier hoeken van het plein. Drie daarvan zijn altijd hetzelfde. Alleen op de fourth plinth (sokkel) staat telkens iets anders en ik ben ook altijd nieuwsgierig wat het nu weer zal zijn.  Nou, dit dus deze keer:

Het kunstwerk heet Antelope en is gemaakt door Samson Kambalu uit Malawi
Het is gebaseerd op een foto  van de Afrikaanse predikant John Chilembwe en de Europese missionaris John Chorley. Een foto gemaakt in 1914 bij de opening van een kerk. 
Chilembwe heeft een hoed op. En dat is bijzonder. Dat mocht namelijk niet. Het was Afrikanen verboden een hoed te dragen in het gezelschap van witte koloniale overheersers. 
Een jaar nadat de foto werd gemaaakt,  leidde deze Chilembwe een opstand tegen de overheersing. Hij werd gedood en zijn kerk werd verwoest. 

De kunstenaar heeft Chilembwe heel groot gemaakt om zo de aandacht te vestigen op de  geschiedenis van het het Britse kolonialisme. 


Ik heb trouwens gelezen dat de minister van Defensie heeft voorgesteld om op de vierde plinth een beeld te plaatsen van Alan Turing. 
De Britse regering heeft kort geleden verontschuldigingen aangeboden aan de LGBT-veteranen. En zo'n beeld zou dus heel mooi en zeer gepast zijn.
Alan Turing is echt een held, een oorlogsheld, een groot man. Door wat hij deed, de Enigmacode kraken,  heeft hij miljoenen levens gered en als dank is hij na de oorlog misdadig behandeld. Omdat hij homo was. 
In en in triest. Daarom zou het mooi zijn als dat beeld er kwam. Vind ik.

Tja, steeds een nieuw beeld op de vierde plinth... Jarenlang heeft men gedacht dat dat was om die plinth in feite vrij te houden. Om er dan na de dood van de Queen een beeld van háár te kunnen plaatsen. Kan nog steeds. Je weet het niet...

18 opmerkingen:

Judy zei

Wat interessant, nooit geweten van die lege plinth. Het beeld dat er nu staat is mooi vanwege de koloniale geschiedenis. Maar ik vind ook dat Alan Turing een beeld verdient.

Sjoerd zei

Turing was inderdaad een echte held, men weet het niet, maar hij heeft meer voor Engeland betekend dan die zeerover.

Bertiebo zei

En niet alleen voor Engeland, Sjoerd.

miekequilt zei

En nu ben ik wel heel benieuwd wat de vierde plinth is.

Bertiebo zei

Op de vierde plinth (sokkel) staat iedere keer iets anders, Mieke. Nu dus dat beeld Antelope. Er staat een plinth op iedere hoek van het plein. De beelden op de andere drie veranderen niet.

ireneinhetatelier zei

De Queen kan op veel andere plekken wel een standbeeld krijgen! Deze mannen moeten de aandacht krijgen voor hun daden.

Mormorsweb.blogspot.com zei

Ik hoop echt dat wij mensen iets leren van onze vroegere verdommingen!
Ik wist het ook niet, van die plinten, maar vind het idee om vroeger verguisde mensen en vergeten helden een beeld te geven fantastisch!

Nietzomaarzooo zei

Weer een interessant verhaal. Die vierde plinth lijkt me een mooie plek voor aktuele zaken. Mag Turing wel een vijfde! Al is zijn zaak nog steeds aktueel.

Jolande zei

Ik ben nieuwsgierig en kijk daarom altijd wat er op the fourth plinth gaat komen, maar het is natuurlijk leuker om het dan in het echt te kunnen bekijken.
Ik heb ook altijd gedacht dat hij leeg bleef tot er een statue van jouw favorite queen zou komen na haar dood, maar zelf vind ik de wisselende beelden een leuke traditie.

roentare zei

Quite a noir with these statues and their silhouettes!

Emie zei

Wat een interessant verhaal, nooit geweten. Dat altijd dezelfde dingen willen doen, herken ik. In Parijs de Sacre Coeur bezoeken, in Rome het Pantheon.

Iris Flavia zei

Great concept with having one new statue from time to time!
That´s how to teach history!
It is so sad. I had to wiki Alan Turing. Why the heck did I not learn about him at school? Thank you!
I can´t believe what I learned at school. So sad.

Kitty zei

Ik merk dat ik zo ongeveer niks van London weet... ;)

Kitty zei

PS Ik heb wel The Imitation Game gezien, dat dan weer wel. Eens kijken of hij nog op Netflix te vinden is of zo...

Céline zei

Ik was 18 jaar oud toen ik voor het laatst in Londen was geweest. Wat ik allemaal van jou leer, had ik graag 25 jaar eerder geweten!

Bettie zei

Celine ik wist dat ook niet toen ik achttien was hè. En misschien kun je nog een keer gaan

Anoniem zei

Prachtfilm ja.

Marthy zei

Nou, van mij hoeft de Queen niet op die vierde plinth, Alan Turing lijkt me een beter idee.