Totaal aantal pageviews

zaterdag 10 februari 2024

Saul bij de heks van Endor

 Tja, ik woon de laatste tijd zowat in het Rijksmuseum. Je houdt er van of niet, maar er is altijd wel iets boeiends of  moois of raars of nieuws of..... te zien.  En omdat ik zo vaak in Amsterdam was,  kon het ook makkelijk. 

Een paar jaar geleden deden we wel eens een route in het museum,  met een boek dat we daar kregen: Familiegids. Er waren er een paar van die gidsen, over verschillende periodes. Wij deden deze keer 1400-1600. Een prachtige gids met allerlei dingen die je met kinderen zou kunnen bekijken. Bijvoorbeeld: 

Dan ga je dus op pad en op zoek naar een gebedsnoot.  Je ziet de noot in de vitrine en daar staat dan bij dat deze gebedsnoot was opgeborgen in een koperen foedraal en een zakje van rood fluweel en aan de gordel werd meegedragen. 
In de twee helften van de noot zie je de kruisdraging en de kruisiging afgebeeld. Onvoorstelbaar knap gemaakt.
In het bóék is dat zakje dan afgebeeld met een noot die je er uit kunt halen en echt gemaakt van een soort fluweelachtige stof: heel zacht. Dat vergeet je dan volgens mij nooit meer. 
 

Of je gaat kijken naar een heel bijzonder schilderij. Van Jacob van Oostsanen. Maar eerst moet je dan nog even dit dier zoeken: 


Wij moesten echt ons best doen om het te vinden en als dat dan lukt ben je gewoon blij. Dat werkt bij kinderen ook zo denk ik en dan heb je ondertussen weer een heleboel moois gezien. 
Het dier stond op dit schilderij:


Het is een doek uit 1526, getiteld Saul bij de heks van Endor. Gemaakt door Jacob Cornelisz. van Oostsanen.

In het boek worden dan een paar dingen van dit schilderij genoemd. Met de vraag of je ze alle drie kunt vinden. Bijv. Koning Saul met de rode rok, helemaal links die de heks raadpleegt over zijn toekomst. 




En dan komt er nog iets heel bijzonders. Achterin het boek zit een zaklamp van papier (plat) met een witte cirkel er op en die zaklamp kun je er uithalen.  

Het schilderij is afgedrukt op folie en daarachter zit een zwart blad. Als je die zaklantaarn dan tussen het zwarte blad en het folie schuift, zie je in die cirkel verschillende details. Net of het echt verlicht is.

Superspannend en heel erg leuk. Dat schilderij vergeet je ook nooit meer. 

Ik ben na afloop van ons bezoek naar de balie gegaan en heb de dames gevraagd te melden dat we zo genoten hebben van ons bezoek met  de familiegidsen en dat het zo jammer is dat die er niet meer zijn. Ja dat vonden ze ook en ze zouden het doorgeven. 

11 opmerkingen:

izerina zei

Wat een leuke manier van mensen/kinderen enthousiast maken

Judy zei

Knap gedaan! Het dwingt je om te kijken.

Sjoerd zei

Zo hou je kinderen en volwassenen op een leuke manier bezig.

ireneinhetatelier zei

Wat ontzettend leuk om door het museum geleid te worden. Niet alleen voor kinderen leuk, maar volwassenen gaan ook anders kijken. Ik vind het ook leuk, dat je het bij de balie gemeld hebt. Voor medewerkers ook weer een bevestiging, dat het een goed initiatief is/was. Misschien bedenken ze weer zoiets....

miekequilt zei

Ik dacht: dat ga ik met de kleinkinderen doen. Maar helaas, dat kan dus niet meer. Wat ontzettend jammer want het leek me heel leuk.
En voor de niet-kunstkenner zoals wij is zo'n boek erg leuk om meer uit je bezoek te halen dan alleen maar rondlopen in het museum.

Kitty zei

Dat zaklampidee ken ik wel, van boeken die de kleinkinderen hebben.

KnutzEls zei

Met school ben ik vaker in ons museum (Boymans-vB) geweest en ik herinner me nog de verhalen over de werken. Maar dit is moderner en nog veel leuker. Niet alleen voor kinderen.

Charlie zei

Van een gebed snoot had ik nog nooit gehoord! Erg interessant om te lezen en zo kunstig gemaakt. En dan het schilderij van Oostsanen geweldig, doet mij denken aan Jeroen Bosch! Ik vind dat het Rijks maar snel die familie gids weer in moet voeren!

Marja zei

Inderdaad ontzettend leuk zo'n gids. Ik ben 2 keer in het rijksmuseum geweest maar wist niet van die gids. Die graveringen in de noot zijn ongelofelijk knap.
Ik begon ook al te bedenken wat voor verhaal er achter zit. Toen ben ik het gaan opzoeken en de heks van Endor blijkt een geestbezweerder te zijn die vernoemd wordt in de Hebreeuwse bijbel. Voor koning Saul van Israel roept ze de geest op van een profeet op. Ofschoon niet in dat schilderij denk ik

Marthy zei

Ja, dit is spelenderwijs leren. Heel knap ontwikkeld, dat boek.

Iris Flavia zei

I would love to visit!!