Als je in een van de museumhuizen van Hendrick de Keyser Monumenten komt, krijg je info en een hartelijke ontvangst.
In Huis Bonck serveren wij aan bezoekers die dat willen een kopje thee, in een 17e eeuws kopje. Tot voor kort was daar geen koekje bij.
Omdat Bonck vierhonderd jaar bestaat dit jaar, omdat we dus jarig zijn, werd er een wedstrijd uitgeschreven. Wie bedenkt een perfect koekje voor het huis? Het moest natuurlijk wel met 17e eeuwse ingrediënten.
De prijs was een overnachting in het huis.
Enfin er kwamen heel wat inzendingen. En daaruit werd er een aantal gekozen en beoordeeld. Vrijwilliger/collega Onno, die verstand heeft van bakken, de directeur van Hendrick en Cees Holtkamp, de bekende bakker uit Amsterdam, vormden de jury.
Zij kozen een koekje dat voldeed aan de eisen en de verwachtingen Het moest haalbaar zijn, origineel en natuurlijk lekker. Bedacht door Ineke uit Vollenhoven.
Vervolgens moest er een stempeltje worden gemaakt, met een afbeelding van Huis Bonck en toen dat allemaal geregeld was, werden de eerste koekjes gemaakt en geproefd.
Nou, ze zijn heerlijk. De bedoeling is dat de vrijwilliger ze bakt beneden in de kelder (en dan niet zeventiende eeuws hoor, er staat gewoon een oventje). Het huis gaat dan heerlijk ruiken. Onno maakt het deeg.
Ik stond niet echt te springen, bij mij gaan dat soort dingen nogal eens mis. Maar inmiddels heb ik het gedaan en ze waren lekker volgens de bezoekers van die dag en mijn collega.
Het kruidenmengsel, genaamd Pouldre, maakt de smaak van het koekje. Kijk, dit is pouldre:
De bedenkster van het koekje heb ik ook ontmoet. Zij had er net overnacht toen mijn dienst begon en ze had een extra gevuld trommeltje mee voor de vrijwilligers. Leuk toch allemaal.
24 opmerkingen:
Mag je het recept ook delen? Ik bakte ooit de originele pepernoot. Ook apart
Zeker is dat leuk, ook om te proberen !
Dat is een leuk idee! Ik had nog nooit van paradijskorrels gehoord...
Aan jouw CV is weer een punt toegevoegd: koekjesbakker.
Wat ontzettend leuk en lekker.
Leuk, met die originele kruiden!
Gauw gegoogled op die paradijs korrels en lange peper. Want dat kruidenmengsel wil ik ook wel eens gebruiken. Zo'n koekje is echt bijzonder.
Wat een leuk idee, en dan met zo'n stempeltje, echt leuk!
Wat een leuk idee en zo leuk uitgevoerd!
Wat een leuke wedstrijd. Grappig dat je als vrijwilliger nu ook je bakkunsten mag vertonen
wat een leuk origineel idee en het ziet er goed uit. Als vrijwilliger raak je nooit uitgeleerd!
Origineel. En dan nog vers gebakken ook.
Het zou leuk zijn als dat kruidenmengsel in kleine zakjes of potjes te koop is. Er zullen vast wel meer bakenthousiasten mee willen experimenteren.
Doet me wel aan Ottolenghi denken heel eenvoudig maar waar haal je in godsnaam al die ingredienten vandaan.
ha die Bertiebo
mooi huis is dat , en ze vieren het op een lekkere wijze dat het al 400 jaar staat
zo bouwen ze vandaag de dag niet meer
Lange peper en paradijskotrels zijn mij onbekend. En ik bak best vaak koekjes 😊
Leuk idee. Doet me denken aan de kniepertjes in Villa Rams Woerthe in Steenwijk, maar die smaken vast anders.
Ik zie op je foto's ook Lange Lijsservies, is dat echt uit de 17e eeuw of is het van recenter datum ooit gemaakt in Maastricht.
Verzamelaars zijn er dol op.
mijn moeder zaliger spaarde antieke spulletjes.Deze kopjes staan nu bij mij in de kast.leuk om te weten.
De kopjes zijn replica's van 17e eeuwse kopjes. Maar wel uit de 19e eeuw, dus ik ben er erg voorzichtig mee
Wat een leuk idee. En wat goed dat jouw koekjes gelukt zijn.
Mooi dat de koekjes goed gelukt waren, ze worden ook leuk gepresenteerd.
Dat is een ontzettend goed idee geweest, en het resultaat ziet er zeer aantrekkelijk uit.
Vooral als je al die heerlijke kruiden zier die daarin verwerkt zijn.
Wat een origineel idee, een koekje voor een museum. En als je dan dat museum binnenstapt reuk je die heerlijke geur.
Dat zien er heerlijke koekjes uit. Ook leuk met zo’n speciale stempel. En paradijskorrels.. . Nooit van gehoord maar .geweldig!
Een reactie posten