Totaal aantal pageviews

zaterdag 13 juni 2015

Portret

Ik houd van portretten. Geschilderde portretten bedoel ik en nu lijkt het me leuk om hier af en toe eens een portret te laten zien. Zomaar eentje die ik gezien heb en die ik mooi of bijzonder of interessant of... vind.
Kijk hier is het eerste schilderij:

De maker is niet bekend, het schilderij is waarschijnlijk gemaakt tussen 1600 en 1610 en hangt momenteel in Tate Britain.
Het is getiteld:  'the Cholmondeley Ladies'.
Er staat een tekst op het schilderij: "were born the same day, married the same day, and brought to bed the same day." 
Het zijn twee vrouwen, waarschijnlijk twee zusters. Zij zij op dezelfde dag getrouwd en kregen op dezelfde dag een baby. Brought to bed zou een uitdrukking zijn voor baren/bevallen.  Op het eerste gezicht denk je dat ze identiek zijn. Maar als je beter kijkt zie je dat dat niet zo is. De kleding is niet gelijk. De sieraden ook niet. En vooral de kleur van de ogen is anders. Als het een tweeling betreft, dan is het in ieder geval geen identieke.
Ik vind het een intrigerend schilderij. Wat zou het mooi zijn als er nog veel meer over bekend zou zijn. 

6 opmerkingen:

Anita Willems zei

Zouden ze ook dezelfde man hebben, vraag ik me dan af.....

Marthy zei

Je gaat inderdaad fantaseren over hun leven, hoe dat geweest zal zijn.

Mirjam zei

Mooi hoor, in eerste instantie dacht ik ook dat links en rechts hetzelfde was maar hoe langer je kijkt hoe beter je de verschillen ziet...
Fijn weekend,
Liefs,
Mirjam

Bertiebo zei

Ja leuk is dat hè. Je gaat echt fantaseren. Ik dacht eerst dat Brought to Bed een eufemisme was voor dood.

Wieneke zei

Leuk, zo'n serie beginnen. Ik kende dit schilderij niet. Boeiend! Heb eens rondgekeken op internet maar er is bar weinig bekend over dit schilderij.

KnutzEls zei

Intrigerend schilderij.
Mooi uitgangspunt voor een regelrechte thriller. Twee vrouwen, twee mannen, geheime relaties en kinderen waarvan niemand vermoedt wie hun vader (niet) is/kan zijn/moet zijn, In gedachten zet ik ze in een griezelig, donker en kil kasteel in de Schotse hooglanden. Zo'n portret zet alle fantasieradertjes aan het werk.