Totaal aantal pageviews

woensdag 19 januari 2022

Het verhaal van Pieter en de zeester

 


Misschien dat het met elkaar te maken heeft, door de wind of zo, of door de stroming... Feit is dat er die dag dat al die meeuwen zaten te vergaderen,  ook heel veel zeesterren lagen. Dat  gebeurt vaker en ik vind ze altijd mooi. Groot, klein, dik, dun. 

En ik moet,  als ik er eentje zie,  altijd aan school denken. 
Ik had altijd de oudste kinderen en die gingen in hun laatste schooljaar op kamp. In alle jaren dat ik er werkte, was dat bijna altijd aan de kust. Bergen aan zee, Bakkum. 

Meestal gingen we aan het begin van het schooljaar, goed voor de groepsvorming en de kennismaking. Onze kinderen kwamen uit verschillende groepen, verschillende dorpen, van verschillende scholen,  ze hadden niet bijna acht jaar met elkaar doorgebracht, vandaar. Maar dit even terzijde.

Er waren kinderen die zich er mateloos op verheugden,  op dat kamp. Er waren ook kinderen die het verschrikkelijk vonden. Of eng. Die waren dan bijvoorbeeld nog nooit een nachtje van huis geweest.

Pieter, was er zo een. Pieter was bang. Heel onzeker en ook niet echt een buitenkind. Maar ja, kamp was wel verplicht,  dus Pieter was gedurende de fietstocht er naar toe al regelmatig in tranen. 
Ik had er een hard hoofd in en heimweepilletjes en telefoonnummers bij de hand. 
Maar wonder boven wonder sliep Pieter de hele eerste nacht. En de volgende dag was het stralend weer, zodat we heerlijk naar het strand konden. Ook die keer lag ook het hele strand vol zeesterren. Echt veel, net als nu. Enfin, we hadden een heerlijke dag, met allerlei spelen en circuitjes en in het water tot je knieën en zo. 
En Pieter... Pieter verzamelde zeesterren. Het bleek dat hij nog nooit aan het strand was geweest en hij vond het fantastisch. 
Die zeesterren moesten mee naar huis. 
Dat was niet zo'n goed idee, hij had er misschien wel dertig en dat gaat stinken, niet normaal. Dus Pieter mocht er een paar meenemen, twee of zo. Goed verpakt.
Al met al hadden we een heerlijk kamp. Pieter kwam heel blij thuis en daardoor waren zijn ouders ook blij natuurlijk. Voor die was het ook best moeilijk geweest. 

Een paar maanden later, dat zal zo rond de kerst zijn geweest, kwamen de ouders van Pieter op rapportgesprek. 
Het ging goed met Pieter, we bespraken zijn voorlopig advies en namen afscheid tot de volgende bespreking. 

Bij de deur draaide de vader van Pieter zich nog even om.
'Óh ja juf', zei hij, 'Ik moet nog wel even zeggen dat je beter op moet letten hoor. Pieter had overal tussen zijn bagage zeesterren verstopt. En die krengen in zijn kamer ook weer verstopt. Hij heeft er toen niks van gezegd en was het alweer vergeten . 
Nou juf, hij hoefde ook niks te zeggen, want na een week begon het te stinken en we wisten niet wat het was. Hij had het goed verstopt, dus het duurde even voor we ontdekten waar die stank toch vandaan kwam. En toen we het wisten was die lucht ook nog niet meteen weg. Dus juf, beter opletten hoor!'. 

Dat laatste met een dikke knipoog.   Gelukkig maar. 


21 opmerkingen:

Iris Flavia zei

I sure was one of the scared ones...
Wow. I was 4 and sent to such a group, and it was the first time I saw the ocean.
LOL, the starfishes!!!! I didn´t do that! (I think it was Langeooog back then, maybe you know this?).
Poor parents. Kids are clever, aren´t they ;-)
Beautiful pic, btw.

mar zei

Mooie herinnering.

Marlou zei

Ha Bertiebo,

wat een heerlijke herinnering!

Groetjes, Marlou

Charlie zei

WAt een mooi verhaal van iets wat niet leuk lijkt, als je het toch maar (moet) probeert heel positief kan zijn. Een mooie levensles. En wat een mooie zonnige foto!

Judy zei

Prachtig verhaal! Die Pieter!

Marthy zei

Kinderen, geweldig toch!

Kitty zei

Mooi verhaal. Pieter weet het vast nog wel.
Ik de tijd dat wij op het strand stonden hebben we wel zeesterren gedroogd in het zonnetje *shock*, wisten wij veel...

Sjoerd zei

haha, ik weet er alles van. Ik heb ze als kleine jongen op vakantie in Groede ook verzameld. Ook de eerste keer aan zee. Ik mocht ze alleen niet mee naar huis nemen...

miekequilt zei

Wat een mooi verhaal. Met een dappere jongen en lieve ouders. En een leuke juf!!

Nietzomaarzooo zei

Leuk als je zo'n kind ziet groeien. Haha...die verstopte zeesterren; goed dat er geen geur-app is al kan denk ik iedereen zich wel een beetje een voorstelling maken bij die geur.
Je klinkt als een betrokken en lieve juf.

Jolande zei

Wat een geweldig verhaal!
Voortaan als ik een zeester zie denk ik ook aan Pieter :-)

biebkriebels zei

Dat moet inderdaad verschrikkelijk gestonken hebben ha,ha!

Onliemie zei

Haha dat is een verhaal dat je nooit meer vergeet. Fantastisch kereltje die Pieter.

Mevrouw W. zei

Pieter had mooie souvenirs meegenomen ;)

Ik kwam eens bij een cliënt waar het verschrikkelijk stonk in huis. Na een korte zoektocht vond ik een emmer vis, die er al bijna een week stond terwijl het zomer en warm was. Die lucht die daar vanaf kwam... brrrr!

In de weer zei

Zou Pieter nu eigenlijk moeten lezen, erg leuk Bettie, maar jij hebt vast héél veel mooie herinneringen aan al die juf jaren !

Ferrara zei

Wat een aandoenlijk verhaal. Ik hoop dat Pieter dit leest.

Ellen zei

Heerlijk om te lezen en wat goed dat Pieter zo heeft kunnen genieten. Dat zijn de herinneringen met een gouden randje.

Mrs. T. zei

Fijn dat Pieter zo genoot.

En dat ie zo trots was op zijn 'souvenirtjes'.

Hans zei

Ach, Bergen aan zee, Bakkum, daar had je ook kamp Bakkum.
Veel Amsterdammers in hun tenthuisjes.
Haha, Pieter liet een zilte geur van de zee achter. Hans

sjannesblog.com zei

O enig!

Miriam zei

Dit verhaal doet me erg denken aan een soortgelijke geschiedenis die ik heb meegemaakt met een Amsterdams jongetje dat de zee nog nooit had gezien. Zijn naam zal ik niet noemen, want die is te uniek. Op schoolkamp op Texel ging hij graven in het Wad, daartoe uitgenodigd door iemand van Ecomare die een workshop gaf. Eerst was hij enorm vies van de blubber, daarna ontdekte hij het zeeleven: de pieren enzovoorts. Ook hij nam krabben mee naar de camping. Gelukkig konden zijn klasgenoten al snel niet meer leven met de stank in de tent, dus daar gingen zijn schatten. Helaas kon hij daardoor de krabben niet meer aan zijn moeder laten zien, die ook nog nooit de zee had gezien ....