Totaal aantal pageviews

zaterdag 5 februari 2022

Twee luisterboeken

 


Zo, dat waren twee boeken die ik las en die niet meer van elkaar zouden kunnen verschillen dan ze deden. 

Laat ik eerst nog even vertellen dat ik ze niet las,  maar dat ik naar ze lúísterde. 
Als je me een paar jaar geleden had verteld dat ik voorgelezen zou willen worden, had ik dat niet geloofd. Daar ben ik veel te ongeduldig voor, dacht ik. 
Maar het luisteren naar boeken heb ik inmiddels geleerd en deze twee hebben me echt door die eindeloze wandelingen hier in de buurt heen gesleept. 

Nou, eerst Revolusi dan maar. Een boek dat ik waarschijnlijk niet eens uitgelézen zou hebben. Maar als je dan eenmaal bezig bent met luisteren, is het niet meer te stoppen. Wat een geweldig boek!
Het gaat over Indonesië en hoe het land zich los vocht van Nederland. 
De schrijver, David van Reybrouck, trok door het land, sprak met ooggetuigen en nabestaanden, verdiepte zich in allerlei bronnen en maakte een zeer interessant verhaal. Een verhaal over onderdrukking, over kolonisatie, over revolutie. Daar wist ik wel een beetje vanaf; het land heeft al heel lang mijn interesse. 
Maar wat ik toch echt niet wist, is hoe gigantisch groot het land is, hoe belangrijk het is in de wereld, hoe belangrijk het communisme er was en hoe het dekoloniseren van de rest van de wereld er door beïnvloed is. 

Ik las ergens dat Geert Wilders toen hij hoorde waar dit boek over ging, nl.  over het loskomen van Nederland zei: 'Ik denk dat deze idioot,  voor hij iets roept over Indonesië en Nederland,  eerst maar eens moet schrijven over Leopold en Belgisch Congo'

Over idioot gesproken: wat een giga blunder.  Dat hád van Reybrouck namelijk al gedaan. Hij hád er over geschreven. Ook een uitgebreid verhaal, een boek dat vele prijzen won.  
Dat boek heet simpelweg Congo.  Ik had het al eerder beluisterd, al wat langer geleden en ook dat boek was bijzonder boeiend. BIJZONDER boeiend. 

Je moet natuurlijk wel van geschiedenis houden, anders moet je er niet aan beginnen. 

En er is nog iets belangrijks. Je moet de stem en de manier van voorlezen prettig vinden, anders moet je er evenmin aan beginnen. De voorlezer van dit boek was Mathijs Deen, mij niet bekend. Heel goed. Het andere boek werd voorgelezen door Peggy Vrijens, ook heel prettig. Peggy Vrijens is actrice en ik kende haar van Expeditie Robinson. Eerder hoorde ik bijvoorbeeld ook Loretta Schrijver voorlezen, perfect. 
Maar nu luister ik naar iemand die weliswaar geen fouten maakt, erg duidelijk is en toch bevalt het me niet. Het boek wel, maar stem en dictie niet. 

En Lucinda Riley.... ja dat is een volkomen ander verhaal. Daarover een andere keer, misschien morgen wel.

13 opmerkingen:

Judy zei

Dit boek zou ik zeker willen lezen/horen.

sjannesblog.com zei

Het boek staat hier in de kast. Misschien dat ik het toch als luisterboek eens ga proberen, want lezen lukt niet.

Elizabeth zei

Ik heb nog nooit naar een luisterboek geluisterd en ben ook bang dat ik daar veel te ongeduldig voor ben... Ben ik ook voor films kijken..
Maar ja, wie weet!
Ik denk niet dat dit boek een boek voor mij zou zijn.
Maar Lucinda Riley... o ja, die boeken vind ik prachtig!

Mormorsweb.blogspot.com zei

Ja, heb ik ook. Niet alle stemmen zijn fijn om naar te luisteren. Dan gaat het bij mij ook in de prullebak.

Anoniem zei

De stem van de voorlezer of voorleester is echt belangrijk. Ik had een luisterboek waarbij iemand een op zo saaie en monotone manier het boek voorlast. Ik was er voortijdig meegestopt.
Luisterboeken zijn echt ideaal als je met een klusje bezig bent. Ik ben nu met het boek Orakel bezig, erg spannend. L.Riley heb ik ook op mijn lijstje staan.

Sjoerd zei

Mijn vader is er geweest in die tijd, lijkt me een interessant boek.

Jolande zei

Ik heb nog nooit een luisterboek geluisterd, het lijkt me helemaal niets, maar fijn dat jij er wel van kunt genieten tijdens je wandelingen.

Floor zei

Heb het boek van Lucinda, Het meisje op de rots, ook in mijn boekenkast staan, mooi boek.
Heb er pas weer een van haar gekocht, De zilverboom.
Ook het eerste deel van De zeven zussen gelezen.
Een luisterboek heb ik nog nooit gedaan.
Lijkt me inderdaad soms niet fijn als de stem me niet zou bevallen, want dat is heel persoonlijk.
Dat heb ik ook met een voice-over op de t.v. De een is fijn om naar te luisteren en een andere kan me zo maar irriteren.

Mrs. T. zei

Ik heb via spotify 'De 100-jarige man die uit het raam klom en verdween' geluisterd. Dat vond ik erg leuk. Maar verder zijn er zoveel leuke podcasts dat ik het wat boeken betreft maar gewoon bij lezen houd.

Marthy zei

Een luisterboek, heb ik nog nooit gedaan. Een podcast trouwens ook niet. Misschien toch maar eens proberen.

Emie zei

Luisterboek doen wij vaak op de lange autorit naar Italië, verder komt het er nooit van.Mijn wandelingen zijn er te kort voor...

miekequilt zei

Ik heb wel eens een podcast gedaan, maar ik ben er toch te ongeduldig voor. Als ik in mijn atelier bezig ben, zet ik de radio aan, of Deezer. Dat kan ik net hebben, als ik geconcentreerd bezig ben.

www.hetkeetjevanlien.com zei

Oh ik ben ook helemaal om, heb nog nooit zoveel gepoetst en in huis gedaan, haha. Heerlijk die luisterboeken.