Totaal aantal pageviews

woensdag 17 augustus 2022

Drenthe (1)

 


Het waren de warmste dagen van het jaar tot nu toe en wij gingen een paar dagen fietsen in Drenthe. Deze foto geeft een aardig totaalbeeld!

Maar eerlijk: we hebben totaal geen last gehad van de hitte. Op een e-fiets vang je toch wat meer wind en Drenthe... ja daar zijn de fietspaden zowat overdekt. 
Met een bladerdak. 
In de eerste plaats heel mooi, met de zon die daar dan een beetje doorheen komt. En dan ook nog eens heel rustig. Een enkele tegenligger en dat was het wel. Fantastisch.
We waren vaker in Drenthe hoor. Dus ik wist het van die mooie omgeving met die prachtige fietspaden, maar nu viel het ineens extra op. Wat ook opviel was dat er overal aandacht wordt besteed aan het hunebed. Het lijkt wel of men nu pas echt ontdekt heeft dat die hunebedden een trekpleister van formaat zijn en dat daar gebruik van kan worden gemaakt. 
Mij trekken ze ook. 
Ik ben er als kind geweest, later met onze eigen kinderen en ook nog wel eens op andere vakanties in Drenthe. Het hunebed blijft intrigeren. 
Ik herinner me overigens dat onze kinderen leuk op die hunebedden klommen en dat wij daar gewoon foto's van maakten. 
Deze keer zagen we vaak bordjes dat er niet geklommen mag worden, dat het een begraafplaats is en dat er derhalve respect moet worden betoond. Nog even en er worden excuses gemaakt. 
Tja, andere tijden!


17 opmerkingen:

Judy zei

O ja hunebedden, wat leuk! Wij klommen er vroeger ook gewoon op. Terecht dat dat nu niet meer mag. Maar excuses? Aan wie?

Sjoerd zei

Alsof die kinderen daar iets aan kapot maken...

izerina zei

Valt mee,dat er nog geen afzetting om een hunebed staat

Anoniem zei

Leuk, dat laatste bordje over afstand houden.

Alet Venhuizen zei

Ja Drenthe is erg mooi om te fietsen en te wandelen. En nu je het zegt; je ziet veel 'reclame' voor Hunebedden. Zeker meer als vroeger......

miekequilt zei

Ik snap het wel, van die hunebedden. Het zijn tenslotte begraafplaatsen. Voortschrijdend inzicht, heet dat tegenwoordig. En volgens mij hoeven we ons hier niet over te schamen. In Drenthe ontdekt men dat nu ook pas hè.
Fijn dat het fietsen meeviel. Drenthe is ook een echte fietsprovincie. Leuk dat je ons nog meer laat zien.

KnutzEls zei

Volgens mij zaten wij die dagen ook in Drenthe en wandelden. Ook heerlijk in de bossen. De hunebedden zijn indrukwekkend en plekken die met respect behandeld moeten worden. Dat moet ook voor kinderen toch te snappen zijn.

biebkriebels zei

Ja het is per slot van rekening geen speelgoed, goed dat ze ze nu beter beschermen.

Marthy zei

Indrukwekkend die hunebedden, goed dat er nu meer aandacht voor is maar ook dat er niet meer op geklommen mag worden. Het is eeuwenoud erfgoed, het zijn begraafplaatsen dus wat respect is op zijn plaats.

Nietzomaarzooo zei

Heb ook nog wel een foto uit mijn jeugd waarin mijn broertjes op het hunebed zaten. Dat deed iedereen in de jaren 70 kennelijk. Fijn fietsen in de schaduw en zelf gecreëerde wind.

Iris Flavia zei

That sounds like a great day and yay to summer!

Ferrara zei

Drenthe, heerlijk fietsen en ook genoeg te doen wat betreft musea en cultureel erfgoed. Ook wij sloegen er deze zomer na Friesland onze tenten op.

Mormorsweb.blogspot.com zei

Het gebeurt dat we pas veel later beseffen wat de voortijd ons heeft nagelaten. Bv die hunnebedden. Enne...een fietshelm op! Thumbs up!

Ellen zei

Drenthe is DE fiets provincie van Nederland.
Wij wonen in het zuiden van het land en daar is alles heuvelachtig. Gelukkig hebben wij ook e-bikes.

Nog veel fietsplezier deze zomer.

anja zei

Het beklimmen van de hunebedden ging regelmatig mis, dan gleden kinderen eraf (de stenen worden glad door regen) en verwondden zichzelf. Toen er een kindje met een traumahelikopter moest worden vervoerd naar het ziekenhuis, is er een serieuze discussie over ontstaan, of dit nog langer moest worden toegestaan. En daarop is besloten het te ontmoedigen. Het is dus niet verboden (al staat dat wel op de borden).

Bedenk ook eens dat dit cultereel erfgoed is. De menhirs in Carnac (Fr) kun je niet eens aanraken, daar staan hekken omheen met wandelpaden er langs, en ook bij Stonehenge (GB) is het verboden de stenen te beklimmen. Waarom zou je het moeten beklimmen?

schrijfselsvanmij zei

Ik was nog nooit in Drenthe

Anoniem zei

De hunebedden werden ook echt vernield; er werden met hamers stukken af geslagen en er werd graffiti op gespoten.
Verder gebeurden er geregeld ongelukken met kinderen die er af vielen. Er was dan veel gedoe over wie er verantwoordelijk was. Na een ernstig ongeval is gezamenlijk besloten het beklimmen van de hunebedden te “verbieden”. En zeg nou zelf, op een begraafplaats laat je je kinderen ook niet op de zerken klimmen.
Het is niet zo dat wij in Drenthe nu pas begrijpen dat we de hunebedden met respect moeten behandelen. Er komen helaas steeds meer toeristen die blijkbaar bordjes nodig hebben om iets te snappen. Als voorbeeld noem ik een groepje jongeren die een hunebed gebruiken om met speciale fietsen op te stunten en mensen die met scooters over de heidevelden crossen en daarbij niet op de daarvoor bestemde paden blijven.
De toeristen die komen om te fietsen en voor de natuur zijn meer dan welkom. We zijn trots op onze provincie en laten graag anderen van al het moois genieten. Helaas verpest een kleine groep het…
Groet, Ikkelien