Totaal aantal pageviews

zaterdag 27 augustus 2022

Hanze

Zoals we op de heenweg naar Drenthe Hattem bezochten, in het kader van 'we zijn er nu toch in de buurt',  zo deden we dat op de terugweg ook. 

We zijn momenteel nogal  'into de Hanzesteden'. 

We bezochten Elburg, daar begon het eigenlijk mee. Toen dus Hattem en op de terugweg lagen Hasselt en Kampen voor de hand en binnen bereik. We waren een paar uur in Hasselt en dat was genoeg zei de dame van het toeristeninfopunt. Ze had gelijk. Dat was genoeg.

De straatnamen vond ik trouwens verrassend en het verschil met de mij bekende grachten en vooral met de afgrijselijk drukke Kalverstraat in Amsterdam, was zeer groot.

We liepen lekker rond in een mooi oud stadje aan de IJssel. En dat was het. 


We hebben nog niet alle Hanzesteden gezien. Venlo bijvoorbeeld niet en Roermond niet. Oldenzaal ook niet. En in sommige steden was ik wel,  maar wist niet dat het een hanzestad was. Bijvoorbeeld van Tiel wist ik het niet. En eigenlijk ook niet van Groningen. 

15 opmerkingen:

Judy zei

Van die laatste steden die je noemt, wist ik ook niet dat het Hanzesteden waren.

sjannesblog.com zei

Ik dacht ook, dat Hanzesteden alleen in de buurt van het IJsselmeer voorkwamen. Leuk, ben ik in meer Hanzesteden geweest, dan ik dacht.

Sjoerd zei

Ik wist niet dat Venlo en Roermond Hanze steden zijn...

Mevrouw W. zei

Ik ben wel in Roermond en Tiel geweest, maar wist ook niet dat dit Hanzesteden waren. Van de ene stad is meer van het verleden overgebleven dan de andere.

Emie zei

Van jouw blog leer ik altijd wat, leuk!

Petra1945 zei

In Groningen is méér dan genoeg van het verleden overgebleven... maar het Hanze-aspect zul je met een lantaarntje moeten zoeken.

Kitty zei

Leuk blogje weer Bettie, wat een globetrotters zijn jullie toch ;)

Ellen zei

De Hanzesteden zijn vaak zo mooi. Wij hebben er ook al heel wat bezocht in Nederland en Duitsland.
Elburg is een prachtig stadje net als Hasselt. Rostock en Lübeck in noord Duitsland is ook zeker een bezoek waard. Geweldige steden zijn dat.

Iris Flavia zei

Beautiful. We visited many a Hanseatic town in Germany, too.
Also Denmark (with a female friend). A seagull hit me on the back. In brown. "No such luck" ;-)

Mormorsweb.blogspot.com zei

Nu de Duitse Hansesteden nog 🙂

Jeanette Renting zei

Hasselt is zo leuk en kleinschalig. Echt een bezoekje waard.

Willem zei

Als je alle Hanzesteden bezoeken wilt, dan heb je nog een aardige reis voor de boeg; het verbond van Hanzesteden strekte zich bij mijn weten uit rondom de oostzee tot bijna in Rusland toe en Zweden kent ook nog een aantal Hanzesteden. Ook België kent een aantal hanzesteden en er is mij eens verteld dat ook Keulen en Düsseldorf lid geweest zijn van het hanzeverbond. Van hamburg en Bremen weet ik het wel zeker; de nummerborden uit die districten zijn resp HH en HB'Hanzestad Hamburh en Hanzestad Bremen.
In de huidige tijd zou een organisatie als het hanzeverbond waarschijnlijk niet meer toegestaan zijn, want hun doel was simpelweg om concurrentie bemoeilijken, zo niet onmogelijk te maken.
De VOC had een 'goed' voorbeeld voor wat betreft hun handelspraktijken.

Miriam zei

En ik wist niet eens dat er ook een Nederlandse plaats Hasselt was... Zo leer je nog eens wat.

Marthy zei

Net als Jeane dacht ik dat de Hanzesteden rond het IJsselmeer lagen en nog een paar in Duitsland. Weer wat geleerd.

Jolande zei

Leuk idee om alle Hanzesteden te gaan bekijken.