Totaal aantal pageviews

vrijdag 26 augustus 2022

Leuke aquarel

 

Leuk aquarelletje, toch? 

En helemaal als je weet dat het van een 11-jarige is. Namelijk van de 11-jarige Anton Pieck. Hij won er een prijs mee, een paar tubes verf en een fixeerspuitje. 

Zouden er mensen zijn die het werk van de oudere Anton Pieck niet kennen? Van de Efteling, of de verjaardagskalender, van de kerstkaarten, van de boekillustraties? Ik kan het me bijna niet voorstellen.

Hoe dan ook, wij waren in Hattem en dus ook een poosje in het leuke Anton Pieckmuseum aldaar. En we keken nog maar weer eens even naar al dat werk. Anton Pieck is vrij oud geworden en werken was zijn lust en zijn leven. 


Zo zag zijn werkkamer eruit met de tekening waar hij de avond voor zijn dood nog aan bezig was geweest


Ik wist niet dat Anton Pieck een tweelingbroer had: Henri. Ook een getalenteerde tekenaar, de broers deden ook dezelfde, gedegen opleiding.  
Maar hun karakters waren anders. Henri was avontuurlijker. Hij was voor de Tweede Wereldoorlog bijv.  geheim agent voor de Sovjet Unie. Hij was meer de kunstenaar en Anton meer de ambachtsman. Dat las ik op een informatiebord. Maar ik vind Anton ook een kunstenaar!!!!

Henri zat in de oorlog in Buchenwald. Hij maakte daar indringende tekeningen, die hij later aan zijn broer gaf,  met de tekst 'Aan de enige die mij voor mijn geboorte kende'. 
Dat ontroerde me. 

Ik zag nu net dat er een boek over de tweeling Pieck  bestaat, met de titel Twee broers, Drie levens. Heb het meteen gereserveerd. 

15 opmerkingen:

Judy zei

Hee een tweelingbroer. Ben benieuwd naar dat boek over hun levens.

KnutzEls zei

Het museum weet ik te vinden, maar ik bezocht het nog niet. Dat boek ga ik zoeken.

izerina zei

Zo leuk,weer een lesje kunstgeschiedenis van je

Sjoerd zei

Tekenen en schilderen kon Anton Pieck zeker wel. En dan is het leuk dat je als kunstenaar niet met pensioen hoeft, maar lekker door kan gaan.

sjannesblog.com zei

Wat is er toch veel om je in te verdiepen. Leuk die info uit het museum.

miekequilt zei

Wat geef je ons toch weer heerlijke informatie. Een tweelingbroer met zo'n spannende geschiedenis. De biebs kunnen zich weer verbazen over de aanvragen voor dit boek. Goede tip. Ik vind Anton trouwens een geweldige kunstenaar.

ireneinhetatelier zei

Dit zijn de leuke reserveringen, daar worden de medewerksters ook blij van! Ik vond het altijd leuk om zoiets te regelen of binnen te krijgen. Bij sommige boeken wist ik meteen wel, wie het had laten komen. Dat is het leuke van het klantencontact.

Emie zei

Altijd leuk om op het spoor te komen van iets interessants en dat weer uit te diepen. Het lukt me te weinig. Maar door jou blijf ik op de hoogte!

Floor zei

Ach ja, die leuke tekeningen van hem, daar hield ik vroeger ook zo van.
Zeker een kunstenaar hoor.

Jolande zei

In Belgie heb ik verscillende boeken met tekeningen van Anton Pieck staan, want ik hou heel erg van zijn werk en van de Efteling.
Ik wist dat hij een tweeling was, maar verder niets over het leven van zijn broer.

Nicole Orriëns zei

Wat knap om zoiets al te kunnen maken als elfjarige! En zijn werkplek vind ik prachtig. Hij heeft ook iets heel knus.

Iris Flavia zei

Very, very impressive! A true artist, and what a story.

Mrs. T. zei

Geheim agent voor de Russen. Wat, uh, apart. Hoop dat je dat boek snel te pakken krijgt, dan krijgen we hier vast wel te horen of het de moeite van het lezen waard was.

Josephine zei

De aquarel is zeker bijzonder knap geschilderd voor een 11-jarige.
Vind Anton Pieck echt een kunstenaar, je blijft naar zijn werken
kijken, zoveel kleine details hij altijd weergeeft, heel knap.
Voor mij ook nieuw te lezen dat hij een tweelingbroer had.

Marthy zei

Een tweelingbroer en ook nog een avontuurlijke. Moet een interessant boek zijn.