Totaal aantal pageviews

donderdag 25 augustus 2022

Het huis met de rode luiken

 

Van onze bieb krijg ik altijd een bericht over de nieuwe aanwinsten. Met een korte omschrijving. Dit boek leek me wel wat en ik reserveerde het meteen. Ik denk dat ik de eerste was, want het was er al heel snel. Ik begon ook meteen te lezen, maar het boeide me niet heel erg. 

Toen we op weg gingen naar Drenthe, wilden we eerst even Hattem aandoen. Ons bezoek aan de Hanzestad Elburg smaakte naar meer Hanzesteden en we slaan altijd graag twee vliegen in een klap. 
Dit boek nam ik mee voor onderweg. 

Blijkt het in Hattem te spelen!!!! Dat is toch niet te geloven hè. 

De hoofdpersoon uit het boek,  Aleida van Vlierden (1768-1848), wóónde in Hattem. 
Zij was de dochter van een zeer fanatieke orangist, maar werd ontzettend verliefd op een eveneens zeer fanatieke patriot Herman Willem Daendels.  Een orangist met een patriot... oei, oei, oei. 
Dat kon absoluut niet, maar vader van Vlierden was vaak op zee en Aleida's oudere zus Ida bestierde het huishouden nadat hun moeder was overleden. Aleida liet zich op haar negentiende ontmaagden door Herman Willem, raakte zwanger en toen werd ze geschaakt. Aleida's vader en zus bleven diep teleurgesteld en woedend achter

Hoe dan ook, al snel na het huwelijk bleek dat Aleida zich schromelijk had vergist. Haar Herman Willem bleek een agressieve, dominante man te zijn. Ze had het zich heel anders voorgesteld. 
Er volgt een verhaal van doodgeboren kindjes, van veel (12) levende kindjes, van geldgebrek. Het was maar goed dat Aleida haar geboortehuis erfde.  We lezen een en ander over Daendels, die later zonder Aleida voor jaren naar Indië gaat en het tot Gouverneur-Generaal brengt. Een nieuwe liefde voor Aleida, namelijk de koetsier Dirk. En helemaal op het eind, vrede met haar zus. 

Eerlijk gezegd vond ik het niet zo'n heel goed boek, veel feitjes, persoonlijkheden niet echt uitgediept; ik vond het,  hoewel ik het uiteindelijk uitlas, geen aanrader. 

Maar ik vond het wel heel leuk om het huis met de rode luiken in Hattem te gaan bekijken. Een prachtig huis. Het wordt Daendelshuis genoemd. Dat klopt trouwens niet want het huis was niet van Daendels. Het was van Aleida. 


Ik zat nog even te googelen op die schaking, want ik vind dat wel een interessant fenomeen en vond dit, allerlei verschillende schakingen: https://www.databankschakingen.nl/

En dan was er nog een Daendelspoortje, hierdoor werd Aleida geschaakt

Hattem vonden wij trouwens ook erg mooi. Heel veel mooie poortjes, wat kleiner dan Elburg, maar absoluut de moeite waard. 





13 opmerkingen:

Judy zei

Wat een toeval dat je in Hattem was en het huis kon zien!

V@nM@n zei

Heel mooi dat je een boek dan kan verbinden aan de plaats waar je bent.

KnutzEls zei

Hattem is leuk en gezellig. Zeker een bezoek waard.

Anoniem zei

Zullen wij zeker ook eens naar toe gaan. Doesburg en Gorinchem vond ik ook zo mooi. In corona tijd hebben wij Nederland herontdekt.

Emie zei

Nou ja zeg, wat een leuk toeval. Ik hou er van om tijdens vakantie boeken te lezen die aansluiten bij de omgeving.

Jolande zei

Toeval bestaat niet.

Iris Flavia zei

Sad the book was not a hit, but the pics are beautiful!

Marthy zei

In ieder geval erfde Aleida een prachtig huis.

miekequilt zei

Jammer van het boek. Maar het lijkt me wel een prachtig verhaal.

Mrs. T. zei

Nou ja zeg, ik was laatst ook in Hattem. Logje, inclusief foto van dat huis, staat al klaar. Mooie plaats!

Bertiebo zei

Leuk Mrs. T., Ik wacht het af.

Ferrara zei

Leuke plek. Wij stonden er een weekje op de camping. Ook fijn fietsen in die omgeving.

sjannesblog.com zei

Leuk om een boek te lezen over de plek waar je bent.