Totaal aantal pageviews

zondag 21 augustus 2022

Personeel gezocht

 


Dit is iets wat ik niet helemaal snap. Waarom worden er overal, maar dan ook overal mensen gezocht voor allerlei banen. Veel in de horeca, maar echt ook elders. Waar zitten al die werkers dan toch?



25 opmerkingen:

Sjoerd zei

Toch zijn het vaak de lager betaalde banen waar ze mensen zoeken. Ga beter betalen, dan krijg je ook mensen.

Emie zei

Het is inderdaad heel opmerkelijk. Mooie collage heb je gemaakt!

miekequilt zei

Tja, dat vraag ik me ook af. Restaurants die twee dagen per week dicht zijn omdat er geen personeel is. Ik snap er niks van.

KnutzEls zei

Dat vraag ik me ook af. Ergens klopt er iets niet.

izerina zei

Dat vroegen wij ons ook af. Bedachten als eerste,veel mensen weggevloeit naar prik-en testlokaties. Anderen met pensioen en aardig wat (langdurig)zieken. Weet jij nog iets?

Judy zei

Ik begrijp het ook niet. Ook met die rijen op Schiphol toen (nu nog?) hadden ze het over personeelsgebrek.

Marie zei

Er komen steeds minder mensen beschikbaar voor werk omdat er steeds meer mensen op een leeftijd komen waarop je niet meer hoeft te werken. Dit zal alleen maar toenemen ben ik bang. Als ik in mijn vriendenkring kijk zie ik dat er niet meer 5 dagen maar 4 of 3 wordt gewerkt. sommigen zijn ook al eerder gestopt met werken. En als er dan veel minder jonge mensen zijn die het oppakken....Ik hoor van mijn dochter dat haar vrienden liever minder werken en meer tijd samen spenderen. Zij ook. vroeger werkten wij allemaal 40 uur. Daar moeten zij niet meer aan denken.

Anoniem zei

Het zijn vooral de lager betaalde banen hoor. Voot recent afgestudeerden hbo/uni is het nog steeds lastig om aan werk te komen omdat zij geen werkervaring hebben, wordt overal 1 a 2 jaar gevraagd of meer en is men nog steeds op zoek naar schaap met 5 poten. Bedrijven en instellingen nemen.ook niet meer de moeite om mensen in te werken, je moet meteen 100% inzetbaar zijn, ik neem alle berichtgeving met een korreltje zout.


Kitty zei

Ook ik vroeg het me af. Veel hebben in de coronatijd iets anders gezocht en gevonden maar toch niet allemaal? En zoals ik hierboven ook al las, er wordt idd meer parttime gewerkt. Jasper is onlangs ook, na 15 jaar fulltime, een dag minder gaan werken. Alleen heeft hij tot nu toe niet minder werk gekregen. Ook daar (accountantsbureau) wordt gezocht...

Anoniem zei

Een aantal redenen hiervoor kunnen zijn:
* Een heleboel mensen die longcovid hebben overgehouden en nog steeds in de lappenmand zitten.
* Mensen in de verpleging die door het harde werken tijdens de corona overspannen zijn geworden en nog steeds niet aan het werk kunnen.
* Mensen die tot besef gekomen zijn dat ze meer willen in hun leven en ander werk zijn gaan doen.
* er zijn in verhouding in de coronatijd ook veel mensen overleden.
* Veel buitenlandse die in de horeca werken zijn in de lockdowntijd mss terug gegaan naar hun eigen land om bij familie te zijn.
* Jongeren die na de lockdowns en toen ze konden massaal de hort op zijn gegaan naar het buitenland.
* In de horeca kan de lage lonen een probleem zijn en met de huidige hoge kosten van alles, kan je van zo loon niet meer leven, dus zoeken ze werk waar ze wel een inkomen hebben wat ze dan wel van kunnen leven.

Mormorsweb.blogspot.com zei

Mijn kleinzoon zoekt werk in zijn sabatjaar. Hij krijgt af en toe tijdelijke baantjes, maar ook vaak nee op z'n vraag. Ook hier zoekt men personeel, maar als hij zich aanmeldt is het er gek genoeg toch niet. Een van de problemen is dat de werkgevers niet kunnen of willen betalen. Hier zitten we ook nog met een "kleine jaargang"; veel ouderen (te weinig) jongeren.

Iris Flavia zei

Here I think it´s too easy not to work if you don´t have much anyway - the state will provide.
You get an apartment, heated, enough money for - I see that since over 10 years - food, beer and cigarettes... you can sleep in and later watch people. More than one example here.
I think it needs a good character, the will to earn, not just get.
And then the pay check is way too small, the stress too high cause there aren´t many.

schrijfselsvanmij zei

Als bijv. GGD meer betaal en betere arbeidsvoorwaarden biedt dan is het een logisch gevolg dat elders mensen weggaan en wegblijven

Griemmank zei

Alle in de reacties gemelde oorzaken snijden hout. In de horeca werken is gewoon niet leuk meer. Mensen hebben korte lontjes en snauwen het personeel af. Sprak laatst een horeca-ondernemer die regelmatig moet ingrijpen, omdat er weer een serveerster huilt vanwege grote bek door toeristen. Dan gaat het hard, want zo'n meisje ziet het dan niet meer zitten.

Ferrara zei

Veel mensen uit de horeca zijn tijdens de lockdown uitgeweken naar o.a. de GGD en kwamen daar tot de ontdekking dat het beter betaald en ook nog eens regelmatiger werkuren geeft. Soms is niet eens het salaris maar de regelmatigheid een reden om niet terug te gaan naar de horeca.
In het onderwijs en de zorg was er altijd al gebrek aan personeel en dat is zeker niet minder geworden. Ik ben het met je eens hoor, het blijft een wonderlijk gegeven.

berber zei

of ze zijn influencer geworden op YouTube

Neeltje zei

Ja, ik vraag het mij ook af. Als je de festvals bekijkt loopt er genoeg jong volk rond.

Neeltje zei

Festivals!

Anoniem zei

Wat te denken van al die nieuwe banen die er tegenwoordig bijna dagelijks bijkomen. Bloggers, Vloggers, Influencers en ja ik weet die zijn er al jaren, maar nu hoor je steeds meer mensen die het als een full time baan zien en doen. En wat te denken van al die coaches die er zijn, leefstijlcoaches, opvoed coaches, belegcoaches etc. etc. er is geen gebied te bedenken waar er geen coach voor is en je hoeft er niet eens echt voor opgeleid te zijn en de meesten doen het online dus je hoeft er niet eens de deur voor uit. Voor de meeste mensen toch veel aantrekkelijker dan een zware baan in de zorg of horeca en voor een loon waar je ook niet heel blij van word.En ik hoor steeds meer geluiden van ja ik ga toch echt niet full time werken hoor. Zo ook de halfbroer van mijn dochter net 20 jaar oud , net van school af en nu al roepen, nou 4 dagen werken vind ik zwaar genoeg en ploegendiensten ? Nee hoor, geen zin in.

Dieneke zei

Mensen willen ook weer gewoon hun contracturen draaien en geen onbetaalde, niet gecompenseerde overuren meer.
In mijn afdeling hebben we allemaal een takenpakket dat 10 tot 15 uur per week meer is dan onze contracturen. Dat zijn bij elkaar minimaal 4 fulltime banen. Reken dat even door op een bedrijf met een paar 100 tot paar 1000 mensen dan heb je in eens veel werk wat blijft liggen en heb je veel vacatures.

De vijver waarin gevist wordt wordt voelbaar kleiner zoals jaren geleden al voorspeld werd, de na-oorlogse golf is/gaat nu met pensioen en begint extra zorg te vragen door leeftijdsgebonden klachten dus ook een hogere vraag naar mantelzorg en instellingszorg terwijl aan de andere kant er geld en tijd is voor recreatie wat de vraag in de horeca ook doet toenemen.

Charlie zei

Ik snap er ook niets van, en het schijnt wereldwijd te zijn! En vakmensen zijn bijna niet krijgen, terwijl dat zulke mooie beroepen zijn en je eigen baas kunt worden en je enorm wordt gewaardeerd als je goed werk levert!

Miriam zei

Tja, er zijn een heel aantal oorzaken. Google maar even "waarom personeelstekort" en dan krijg je een massa verschillende oorzaken te zien.

Marthy zei

Het is heel eenvoudig, Marie sloeg de spijker op zijn kop. Meer mensen die met pensioen gaan, minder jongeren beschikbaar en er is een bepaald vast procent mensen die men niet aan het werk krijgt, wat men ook probeert. Ik heb die wijsheid van onze dochter die al jaren in de uitzendbranche werkt. Op het ogenblik heeft ze een van de grootste klanten van Nederland en ze weet niet waar ze het personeel vandaan moet halen.

Sami zei

The same is happening in Australia, every one is looking for workers, specially in the health and hospitality industry.

Els04 zei

Ik werk bij een bakker, wij krijgen het minimum loon en minimum dagen vakantie. Moeten wel om 6 uur beginnen of pas om 19 uur gedaan. Ook op zaterdag werken. En dat alles voor weinig centen. Ik ben het gewoon maar jonge mensen willen niet meer midden in de nacht opstaan voor zo weinig geld...