Totaal aantal pageviews

dinsdag 23 augustus 2022

Gekleurd grijs

 Dit bord zagen we ook nog in Drenthe. Al fietsend. Ik vond het erg leuk en voelde me meteen thuis.



We zagen ook nog een folder en die irriteerde me nog al. Eigenlijk wil ik hem niet eens laten zien, maar ik doe het toch, zo klein mogelijk:

Hoezo? Cultuur voor senioren? Zijn mensen boven een bepaalde leeftijd anders? Hebben ze een andere kijk op cultuur? Moeten culturele instellingen zich daaraan aanpassen of juist niet? Wanneer ben je eigenlijk een senior? Is grijs alleen niet goed genoeg? Moet er gekleurd worden? 

Ik zei al, het irriteerde me. 

Ps: Thuisgekomen heb ik natuurlijk toch even gekeken.  Het gaat om kunstzinnige en creatieve activiteiten. En die worden dan aangeboden in de maand juni. Voor senioren. 
Het is vast allemaal goed bedoeld natuurlijk. Ik denk dat ik een senior ben, ik weet het wel zeker.  Maar ik hoef niet met alle andere senioren in een groep. Zoals ik ook niet in een groep veertigers cultuur aangeboden had willen krijgen.

19 opmerkingen:

Judy zei

Oh, zo uit mijn hart gegrepen! Dat seniorengedoe. Omroep max kan er wat van: een hoog arme-oudjes gehalte. Vreselijk.

Sjoerd zei

Ik maak ook deel uit van een creatieve groep, volgens mij ben ik de enige senior, en in ieder geval de oudste. En niemand die dat wat boeit.

KnutzEls zei

Hokjesgeest ten top. Oude knarren of jonge blommen, wat maakt het uit.

miekequilt zei

Wij voelen ons niet aangesproken. Maar hoe was dat in Drenthe? Misschien was het wel een groot succes. Geen idee , want de site geeft geen uitleg of toelichting.

izerina zei

Heel begrijpelijk je ergernis. Het enige echt voor senioren is d AOW

Emie zei

Cultuur voor senioren is belachelijk en je zal mij ook niet op een seniorenbeurs tegen komen.

pourquoi pas ??? zei

Moest glimlachen, het zit je hoog lees ik. Ik heb dat niet . Ik denk dan o lekker rustig. Ging weleens naar seniorenmiddag in de bioscoop. Goede films en heerlijk rustig. Geen chips etende
mensen. o wel sommigen die steeds naar het toilet moesten. ook irritant dus. ;-)

Lot zei

Er worden ook zo vaak verkleinwoordjes gebruikt als er over senioren wordt gepraat. Vanmorgen item over geheugen en dan wordt er gesproken over "taakjes" die door hen moeten worden uitgevoerd. Alsof we weer kleutertjes zijn

Anoniem zei

Ik zou wel mee willen doen met zo'n activiteit. Ik vind oudere mensen vaak verrassend leuk. Zelf begin ik ook wat te vergrijzen en dan voel ik me lekker jong in het gezelschap. Ben ook onlangs lid geworden van Max. Maar het omgaan met jongere mensen is zeker niet te missen.

Anoniem zei

Op dit moment op vakantie in de Achterhoek. We maakten een fietstochtje op gewone fietsen (een uitzondering hier) Gisteren zagen we voor de zoveelste keer iemand op een e bike. Heb je weer zo'n oude knar zegt mijn man. Twee tellen later een jonge "blom" op een e bike. O zeg ik ze hebben hier ook jonge knarrinnen. Je we horen tot de doelgroep senioren, al voelt dat niet zo. Groet, TinekeD.

schrijfselsvanmij zei

Binnenkort mogen we weer een prik halen. Aangeraden voor mensen boven de zestig. Ai, ook ik ben doelgroep en dus senior?

biebkriebels zei

Dat is een leuk welkombord daar! Ach senioren, het maakt mij niet zo veel uit. Tot Corona kwam ging ik vaak met een paar vriendinnen naar een middag voorstelling in de bioscoop hier. Voor ouderen met korting op de prijs en nog een gratis kopje thee of koffie, vond het wel lekker rustig.

Anoniem zei

Als inwoner van Drenthe kan ik zeggen dat dit project Gekleurd Grijs toch ieder jaar een succes is.
Ik als 60-minner ga graag naar het theater of een museum en volg ook wel eens een workshop, net als veel leeftijdsgenoten. Als ik echter kijk naar naar de generatie van mijn ouders (80+) dan zie ik dat velen uit die groep kunst en cultuur maar flauwekul vinden. Het leeft hier gewoon veel minder. Met vindt het al gauw zonde van het geld en vaak ook veel te druk. Mijn moeder is slechts 1 keer in het theater geweest omdat de kinderen haar mee namen, maar naar het Drents museum gaan ze bv nooit. Veel ouderen vinden het fijn dat ze op een rustige manier eens kunnen kijken bij iets cultureels.
Verde speelt het gevoel van in een hokje gedrukt worden hier niet zo. Mensen denken er minder over na. In mijn omgeving althans; ik kan natuurlijk niet voor heel Drenthe spreken.
Groet, Ikkelien

Willem zei

Mij ontgaat het probleem volkomen. Waarom kan cultuur, gericht op ouderen niet en wel cultuur gericht op jongeren, op de gekleurde medemens, op ....? Met het stijgen van de leeftijd verandert ook de kijk op het leven en dus ook op de cultuur. Ik ben nu bijna 80, maar hoop toch van harte dat ik niet nog steeds de denkwijze heb van de tijd dat ik nog puber was en de wereld wilde verbeteren.
Eerlijk waar, dat zou me pas echt verontrusten.

Anoniem zei

Cultuur gericht op jongeren of op de gekleurde medemens vind ik ook absoluut niet wenselijk. Cultuur is cultuur en net als natuur voor iedereen die het wil zien en beleven.

Iris Flavia zei

It´s just like with restaurants.
In some you get a kid´s or a senior´s meal, smaller than the normal one.
Too old or young for either, not a chance.
Ingo cannot eat much, me neither. And we are not even allowed to share?
OK, we leave. Their loss.

anja zei

Ik sluit me aan bij Ikkelien, "Noordelingen" (om ons ook maar in een hokje te plaatsen) zijn gewoon nuchterder. Ik verbaasde me tijdens het lezen eigenlijk erover dat je je hier druk om kunt maken. Maar we zijn wel vriendelijk hoor, dat zie je aan de tekst op het bord 😉.

Mrs. T. zei

In Brabant zeggen we: skôn da ge d'r bent. ;-)

Marthy zei

Tsja, alles is al gezegd dus ik zeg maar niets.