Totaal aantal pageviews

donderdag 27 oktober 2022

Mooi, mooier, mooist

 Ja, dat kan ik nou wel zeggen, dat ik nog wel wat meer zal laten zien van de Schone Kunsten daar in dat museum in Antwerpen. Dat museum met die zeer fraaie collectie. Maar ja, waar moet ik dan beginnen en vooral ook waar moet ik eindigen? Er is zo veel!!!


Na lang nadenken ga ik me beperken tot werk van drie totaal verschillende kunstenaars. 
En dit is het eerste. De titel is Een Hollands ontbijt. Floris van Schooten schilderde dit tussen 1585 en 1588. We waren meteen na het hotelontbijt naar het museum gewandeld, dus ik had geen trek meer want dat ontbijt was heel erg lekker. Maar anders zou je toch bijna onmiddellijk iets willen eten. Deze kunstenaar ken ik trouwens. In ons museum hangt ook werk van hem.


De titel van dit werk is De Likeurdrinksters. De kunstenaar maakte het in 1922. Hij beeldt zichzelf af met twee vrouwen. Hij hééft ze al geschilderd. Het is dus een schilderij in een schilderij. Gustave van de Woestyne heet de schilder. Ik kende hem niet, maar nu wel een beetje omdat er nog meer werk van hem te zien was daar. En dat vond ik ook allemaal erg mooi


En dan het werk dat ik het aller-aller-allermooist vond. Het is geschilderd door Jean Fouquet. Ik kende het, maar zag het nu voor het eerst in het echt. Schitterend. 
Een Madonna met Jezus, omringd door cherubijnen en serafijnen geschilderd tussen 1454 en 1456. 
Ik heb er een en ander over gelezen. Over de betekenis van dat rood en blauw van de engelen, over Agnes Sorel die hier misschien op is afgebeeld, over dat het werk eigenlijk deel is van een diptiek (het andere deel hangt in Berlijn), over... 
Meestal interesseren zulke dingen me. Maar nu niet. Ik vond het alleen maar prachtig!





14 opmerkingen:

Judy zei

Ja, prachtige Madonna! En nu krijg ik honger, ik ga ontbijten. :)

Sjoerd zei

Als ik naar zo'n ontbijt kijk heb ik daar andere gedachten over, dan denk ik aan rijke lui, want een arbeider in die tijd was blij als die wat op tafel had staan. Dat is ook met de meeste portretten, die geven kleding en haardracht van de rijke lui weer, met pruiken en al... Niets mis mee, want de schilder wilde uiteraard ook leven en de arbeider kon zich geen schilderij permitteren.

Kitty zei

Het Hollands ontbijt komt me erg bekend voor, heb je daar al eerder over geblogd? Ik heb even gescrold maar kwam het zo gauw niet tegen. Je zou er idd trek van krijgen. En de laatste, ja dat is zeker een prachtig schilderij.

izerina zei

In die tijd had men een heerlijk,gezond ontbijt

biebkriebels zei

Het zijn prachtige geschilderde kunststukken en ook zo mooi van kleur.

miekequilt zei

Wat mooi!! Die Madonna is echt prachtig. Wat een schilderij zeg. Het eerste schilderij vind ik ook mooi, dat was vast een ontbijt voor rijkelui.
Leuk dat je ons weer mooie werken laat zien.

Nietzomaarzooo zei

Die laatste, die kleuren, zo prachtig nog na al die eeuwen. Hoe is dat mogelijk. De tinnen bordjes bij het ontbijt vind ik ook al zo mooi en aanraakbaar geschilderd.

Josephine zei

Lijkt me zeker heel lastig om te kiezen, er is zoveel prachtige kunst.
Van deze drie doeken spreekt het doek van Gustave van de Woestyne het
meest aan, de sfeer en het kleurgebruik, vind het PRACHTIG!!!

Ferrara zei

Jullie hebben veel gezien in die twee dagen. Het zal me niet verbazen als je ook nog met fraais uit het Rubenshuis komt.

sjannesblog.com zei

Mooie keuze gemaakt!

roentare zei

Looks amazing arts on display

Iris Flavia zei

Beautiful, different art indeed. And yes. I am hungry now! ;-)
(No, really)

KnutzEls zei

Al vaker over dit museum gelezen. Het wordt tijd om ook eens te gaan kijken. Die madonna is zo mooi, bijna buitenaards

Alet Venhuizen zei

Je laat ons drie prachtige werken zien !