Totaal aantal pageviews

dinsdag 25 oktober 2022

Station

 


Antwerpen.... die stad voelt voor mij zo vertrouwd. 
Het was het eerste buitenland waar ik ooit kwam, ik was een jaar of twaalf en we gingen vanuit Terneuzen waar ik woonde,  een dagje naar Antwerpen. Met de bus want we hadden geen auto.  Fantastisch vond ik het toen, vooral dat ik nu eindelijk eens in het buitenland was.
Verder kwam ik in die tijd alleen 'over Antwerpen', als we met de bus naar Breda gingen en daarna met de trein verder naar Dordrecht.


Later ben ik er vaak geweest. In verschillende gezelschappen en ik vond de stad altijd heel erg prettig. Laatst stond ik in het museum met een Vlaming te praten en we hadden het over de Vlaamse steden. 'Ántwerpen is zo gewoon',  zei hij. 'Brugge is natuurlijk zeer fraai, maar erg opgepoetst.  Gent wil laten zien wat het heeft, maar Antwerpen toont zichzelf zoals het is: erg mooi'. 
Ik denk dat hij gelijk had, die man. 


Vanuit Hoorn zijn we ook wel eens een dagje op en neer geweest, met de auto. Dat was te doen hoor, maar deze keer gingen we met de trein en bleven twee nachten en dus waren we er bijna drie dagen. 
Volle dagen want je bent er eigenlijk zo. Tweeënhalf uur na vertrek liepen we in dit prachtige station. 
Tot nu toe had ik van dit station alleen de buitenkant gezien en die is zeer de moeite waard.  
Binnen was ik nog nooit  geweest. Wat een fantastische plek is dat. Zo mooi! Daar zou je zomaar een paar uur rond kunnen lopen en kijken. 
(Ik teken even aan dat mijn man de treinreis al een paar maanden geleden had geboekt. Had hij dat op de dag van vertrek gedaan, of heel kort tevoren, was de reis drie keer zo duur geweest!


Het station is uit 1905 las ik en heeft,  na restauratie,  zeer terecht op verschillende lijsten gestaan van de mooiste stations ter wereld. 
Ik vond het een wonderlijke combinatie van klassiek, barok, industrieel en voor mij tot nu toe het allermooist. Zelfs mooier dan St Pancras! 

19 opmerkingen:

KnutzEls zei

Alleen al voor dat station zou je kunnen gaan.

Judy zei

Ja, precies, alleen al voor het station! Prachtig!

Sjoerd zei

Het enige wat ik me van Antwerpen herinner is de dierentuin en het station. Maar dat is al heel lang geleden...

izerina zei

Mooi,dat je de tijd nam voor het station. Wij haastten ons vroeger altijd meteen de stad in

Elizabeth zei

Het is schitterend!

Iris Flavia zei

Your Hubby is sweet! And yes, crazy with the prices being so time-relevant!!!!
That´s why we took the car to the railway-expo in Berlin! It was on short notice and ... woah! Expensive!

A very beautiful station indeed.

Emie zei

Wat prachtig zeg.

Mevrouw W. zei

Ik ben ook nog nooit in het station geweest, wel altijd er langs gelopen op weg naar de Zoo. Het is nu eigenlijk alweer een tijd geleden dat ik in Antwerpen geweest ben, misschien moeten we er toch maar eens een wandeling plannen.

Kitty zei

Het is idd een prachtig station!

Ximaar zei

Een jaar of 9 geleden heb ik er een uurtje rondgelopen (met camera) tijdens een overstap van Rouen naar Almaar. Wist toen gelukkig al dat het een mooi station was met 3 verdiepingen aan rails. Dacht altijd dat het een kopstation was, maar de onderste kan dus rechtuit en mijn boemeltje deed dat. Bij antwerpen vind ik de oude schepen langs de Schelde mooi.

Leuevn is voor mij ook een vlaamse stad en die vind ik ook erg mooi net als Ieper. Het is al heel lang gelden dat ik door Brugge fietste en gelukkig was het er toen erg rustig. Gent is ook mooi, maar mij te druk met verkeer. Zoutleeuw is ook best geinig.

mar zei

Heerlijke stad. Ook om te winkelen en om in een stadcafeetje te verpozen.

roentare zei

What a great station! The design is so good

Jolande zei

Dochter woont in Antwerpen, dus de stad is ons goed bekend, maar zelf vind ik Leuven de fijnste Vlaamse stad.

Ferrara zei

Helemaal met je eens. Antwerpen is een mooie stad met veel Jugendstil. Het station is echt een pronkstuk.

Miriam zei

De stationshal van Antwerpen Centraal is fantastisch. Ee "moderne" perrons van datzelfde station vind ik wel erg kaal.

Lot zei

Mijn oma's ouders zullen dat dan hebben zien bouwen, vreemd idee als ik er nu over nadenk. Ze woonden er op de Keizerlei van 1902 tot 1914 omdat er in Amsterdam geen werk voor overopa was en wel in Antwerpen. Met uitbreken vd eerste wereldoorlog zijn ze terug gevlucht naar Nederland over de provisorisch brug over de Schelde, mijn oma vond dat heel spannend vertelde ze me later

miekequilt zei

Het is echt een prachtig station. Ik was er een paar jaar geleden en was echt onder de indruk. Ik zag op internet dat er rondleidingen gegeven worden.

Neeltje zei

Prachtige stad!

sjannesblog.com zei

Ik moet er weer eens gaan kijken. Prachtig station en een mooie stad!