Totaal aantal pageviews

donderdag 11 januari 2024

One Life

 


Nicholas Winton zorgde er voor dat 669 vluchtelingenkinderen, vooral Joodse kinderen,  aan de vooravond van de Tweede Wereldoorlog uit handen van de Nazi's werden gered. 
Hij zorgde er voor dat de kinderen, van uit Praag,  op de trein naar London gingen en daar opgevangen werden door pleegouders. 
We leren hem kennen op latere leeftijd. Hij is dan nog altijd bezig met de kinderen die hij NIET redde. Het laatste transport van 250 kinderen mislukte, zij bereikten Engeland niet en overleefden de oorlog niet. 
Nicholas'  vrouw wil dat hij zijn werkkamer opruimt en daardoor stuit hij  op een plakboek met heel veel herinneringen aan zijn tijd in Praag. Foto's, brieven, namen enz. Hij kan dat boek natuurlijk niet weggooien. Hij praat er over en dan gaat er een balletje rollen. De overlevende kinderen, inmiddels volwassen, eind jaren tachtig,  worden opgespoord, en....

Dat verhaal, dat ik overigens kende én het feit dat Anthony Hopkins de hoofdrol speelt zorgden er voor dat ik deze film graag wilde zien. Hopkins is echt fantastisch. Trouwens degene die de jonge Winton speelt is ook goed. Dat is Johnny Flynn. Het is allemaal echt gebeurd en de film wijkt niet af van hoe het allemaal gegaan is. 

Ik vond het een prachtfilm, zeer ontroerend. 

En natuurlijk zal iedereen  denken  aan de huidige situatie in de wereld. Hoe kan je nog vinden dat wij geen vluchtelingen meer kunnen opvangen? Ik snap het echt niet. 

12 opmerkingen:

Sjoerd zei

Ik snap het ook niet. Ik denk dat het allemaal puur egoïsme is. Oorlog in je eigenland en dan wordt je hier ook nog veroordeeld omdat je gevlucht bent.

Judy zei

Nee, ik snap het ook niet.

roentare zei

I love Anthony Hopkins

sjannesblog.com zei

Onbegrijpelijk, goed dat ze er weer een film over gemaakt hebben. Wie weet helpt het in de overtuigingen.

Kitty zei

Ik ken het verhaal, er staat ook al langere tijd een filmpje op YouTube van een opname van een tv-uitzending (denk ik) waar hij in voor komt. Die man was een held.
Het vluchtelingenprobleem leverde weer schrijnende beelden op gisteren in het journaal. Wat moet de burgemeester van Ter Apel zich in de steek gelaten voelen...

Emie zei

Het is absoluut beschamend hoe er met vluchtelingen wordt omgegaan. Ik zag het gisteren weer in de film The old oak en op tv later die dag.

Iris Flavia zei

I will keep my eyes open for this, thank you. This shall never been forgotten.

Jolande zei

Ik vind Anthony Hopkins ook erg goed, maar Helena Bonham Carter trouwens ook.

Anoniem zei

Ja het is niet te begrijpen. Of zo'n film de mensen die vluchtelingen willen weren zal overtuigen is maar de vraag.
Kennelijk is een kwart van de mensen niet gevoelig voor wat er elders gebeurd.
Dat we meer huizen nodig hebben voor arbeidsmigranten dan voor vluchtelingen dringt ook niet echt door.
Heb je op Liverpoolstreet station het monument van het kindertransport al gezien?jenneke

miekequilt zei

Dat lijkt me een indrukwekkende film. Ter Apel gisteren op tv, wat een vreselijke ellende daar.

elly zei

Je je hart keert om. Hoe is het mogelijk . Wat zijn mensen toch onberekenbaar. Zowel in giede als in kwade dingen

Marthy zei

Gisteravond eerst de burgemeester van Ter Apel en daarna de documentaire 'De Wereld in Ter Apel', je hart keert zich om. Ik ben echter bang dat mensen die andere meningen over vluchtelingen hebben niet naar dit soort films en documentaires kijken.