Totaal aantal pageviews

woensdag 10 januari 2024

Avonturen in de bus

 

Zeker naar Amsterdam, reis ik het allerliefst met de bus. De trein is ook goed hoor, maar dan moet ik eerst naar het station lopen, half uur. De bus vertrekt heel dicht bij. 
De laatste tien weken ging ik dus met de bus naar mijn cursus in Amsterdam. Ik stap uit bij het station, of eerder, afhankelijk van de wandeling die ik wil gaan maken. Ik vind het supermakkelijk. Geen file, geen zorgen, prima. 
Ik wil het liefst voorin zitten, rechts naast de chauffeur en dat is op de heenweg bijna iedere keer gelukt. Dan heb je een mooi uitzicht, sterker nog, dan zie je wat. 
De plaatsen daarachter zijn zo laag dat ik eigenlijk alleen maar de lucht zie. En achterin is het dan wel weer wat hoger, maar ook veel drukker met scholieren. 
Als ik er niet kan zitten omdat de plek al bezet is, hou ik de zaak met argusogen in de gaten en zodra diegene voorin er uit gaat, schiet ik naar voren. De vrouwelijke chauffeur die dat zag,  laatst,  zei: 'Ik heb de allerbeste plek, maar u nu de op een na beste'. 



Van de chauuffeurs heb ik trouwens een studie gemaakt. 
Er zijn er bij die uitstralen dat ze hun werk leuk vinden. Die zijn aardig, begroeten iedereen die binnenkomt, zijn geduldig als er buitenlanders instappen die de gang van zaken niet kennen. Ze geven vaak nog extra aan dat dit de halte is voor...
Deze chauffeurs zingen soms, of fluiten. Ze zwaaien enthousiast naar hun tegemoetkomende collega's. En als ze toe zijn aan de overdracht aan de volgende, maken ze een praatje en wensen de nieuwe collega en de mensen die in de bus blijven een fijne dag. Ze wachten ook tot oudere mensen als ik zitten, voor ze gaan rijden. In mijn geval best belangrijk. Ik ben altijd bang om te vallen. 
Soms maken ze een praatje met mij als ik voorin zit. 'Ik heb het allermooiste beroep van de wereld', zei er laatst een. 'Dus mevrouw als u zoons hebt of kleinzoons, vertel het ze want we kunnen altijd nieuwe mensen gebruiken',

Maar er zijn er ook bij die ronduit onaardig zijn en chagrijnig. Laatst zat ik voorin en viel door een rare draai van de chauffeur in een bocht van de bank. Het liep maar net goed af.  Ik schrok en maakte een opmerking over zijn manier van rijden in die bocht. 'Ja' zei hij, 'u moet natuurlijk ook niet denken dat u thuis op de bank zit, met uw telefoon in uw hand'. 
Ik had inderdaad op mijn telefoon zitten kijken, maar mij lijkt het dat dat toch moet kunnen. 
Ik ben ook wel eens gewoon voorbij gereden terwijl ik stond en mijn hand op stak. Erg vervelend. Laatst stapte er een mevrouw in, die door de vorige bus ook voorbij was gereden. Ze was oud en liep met een stok. 'Nou',  zei de chauffeur (die er niets aan kon doen hoor), 'dan moet u uw telefoon aanzetten en er mee zwaaien. Dan zien ze u wel'. 


Maar de meeste chauffeurs zijn hartstikke aardig en ik heb respect voor hun rijden. Het is soms best lastig en voorin zittend heb ik de chauffeurs geen fouten zien maken. Ik heb ze wel met enige regelmaat horen tieren en foeteren over de andere weggebruikers. En ze hebben gelijk. Dat gaat soms maar net goed.

Mijn bus stopt niet meer op het CS. Ik moet nu naar station Noord en vandaar met de metro.  Weer een andere ervaring.


17 opmerkingen:

Iris Flavia zei

On the positive I am SO with you! In Perth one bus driver I had to ask when to hop off and took the seat behind him told me about his late wife and sang to me. Another (in Perth you always thank the driver when hopping off) wished me a "nighty night, sleep tight" and when we went through Tuscany we had seats in second row, the driver was my age and we chatted a lot and spent the evenings also with our female guide, who was Ingo´s age, together.
A tram-driver once happliy let us know the paying-machine is out of order, we get a free ride :-)
I actually never met a grumpy one! But then I don´t use bus/tram/train often (what a shame working as a daughter of Deutsche Bahn).

izerina zei

En omgekeerd is het soms ook moeilijk. Ik hoor wel eens chauffeurs over groepen schoolkinderen en wat die zeggen en doen. Je moet pedagoog zijn. Of ze er uit zetten

Sjoerd zei

Echt slechte ervaringen heb ik niet met buschauffeurs. Als jezelf vriendelijk bent wordt je meestal ook zo behandeld.

roentare zei

That sign is very nice!

Judy zei

Het is al weer een tijdje geleden dat ik in de bus zat, maar die plek vooraan is ook mijn favoriet. En de meeste chauffeurs zijn aardig en behulpzaam.

sjannesblog.com zei

Jouw ervaring met buschauffeurs is herkenbaar. Gelukkig hebben de aardige chauffeurs de overhand.

Charlie zei

Dit is een blog naar mijn hart: ik houd erg van het openbaar vervoer en het is enorm plezierig als de bestuurders vriendelijk en behulpzaam zijn. Het lijkt me voor henzelf ook veel prettiger om aardig tegen de passagiers te zijn! Dat verhoogt het werkplezier. Helaas door een handicap is reizen per o.v. voor mij veel lastiger geworden daar ik een rolstoel heb om verder te komen. En ik reis dan met de metro: dan moet ik erg opletten op de deur met logo ve rolstoel waar die gaat stoppen, je weet nl nooit waar dat treindeel stopt! En dan moet ik zo snel mogelijk die plek bereiken anders begint de metro al te rijden. Dus het is altijd op letten geblazen. En dan heb ik het nog niet over de lift waar ik eerst gebruik van moet maken, die meestal erg stinkt en héél klein is. Diverse :alen heb ik hierover contact gehad met de RET maar dat levert niets op! Maar ik hoop toch bij mooier weer eens een keer nr. Hoek van Holland te gaan met de metro.



Kitty zei

Ik maak geen gebruik van het openbaar vervoer maar ik zou er bijna zin in krijgen. Bijna... ;P

Jolande zei

Je blogje doet me wel een beetje denken aan vroeger als het slecht weer was met de bus van Akersloot naar Alkmaar.
De ene chauffeur vriendelijk en vrolijk, de ander..., bussen die voorbij rijden, bussen die veel te vol waren, chauffeurs die wegreden op het moment dat de eerste passagiers in Uitgeest uit de trein stapten; ik kan er een boek over schrijven.
Nadat ik weg was uit Akersloot heb ik bussen altijd zoveel mogelijk proberen te vermijden.

Geri Meftah Art zei

Mooi blog. Wij hebben een chauffeur gehad die vaak op onze lijn reed. Hij zong, voor iedereen een aardig woord. We missen hem, hij is nu met pensioen. Ik heb een groot respect voor chauffeurs. 38 jaar op en neer met de bus naar mijn werk, nooit een ongeluk.

miekequilt zei

Wat fijn dat je met de bus kan. Maar ik ben zelf al in geen jaren met de bus geweest. Het schijn hier op het moment slecht te zijn ivm te weinig chauffeurs. Dat lijkt me dan voor iedereen ellende.

Miriam zei

Wel een beetje lastig voor wie dagelijks naar Amsterdam moet, dat overstappen op de metro.

Bertiebo zei

Nou ja, lastig is het niet, maar het kost meer tijd. Mij in ieder geval wel. Dus zou ik haast hebben dan is in mijn geval de trein sneller. Ook duurder trouwens.

Elizabeth zei

Heerlijk verhaal, dit blogbericht...
En een chauffeursstudie is best bijzonder, maar hoe leuk!

Marthy zei

Ik ga zelden met de bus maar gelukkig ook zelden een vervelende buschauffeur gehad. Als ik instap zeg ik altijd hartelijk goedendag, er zijn maar weinig mensen die dat doen. Op hun telefoon kijkend stappen ze in, leuk voor de chauffeur.

Emie zei

Ik zit eigenlijk nooit meer in een bus, wel in de tram. Maar bestuurders daarvan zijn vrijwel nooit entertainers.

N8W8 zei

Als ik een bus, tram, metro of trein binnenstap zeg ik altijd goedendag, ga ik naast iemand zitten zeg ik ook goedendag (sommige mensen kijken dan heel verbaast) en als ik uitstap wens ik bij de deur, chauffeur, conducteur en passagiers, altijd een fijne dag!
En altijd krijg ik leuke reacties!
*
Ja en nu moet je verder met de metro, geen idee wanneer dat is maar er zijn momenteel heel wat problemen met het o.v. naar Noord.
- metrobuis onder water,
- kade ingezakt (Buiksloterweg, sinkhole)
- kapotte ponten
Zie: https://www.at5.nl/artikelen/224465/ov-problemen-noord-stapelen-zich-op-nog-3-dagen-geen-metro-en-5-ponten-uit-vaart-gehaald

Ik wens je succes met de reis naar Noord.
Misschien is het het overwegen waard om het o.v. in kou even links te laten liggen.