Totaal aantal pageviews

woensdag 3 januari 2024

The old Oak

 Het afgelopen jaar heb ik in 'onze' Cinema Oostereiland zo'n vijfentwintig films gezien. Ik heb niet over allemaal iets geschreven hier op mijn blog. Maar het waren er vijfentwintig. Echt veel. Ik vind het leuk om een top-vijf te maken. (Ik bestudeer ook altijd de lijsten die in kranten verschijnen en de toplijsten van de bezoekers van de Cinema).

Nou hier is-ie , mijn lijst:

Op 6: Blind Ambition. Kan niet hè in een top-vijf, maar ik doe het lekker toch. Want anders komt het niet uit. 

Op 5: Past Lives
Op 4: Das Lehrerzimmer
Op 3: Oppenheimer
Op 2: Perfect Days
En dan,  tadaaaa....nog net gezien in 2023, 
Op 1: The Old Oak. 


Wat een film zeg! Prachtig, ontroerend en... hoopvol. En dat laatste is wel mooi in een wereld vol ellende.

Wat ik nog nooit eerder zag... de film begon met een woordje van de regisseur,  Ken Loach himself. Heel apart. Reclame natuurlijk, maar ook een uitleg waarom deze film gemaakt móést worden. 
Ken Loach maakt sociaal drama, het is niet zo maar een verhaal.  Een andere film van hem die ik zag en ook erg goed vond, was I Daniel Blake. 
Een bijzondere man, Loach.  Hartstikke oud (1936), maar volop actief en nu dus gewoon  deze prachtige film gemaakt. Ook dat vind ik hoopvol
Met dank aan de hoofdrolspelers: Dave Turner en Ebla Mari. 

Het verhaal: 
In een oud mijnwerkersstadje in Engeland staat een kroeg. Beetje vervallen, beetje erg vervallen. De bewoners van het stadje hebben het moeilijk na de sluiting van de mijnen. Ook zij zijn vervallen. En arm. De pub is een plaats waar ze bijeen komen. 
En dan komen er Syrische vluchtelingen wonen. Daar is de bevolking op zijn zachtst gezegd niet bepaald blij mee. De baas van de kroeg, T.J. (Ballantyne) hoort alles aan en sluit vriendschap met een van hen, met Yara. En die vriendschap leidt tot hoopvolle ontwikkelingen. 

Een absolute aanrader! 




10 opmerkingen:

miekequilt zei

Weer een mooie film voor de fans dus.

Judy zei

Mooi thema! Ik heb Syrische buren en het zijn geweldige mensen.

roentare zei

Looks like a good movie to watch

KnutzEls zei

Ik denk dat wij die ook wel gaan zien.

Kitty zei

Mooi verhaal!

sjannesblog.com zei

Mijn filmlijst groeit, maar je nummer 1 stond er al op!

Iris Flavia zei

Those were a lot of films indeed. The last one I saw was 2010, I think. It´s just too loud for my liking. But when The Old Oak comes on TV I will not miss it!

Sjoerd zei

Dat klinkt veelbelovend.

Charlie zei

Gisteren en vandaag een blog over de kunst en dan weet je gelijk weer hoe belangrijk dat is voor de mensheid! Een mooi begin van het nieuwe jaar!

Marthy zei

nummer één staat nog niet in het programma van ons filmhuis. Jammer want het lijkt me een mooie film maar wie komt hij nog.