Totaal aantal pageviews

zaterdag 20 april 2024

Winkeldiefstal


Ik kan naar eer en geweten verklaren dat ik nooit iets heb gestolen, echt nooit. Ook niet als klein kind.  Ik ben zo iemand die terug gaat als er iets in de boodschappenkar is blijven liggen. Ook als ik te weinig heb betaald. 
Maar ja, ik heb geen honger en niet echt geldgebrek, dus dat is makkelijk.  

Toen ik vijftien was en op zaterdag in de Hema werkte, zag ik altijd al mensen die iets pikten. Altijd is overdreven, maar toch wel regelmatig. Dat meldde ik dan onopvallend aan de chef, die vervolgens een praatje met die dief ging maken. 
En ik dacht dat is stom, ik zou het anders doen. 

Later, toen ik al lang volwassen was, heb ik nog eens een tijdje in de Bijenkorf gewerkt. Ook daar zag ik mensen spullen pikken en ook daar gaf ik dat door. Daar hadden we speciaal  een code voor. 
Ik zag al van tevoren dat het dieven waren. Iets in hun blik, soms een beetje zenuwachtig, soms juist het tegendeel. Ik weet het niet, maar ik zag het. 
En ook toen dacht ik dat ik dat slimmer aan zou pakken. Ik zou echt een goede winkeldief zijn.

Een paar dagen geleden waren we in Ikea, Amsterdam. We hadden maar een boodschap en moesten daarmee eindeloos in de rij voor een zelfscan. 
Dus ik liet mijn man staan in die rij en ging zelf even kijken in het supermarktgedeelte vlak na de kassa's en vlak voor de uitgang. 

En daar zag ik haar. Ik zal haar uiterlijk niet beschrijven, maar het was iemand die graag dame wilde zijn en het overduidelijk  niet was. Ik stond vlakbij haar. Ze had veel parfum en  vieze nagels. 
En ik dacht jij gaat zo meteen iets jatten. Zij was volledig op haar gemak en toch zag ik het. 
Ik bleef kijken. Ze draaide. Haalde iets uit de bakken en stopte het in haar tas. Een rondje lopen en nog een keer. Wat ze allemaal pakte weet ik niet. In ieder geval vier grote stukken zalm en veel chocola. Gewoon blik op oneindig en in die tas stoppen. 
Op een gegeven ogenblik had ze kennelijk genoeg  of er genoeg van. Ze propte haar schoudertas bovenop in haar boodschappentas en liep zo de winkel uit. 
Er stonden twee bewakers en die keken de andere kant op, richting kassa's. Dat leek me nutteloos, want je moet toch een bonnetje hebben om er daar uit te komen. Plus dat daar ook bewakers stonden.  
Ik vond het ook raar dat dat hele supermarktgedeelte totaal open is. Je loopt er zo in en weer uit.
Hoe dan ook, deze dame, had ik niet kunnen verbeteren.
Maar voor Ikea heb ik wel wat ideetjes! 

Ik heb niks gezegd en vroeg me later af of ik dat wel had moeten doen. Mijn man zei toen ik het hem vertelde,  'Ach misschien had ze geen geld en honger en richtte ze 's avonds een feestmaal aan voor haar partner in crime'.  
Die er trouwens ook stond, niks pikte en een minuut of wat na haar de zaak verliet. Ja dat kan natuurlijk. 
Zouden jullie iets gezegd hebben? 

30 opmerkingen:

Sjoerd zei

Ik was direct naar haar toegelopen en zou gezegd hebben dat het niet slim was... Ik zou haar niet aangeven bij de bewakers.

izerina zei

Nee ik had niets gezegd. Zij moet met dit gedrag leven en kan dat nu kennelijk

Judy zei

Wat schokkend om te zien. Misschien zou ik iets tegen de bewaking gezegd hebben. Ik zie nooit zulke dingen. Wel laatst een moeder en dochter van een jaar of 10 die een winkel verlieten en het alarm ging af. Ze liepen met uitgestreken gezichten door.

sjannesblog.com zei

Jeetje, jij moet in de bewaking!

miekequilt zei

Ik zou niks gezegd hebben. Wat jij zag, hadden die bewakers moeten zien. Vreemd dat er geen alarm afging. Mijn man had een jas waar de beveiliging nog aan zat. Bij sommige winkels ging bij binnenkomst het alarm af. We schaamden ons rot. Ik dacht dat hij het eruit geknipt had. Hij wist niet dat het erin zat. Wat ellendig voelden we ons. Ik snap dus niet dat iemand zo kan leven.

Mormorsweb.blogspot.com zei

Moeilijk hoor. Maar echt niet in orden, winkeldiefstal. Ik zou naast haar gaan lopen šŸ˜„.

Anoniem zei

Dag Betty,
Ik vind het ook moeilijk om iemand te verraden maar ze deed het zo makkelijk blijkbaar. Ze doet dat dus waarschijnlijk veel vaker. Misschien heeft ze het nodig? Wat mijn punt is dat wij, andere klanten die niet pikken, betalen er wel aan mee. Alles wat in winkels gestolen wordt, wordt vervolgens doorberekend. Zalm en chocolade zijn lekker maar noodzakelijk? Ik weet het niet zeker of ik haar aan zou geven maar we zouden het eigenijk wel moeten doen. Hoewel ik in mijn hart vind: leven en laten leven., de bewaking staat er niet voor niets. Heel lastig, dit probleem.

In de weer zei

Ooit zag ik dat iemand bollen wol in haar tas stopte, je weet niet wat je ziet.
Het gaat zĆ³ snel, je zou aan jezelf gaan twijfelen.
Heb even in de gaten gehouden of ze langs de kassa ging, dat deed ze met de mededeling dat ze niet gevonden had wat ze zocht.
Toen heb ik het wel gemeld.

Janne zei

Toen ik een jongen een snickers in zijn zak zag steken hield ik hem in de gaten. Hij pakje nog een blikje fris en ging in de rij staan bij de kassa. Ik fluisterde hem toe: leg ook de snickers op de band anders ben je een dief. Hij deed braaf wat ik gezegd had en bij het afrekenen bleek dat hij niet genoeg geld had. Ik heb de rest erbij gedaan en met ‘n gefluisterd dankuwel en gebogen hoofd verliet hij de supermarkt!

Janne zei

Toen ik een jongen een snickers in zijn zak zag steken hield ik hem in de gaten. Hij pakje nog een blikje fris en ging in de rij staan bij de kassa. Ik fluisterde hem toe: leg ook de snickers op de band anders ben je een dief. Hij deed braaf wat ik gezegd had en bij het afrekenen bleek dat hij niet genoeg geld had. Ik heb de rest erbij gedaan en met ‘n gefluisterd dankuwel en gebogen hoofd verliet hij de supermarkt!

Marieke zei

Lastig dilemma. Ik vind de reactie van Frits lekker nuchter.

Charlie zei

Wat een gewetensvraag op deze zaterdagochtend: de manier waarop jij deze vrouw beschreef wijst erop dat ze ook wel van chique eten zalhouden dus pikt ze zalm en als toetje chocolade. Misschien is ze wel een kleptomane en kan ze het niet laten! Ik had haar er niet op aangesproken.

Griemmank zei

Nee, zeker niet, maar het is wel bijzonder dat jij dat speciale gevoel er voor hebt. Ik zie nooit iets op dat gebied.
Het doet me wel denken aan heel erg lang geleden toen een kind uit een bakkerszaak van mijn ouders een reep chocola pikte. Mijn moeder zag dat toevallig gebeuren en wist waar dat kind woonde, maar wilde geen vervelende toestand in een volle zaak. Dus ze ging 's avonds even langs bij de ouders om ze te waarschuwen.
Wat zei die vader? 'Mens, waar maak je je druk om, je hebt er toch genoeg'. Ma kwam stikkend van de lach thuis. We hebben die uitdrukking in de familie nog lang gebruikt.

Iris Flavia zei

I think I would´ve been too chicken to say something. She might come back after you if she found out! But it´s odd she got away with it!
That´s how I met my FIL, btw, shoplifting!
I was still a kid, he was the chief criminal inspector.
One of the trainees in my parent´s workplace/shop did steal, and he found out who it was.
I was often in the workshop, too and you can imagine how I felt meeting him later as Ingo´s Dad!!!
Also Ingo was running through our house without me noticing (he watched the stars with my Dad, I was likely already in bed - he is 8 years older than me).
I would never steal. People work hard (well, most) and it´s just not right. Interesting you have a seventh sense for that. You might take after my FIL!

Elizabeth zei

Ai, dat is een gevalletje zeg... Je bent er inmiddels echt goed in om dit gedrag te observeren, te herkennen en te interpreteren! Leuk is dat...
Ik denk dat ik niet mijn mond had kunnen houden. Ik vind dit gewoon niet kunnen.

Ferrara zei

Een doorgewinterde dievegge met de partner op de uitkijk? Die weten blijkbaar dat de bewakers staan te snurken. Eerlijk gezegd zou ik tegen haar niets hebben gezegd, maar de bewakers hebben wakker geschud.

Floor zei

Ik ben het met Elizabeth eens. Dat stelen doet die mevrouw misschien wel vaker, want het gaat daar nogal makkelijk.
Ik zou ook de bewakers hebben ingelicht en gelijk gezegd hebben dat ze beter die afdeling in de gaten moeten houden. Er wordt voor miljoenen gestolen elk jaar, en uiteindelijk betalen we daar allemaal aan mee.
Niks zeggen is dan toch te makkelijk.
Ik vind wat Janne schreef ook heel goed. Hopelijk heeft die jongen er wat van geleerd.

schrijfselsvanmij zei

Ik denk dat ik het toch aan de bewaking of iemand van het personeel had gemeld

anja zei

Ik zou haar erop hebben aangesproken, en dan naar de bewakers zijn gelopen, om hen erbij te halen.
Eerlijk gezegd verbaas ik me erover dat zoveel mensen schrijven dat ze niets zouden zeggen. Dat kan toch niet! Wat voor maatschappij leven we in, als je zelfs maar overweegt hier niet tegen op te treden?
Ik werk al zo'n 25 jaar in een winkel, helaas hebben wij ook te maken met diefstal, en we zouden het zeer waarderen als mensen die dit zien gebeuren, zouden optreden.

Emie zei

Ik zou er denk ik ook niets van zeggen maar de reactie van Anja zet me wel aan het denken. Ik heb wel eens gehoord dat douaniers ook goed in staat zijn om smokkelaars eruit te pikken. Nieuwe carriĆØrekansen voor je?

Anna Lines zei

Onlangs was ik in een grote supermarkt. Ik checkte alles zelf uit, betaalde met een kaart en wilde de winkel verlaten. Maar de procedure bleek nog niet compleet te zijn. Tussen de kassa en de uitgang stond nog een poortje en dat ging pas open toen ik mijn kassabon invoerde....

Kitty zei

Ik denk dat het van mijn bui af zou hangen of van de situatie of ik zou durven zeggen “zou je dat niet gewoon even gaan betalen? “
Het verhaal van Janne vergeet die jongen nooit meer, prachtig!

anneke broos zei

ik heb nooit iets gepikt maar zonder zonde ben ik niet.
Misschien had ik haar toegevoegd,,lekker smikkelen,,

Marthy zei

Ik zou haar erop aangesproken hebben, tot afgrijzen van mijn man die altijd zegt dat ik ooit nog eens klappen ga krijgen.

Anoniem zei

Ik handel net zo als Marthy en mijn echtgenoot geeft ook dezelfde reactie.

Anneke

Anoniem zei

Ook toevallig dat ik net vandaag in de supermarkt zoiets meemaakte, ik stond bij de kassa af te rekenen, toen een vrouw achter mij opmerkte[meer blerde] moet je zien die kerel loopt zo langs de kassa met een krat bier zonder te betalen. De kassiƩre reageerde niet ze was met mij bezig. Daarom begon de vrouw nog verontwaardiger te reageren en zei, ik betaal altijd al mijn boodschappen en door diefstal wordt alles duurder en zo ging het nog een tijdje door. Maar ik zei, de grootste diefstal vind plaats aan de top, bedrijven die hun belasting niet betalen en waarom meldt je het niet bij de beveiliging als het je zo aan het hart gaat. Toen dacht ze mij te beledigen door mij mevr. Marijnissen te noemen maar ik vond het alleen maar grappig en dacht eigenlijk had ze mij Jimmy van Dijk moeten noemen.

Josephine zei

Ohhh zeker Betty, daar zou ik meteen op af gaan. Zelf merk ik het ook snel als iemand zoiets
van plan is of gaat doen, en spreek ze dan gewoon aan. Wat Janne schrijft heb ik ook vaker gedaan en dat werkt meestal prima vooral bij jongelui. Je hoop dan natuurlijk dat ze er iets van leren.

Bettie zei

Wat heb je dat prachtig en goed gedaan, Janne. Die jongen leerde zo zijn lesje wel. Dank voor dit verhaal.

Marion van de Sande zei

Ik vrees dat ik niet mijn mond zou kunnen houden, al zou mijn man waarschijnlijk zeggen dat iemand het dan kennelijk hard nodig heeft. Da's dan jammer, in Nederland is daar ivm andere landen behoorlijk wat hulp voor. Maar vooral: je benadeelt iemand anders, de ondernemer die jaarlijks enorme bedragen verliest door diefstal en uiteindelijk betalen we er allemaal aan mee. Dus ik denk dat ik zonder nadenken de mevrouw had aangesproken en waarschijnlijk de bewakers ook, ook wanneer de mevrouw de producten had teruggelegd. Het kan geen kwaad als ze weten wat er onder hun neus gebeurt omdat ze de verkeerde kant opkijken.

Koffie Digitalix zei

Mijn vriendin, voormalig winkeleigenaresse, herkende ze ook. Soms lastig als zij alleen in de winkel was en het dievenspul met meerdere tegelijkertijd binnen komt. Toevallig kwam ik eens net na zo'n trio binnen. 'Je bent laat', zei Vriendin, 'wil je meteen naar boven gaan. Daar zijn klanten.' Dan weet ik genoeg en wordt acuut de meest irritante verkoopster die er is en blijf mensen op de lip zitten.

Ik heb er wel eens iets van gezegd. Werd niets mee gedaan.