Totaal aantal pageviews

donderdag 7 november 2019

Hors Normes

Hors Normes heet deze film. Vrij vertaald als buiten de norm. In het Engels: The specials en auf Deutsch: Alles ausser gewöhnlich.
Het gaat dan ook over jongeren in een opvangcentrum.  Jongeren met autisme. En specials zijn het zeker.
Ze worden al heel lang opgevangen door Bruno en Malik (een Jood en een moslim) in hun centrum in Parijs. Er gaat van alles mis, o.a. door strenge regelgeving. Jongeren uit moeilijke buurten worden als begeleiders ingezet. Zo snijdt het mes aan twee kanten.
Ik had gelezen dat de film is gemaakt door de makers van Intouchables en eigenlijk had ik beter moeten weten en niet moeten verwachten dat het dan wel net zo'n goede film zou zijn.
Daarbij, als ik me niet had verheugd op een feel-good movie,  had ik de film waarschijnlijk beter gewaardeerd dan ik nu doe. Ik vond het eigenlijk meer een documentaire dan een film. Met een belangrijk onderwerp. Dat wel.

De film was de openingsfilm tijdens het Filmfestival van Cinema Oostereiland.
Tijden dat filmweekend beoordelen de bezoekers de films die ze zien. Ik was heel benieuwd hoe ze deze film hebben ervaren. Toevallig las ik de uitslag gisteren in de krant. . De  bezoekers gaven 4,56. Ik gaf 4 punten. (van de 5).
De film die het best werd beoordeeld, was Amazing Grace (Aretha Franklin), met 4,61. Die zag ik (nog ) niet.

6 opmerkingen:

Onliemie zei

Ook al ben je niet helemaal enthousiast toch lijkt het me wel wat deze "documentaire". Ik ben wel jaloers op het aantal films dat jullie zien. Bij ons is het (als je de gekochte serietjes op onze laptop in de feeling niet meerekent) een eeuwigheid geleden dat we nog naar de cinema gingen. Ik ben ook echt helemaal niet meer op de hoogte van nieuwe films. Misschien weer vaker wanneer we met pensioen zijn.

Sjoerd zei

Het is in ieder geval een onderwerp wat aanspreekt en actueel is. Een maatschappelijk probleem waarvoor de politiek geen oplossing heeft.

Ageeth Mooij zei

Dat vind ik intrigerend als mede-autist! Ik begrijp niet wat Sjoerd bedoelt als maatschappelijk probleem. Autisten middenin de samenleving en/of de jongeren uit de banlieues aan het werk krijgen?!

Marlou zei

Hoi Bertiebo,

sja... als documentaire...
Maar daar ben ik eigenlijk niet echt heel erg weg van.

Daarentegen... Amazing Grace!!! Schijnt geweldig te zijn.
Gisteren wilde ik gaan: uitverkocht!
We moeten echt reserveren.

Groetjes van Marlou

.

blauwruitje zei

Jammer dat het een beetje tegenviel. Ik heb het hele cinemafestival weer helemaal gemist, volgend jaar eens opletten. Leuk evenement.

Marthy zei

Amazing Grace staat hier in de planning.